Autorităţile locale din fostul oraş minier Bălan au fost nevoite să demoleze, în ultima perioadă, mai multe construcţii provizorii ridicate de oameni pe spaţiul public pentru ca unele lucrări ample pentru extinderea reţelei de apă-canal şi pe străzile laterale ale localităţii să poată fi efectuate în condiţii normale.
Primarul oraşului Bălan, Gheorghe Iojiban, a declarat publicaţiei noastre că lucrările de extindere a reţelei de apă-canal pe străzile lăturalnice ale oraşului se derulează în urma obţinerii unei finanţări guvernamentale şi sunt terminate în proporţie de 95 la sută, iar după finalizarea acestora este necesară punerea sub presiune a sistemului pentru a se putea face recepţia reţelei, urmând să se realizeze ulterior racordările caselor private din zonele amintite. Este de aşteptat ca lucrările să fie finalizate şi pregătite pentru recepţie până în vara anului viitor, după care se va putea începe şi asfaltarea străzilor respective. Gheorghe Iojiban a precizat că pe străzile laterale ale localităţii nu a existat niciodată o reţea de apă-canal, oamenii care locuiesc în casele din zonă utilizând fose septice, dar având în vedere normele europene este acum necesară racordarea acestor imobile la sistemul oraşului.
„Sunt într-adevăr câteva neplăceri care s-au creat pe parcursul lucrărilor. Reţelele de apă şi canal treceau sub anumite construcţii provizorii, garaje şi magazii, care au trebuit să fie demolate şi s-a creat o neplăcere din acest punct de vedere, dar prioritatea o are infrastructura principală a localităţii şi toţi locuitorii oraşului Bălan. Construcţiile provizorii situate deasupra acestor reţele au trebuit să fie demolate pentru a se putea lucra pe acele tronsoane”, a afirmat Gheorghe Iojiban.
Edilul a mai spus că unele dintre construcţiile provizorii au fost demolate şi ca urmare a implementării altor proiecte europene, cum este cazul celor privind strada Hăşmaş, unde se va implementa din primăvară un program de reabilitare, asfaltare şi modernizare, inclusiv unul referitor la construcţia unui muzeu local dedicat mineritului.
Primarul oraşului Bălan a menţionat că reţeaua principală de apă-canal a fost introdusă în oraş în anii ’60-’70 şi având în vedere faptul că sunt foarte vechi conductele se întâmplă des să se înregistreze avarii ca urmare a spargerii acestora, dar autorităţile au în plan iniţierea unui proiect pentru obţinerea de finanţare pentru reabilitarea sistemului existent. Acesta a adăugat că, în 2015, Consiliul Local Bălan stabilise un deviz pentru lucrările necesare pentru reabilitarea sistemului de apă-canal al oraşului, fiind eliminate din evaluare părţi importante din reţea unde ar fi trebuit efectuate intervenţii, în condiţiile în care costurile ar fi depăşit posibilităţile financiare ale localităţii. O parte din lucrările necesare nu au fost incluse în proiectul iniţial inclusiv din cauza faptului ca acestea se suprapuneau cu lucrări propuse în cadrul programului de închidere a minelor şi a fost astfel evitată încălcarea principiului dublei finanţări. Din păcate, şi din cauza lipsei finanţării, aceste lucrări complementare au fost ulterior eliminate din programul de închidere a minelor şi pot fi abordate de un nou proiect cu finanţare europeană sau guvernamentală, a arătat edilul.
„Problema este că doar o mică parte din canalizare se reabilitează, însă, în schimb, marele câştig al proiectului actual este extinderea pe toate străzile laterale. Deci toate străzile laterale vor fi incluse în reţeaua de apă şi canalizare”, a mai spus Gheorghe Iojiban.
E.G.