Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

După multe tergiversări: A fost semnat contractul de execuţie pentru finalizarea reabilitării drumului judeţean 132 | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Societate » După multe tergiversări: A fost semnat contractul de execuţie pentru finalizarea reabilitării drumului judeţean 132
După multe tergiversări: A fost semnat contractul de execuţie pentru finalizarea reabilitării drumului judeţean 132

După multe tergiversări: A fost semnat contractul de execuţie pentru finalizarea reabilitării drumului judeţean 132

 Executantul este aceeaşi societate căreia cu câţiva ani în urmă i-a fost reziliat contractul pentru realizarea aceleiaşi lucrări, motiv pentru care se judecă cu CJ

Un contract de execuţie în valoare de 11 milioane de lei plus TVA, fonduri europene, în vederea finalizării lucrărilor reabilitării DJ 132, a fost semnat ieri, la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, beneficiarul proiectului. Drumul judeţean 132 trece prin localităţile Vlăhiţa, Lueta, Mereşti, Ocland şi ajunge până la graniţa cu judeţul Braşov. În cadrul acestor lucrări se vor construi nouă poduri noi, se va turna pe o porţiune de 4,5 kilometri un strat de uzură. De asemenea, se vor executa diferite lucrări pentru siguranţa circulaţiei. Contractul a fost semnat de către vicepreşedintele CJ, Barti Tihamér, şi reprezentantul firmei câştigătoare SC Multiplan SRL, Izsák Ferenc-Lóránt.

Prezent la semnarea contractului, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a spus că acest drum este reabilitat în proporţie de 80%. Însă de doi ani de zile lucrările sunt sistate, deoarece două firme din cele trei care au format consorţiul ce a câştigat execuţia lucrărilor în anul 2008 au intrat în reorganizare. Iar după aceea, din cauza unor divergenţe, s-a ajuns la ruperea contractului cu executantul rămas – SC Multiplan SRL, aceeaşi societate care a câştigat şi acum licitaţia. „De atunci suntem în procese şi iar procese. Instanţa va decide cine are dreptate. Dar noi nu am stat şi nu aşteptăm decizia instanţei, ci am organizat o licitaţie pentru execuţia lucrărilor rămase”, a declarat Borboly Csaba. Acesta a spus că au fost două licitaţii, la care nu au existat câştigători, deoarece costul materialelor de construcţie din anul 2007 nu mai corespundea preţurilor din 2013. „Şi după două licitaţii nereuşite, am primit acceptul de la Uniunea Europeană, prin Ministerul Dezvoltării, să refacem devizul, şi în unele cazuri preţul a scăzut, iar în alte cazuri preţul s-a mărit, conform costurilor de astăzi”, a precizat preşedintele CJ.

Acesta a explicat că la a treia licitaţie a fost o concurenţă mare, pentru că proiectantul prevedea 16 milioane de lei plus TVA pentru lucrările amintite. Însă SC Multiplan SRL a câştigat cu 11 milioane de lei plus TVA. În ciuda faptului că CJ este în litigiu cu această societate, Borboly Csaba este de părere că e bine că au câştigat tot ei licitaţia, „pentru că dacă ar fi câştigat altcineva cred că ar fi fost mai greu să ajungem la finalul anului să realizăm acest contract de finanţare cu Uniunea Europeană”. „Raportul procedurii, care înseamnă licitaţia în sine, are 269 de pagini. Deci suntem foarte exigenţi şi atenţi. (…) A trebuit clarificat fiecare  detaliu, pentru ca mai apoi să nu fie divergenţe”, a conchis şeful CJ.

La rândul său, Barti Tihamér a spus că speră „ca această lucrare să fie în beneficiul zonei şi să se termine acest calvar al locuitorilor”. De asemenea, a afirmat că „este o investiţie importantă nu numai pentru locuitorii din acea zonă, ci şi a judeţului Harghita”.

La semnarea contractului au fost prezenţi şi o parte a primarilor din localităţile beneficiare. Primarul oraşului Vlăhiţa, Rus Sándor, a amintit de importanţa realizării acestui drum, spunând că drumul care leagă DN 13A de centrul urbei a fost în unele porţiuni aproape de necirculat, iar populaţia era nemulţumită.

XXX

Borboly Csaba a spus, înaintea semnării contractului, că are un proces de un an de zile cu firma câştigătoare, SC Multiplan SRL, care îi cere daune şi pagube în valoare 10 miliarde de lei vechi (un milion de lei) din cauza rezilierii contractului. Sumă pe care oricum nu are cum să o plătească. Precizând că nu a dorit să vorbească despre acest aspect decât după ce se va ajunge la semnarea contractului de execuţie. Chiar dacă există această situaţie, preşedintele CJ a ţinut să precizeze că nu are nimic personal cu această societate, ci primordial este finalizarea contractului.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.