Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Două mari unităţi şcolare din Miercurea Ciuc vor fi reabilitate termic cu fonduri europene | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Învățământ » Două mari unităţi şcolare din Miercurea Ciuc vor fi reabilitate termic cu fonduri europene
Două mari unităţi şcolare din Miercurea Ciuc vor fi reabilitate termic cu fonduri europene

Două mari unităţi şcolare din Miercurea Ciuc vor fi reabilitate termic cu fonduri europene

Încă două unităţi şcolare din Miercurea Ciuc vor obţine fonduri nerambursabile pentru reabilitare termică, ca urmare a semnării contractelor în valoare totală de peste 10 milioane de lei. Este vorba despre proiectele „Reabilitare Şcoala Gimnazială József Attila” şi ”Reabilitare Şcoala Gimnazială Liviu Rebreanu” pentru modernizarea cărora municipalitatea solicită suma de circa 1,7 milioane de euro pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice

 „Noi căutăm performanţa şcolară, dar trebuie să o susţinem şi investiţional, de aceea aşteptăm şi contractarea celorlalte 8 proiecte depuse pentru reabilitarea termică a încă unei şcoli, două grădiniţe, două internate şcolare şi trei licee. Pe lângă acestea, mai avem în procesul de evaluare încă 3 proiecte pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit şi sperăm că vom utiliza, în total, peste 11 milioane de euro din fonduri europene pe domeniul îmbunătăţirii eficienţei energetice”, a declarat Ráduly Róbert-Kálmán, primarul municipiului Miercurea Ciuc.

Un număr de 62 proiecte din Regiunea Centru, dintre care 14 din judeţul Harghita, sunt în prezent, o parte, contractate şi o altă parte în diverse etape de evaluare pe Prioritatea de investiţii 3.1 B – Clădiri Publice din cadrul Programului REGIO 2014-2020, gradul de acoperire a acestei priorităţi, prin sumele solicitate de proiectele rămase în evaluare, fiind de peste 182%.

Proiectul cu titlul „Reabilitare Şcoala Gimnazială József Attila” are o valoare totală de 6.214.244,55 lei, din care peste 4,6 milioane de lei sunt reprezentaţi de fondurile nerambursabile, alocate de UE şi Guvernul României, pentru realizarea activităţilor, diferenţa constând în co-finanţarea beneficiarului. Implementarea acestui proiect se va încheia până în 30.06.2019.

Proiectul cu titlul „Reabilitare Şcoala Gimnazială Liviu Rebreanu” are o valoare totală de 4.013.136,07 lei, din care peste 3 milioane lei sunt reprezentaţi de fondurile nerambursabile, alocate de UE şi Guvernul României, pentru realizarea activităţilor, diferenţa constând în co-finanţarea beneficiarului. Implementarea acestui proiect se va încheia cu o lună mai târziu decât cel precedent. Investiţiile propuse vizează reducerea consumului anual specific de energie primară din surse neregenerabile, precum şi diminuarea la mai puţin de jumătate a emisiei de CO2 a clădirii şcolii, de la 77 kg/m2/an, la 30 kg/m2/an. De asemenea, şcoala va mai beneficia de echipamente tehnologice eficiente din punct de vedere energetic, precum şi de instalarea unui sistem modern de panouri fotovoltaice.

În ceea ce priveşte beneficiarii direcţi ai celor două proiecte, la Şcoala Gimnazială „József Attila” vorbim despre 760 de elevi şi 76 de profesori şi personal didactic, iar la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” despre 480 de elevi şi 60 de cadre didactice.

Durata de implementare în cazul ambelor proiecte este insuficientă, edilul municipiului fiind convins că termenele vor fi depăşite.

„Eu nu cred că într-un an se pot finaliza aceste proiecte, dacă era unul se putea face într-un an, dar ca să faci 11, să găseşti societăţi care să le facă, este foarte greu. Nu vom termina în mod cert la datele trecute. Ele se pot depăşi, sunt ferm convins că până în 2020 ele se pot face, vom depune solicitări de prelungire a termenelor”, a spus, ieri, Ráduly Róbert-Kálmán.

În finalul conferinţei de presă, primarul din Miercurea Ciuc a menţionat că în actualul ciclu de finanţare au fost depuse 11 proiecte de eficientizare energetică a unităţilor de învăţământ din judeţ.

„În acest ciclu, fiind o axă care dă posibilitatea ca practic toate şcolile din municipiu să fie eficientizate din punct de vedere energetic, noi am depus proiecte pentru aproape toate şi probabil vom avea 11 proiecte câştigătoare, dacă totul merge bine. Asta înseamnă că vor fi 11 unităţi de învăţământ care din două puncte de vedere majore – eficienţă energetică şi aspect urbanistic, pentru că nici acesta nu este de lăsat la o parte – vor fi la nivelul cerinţelor momentului, cam ce vedem în altă parte, vom avea şi noi în oraş”, a precizat Ráduly Róbert-Kálmán.

Cu prilejul semnării contractului, directorul general al ADR Centru, Simion Creţu, a declarat:

„Municipalitatea din Miercurea Ciuc este preocupată de creşterea eficienţei energetice a clădirilor publice şi de locuit, nu numai datorită faptului că această zonă depresionară este cea care înregistrează constant temperaturi scăzute, ci şi pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor. Exemple de succes ale preocupărilor locale privind eficienţa energetică s-au înregistrat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, perioadă în care în Miercurea Ciuc au fost reabilitate termic sute de apartamente din clădirile de locuit. (…) Realizarea acestor investiţii va aduce beneficii întregii comunităţi locale, prin scăderea consumului de energie primară, costuri mai mici cu întreţinerea şi, implicit, resurse financiare pentru alte investiţii prin degrevarea bugetului local de cheltuielile cu sistemul tradiţional de încălzire”. (Consemnare de D. Mezey)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.