Din diverse motive, peste 5.000 de carduri au fost returnate Casei de Asigurări de Sănătate Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 13 iulie 2024
Home » Sănătate » Din diverse motive, peste 5.000 de carduri au fost returnate Casei de Asigurări de Sănătate Harghita
Din diverse motive, peste 5.000 de carduri au fost returnate Casei de Asigurări de Sănătate Harghita

Din diverse motive, peste 5.000 de carduri au fost returnate Casei de Asigurări de Sănătate Harghita

După cum cred că foarte mulţi dintre dumneavoastră îşi amintesc din ceea ce jurnalul nostru a publicat cu privire la cardul naţional de sănătate, operatorul de servicii poştale, prin care urma să se realizeze distribuţia acestuia, avea obligaţia să asigure minimum două prezentări la adresa de domiciliu a asiguraţilor spre a-l preda titularului.

În situaţia în care o parte din card-uri nu au putut fi înmânate destinatarului, ţinea să-mi amintească domnul Duda Tihamér Attila, preşedintele director-general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Harghita, acelaşi operator trebuia să le depună, în baza unui borderou pe care figurau numele şi prenumele persoanei asigurate, respectiv numărul cardului, la sediul instituţiei judeţene al cărei şef este. Şi aşa s-a întâmplat! Dovadă că din cele 203.669 carduri naţionale de sănătate predate Poştei Române pentru a fi distribuite în judeţul nostru, 197.419 au ajuns la asiguraţi şi 5.382 au fost returnate Casei, din diferite motive, cum ar fi de pildă expirarea termenului de păstrare sau schimbarea domiciliului celui căruia îi era adresat.

Vorbesc despre situaţia existentă la sfârşitul lunii trecute, când, mai arăta interlocutorul meu, aveau, de asemenea, să fie returnate alte 868 de astfel de documente, care nu au ajuns şi nici nu vor mai ajunge vreodată la destinatari întrucât, în intervalul de timp scurs între momentul întocmirii evidenţei privind persoanele îndreptăţite a primi cardul şi momentul distribuirii acestuia, ei au plecat într-o altă Lume în care sigur nu vor mai avea nevoie de aşa ceva.

Prin urmare, la ora la care eu încredinţez aceste rânduri tiparului, numărul harghitenilor interesaţi, presupun eu, a intra în posesia cardului, documentul fără de care din acest an nu vor mai putea fi accesate servicii medicale, sunt cei din prima grupă la care m-am referit. Problema e cum o pot face, ştiind că poştaşul nu îl mai aduce acasă şi nici ei nu au de ce merge la sediul Casei din Miercurea-Ciuc spre a-l solicita. Întrebarea e „de ce?!”. Şi cum răspunsul urmează a fi formulat acolo sus, la nivel central, mie nu-mi rămâne decât să încerc să fiu cât mai explicită, spunându-vă că, pe pagina oficială de Internet a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), în ziua de 7 ianuarie a.c., era încă postat un proiect de HG, potrivit căruia, citez, „utilizarea cardului naţional de sănătate de către asiguraţi şi furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale se face începând cu 1 februarie 2015”.

Cu alte cuvinte, dacă ar fi să fie aşa, evident în cazul în care actualul proiect ar deveni HG, luarea unei decizii privind distribuirea cardurilor returnate nu ar trebui să mai suporte amânare.

Asta pe de o parte, pentru că, pe de altă parte, dacă ar fi să iau de bună declaraţia preşedintelui CNAS, d-l Vasile Ciurchea, aceste carduri vor ajunge la asiguraţi prin medicii de familie, medici ai căror reprezentanţi resping categoric o asemenea soluţie, chiar dacă, potrivit celui dintâi, la nivel naţional, ar reveni în medie circa 100 de carduri pe fiecare medic.

Sigur, din curiozitate, am făcut şi eu un calcul similar pentru Harghita şi aşa am aflat că aici ar intra în discuţie în jur de 35-36, cât dă calculul dacă împart 5.382 carduri returnate la 150 de medici de familie aflaţi în relaţie contractuală cu Casa judeţeană.

Dincolo de asta însă, importantă rămâne decizia ce va fi luată şi modalitatea în care se va acţiona, pentru că fără un document oficial, CAS Harghita nu poate întreprinde nimic. Altfel spus, nu merită făcut nici un drum la sediul acestei instituţii până când nu se va şti exact procedura de urmat, moment în care „îi vom informa pe oameni cu privire la această problemă care îi vizează direct”, a închis subiectul domnul Duda, avându-i în vedere desigur pe cei peste 5.000 de asiguraţi ale căror carduri au fost returnate Casei.

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.