Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În Harghita au fost aprobate cele mai multe exemplare din specia cocoş de munte ce pot fi vânate în acest sezon | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 6 mai 2024
Home » Agricultură/Ecologie » În Harghita au fost aprobate cele mai multe exemplare din specia cocoş de munte ce pot fi vânate în acest sezon
În Harghita au fost aprobate cele mai multe exemplare din specia cocoş de munte ce pot fi vânate în acest sezon

În Harghita au fost aprobate cele mai multe exemplare din specia cocoş de munte ce pot fi vânate în acest sezon

Luni a fost publicat în Monitorul Oficial al României ordinul de ministru privind aprobarea cotelor de recoltă pentru specia cocoş de munte (Tetrao Urogallus), pentru perioada 10 septembrie – 30 noiembrie 2022. Prin acest ordin semnat de ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, s-a aprobat recoltarea unui număr de 239 de exemplare de cocoş de munte pe teritoriul României. Astfel, după 10 ani de interdicţie, cocoşul de munte poate fi vânat din nou. Cea mai mare cotă de recoltare a fost aprobată pentru judeţul Harghita, unde 38 de exemplare pot fi vânate în perioada amintită.

În referatul de aprobare a ordinului se arată că efectivele din specia cocoş de munte au fost evaluate în acest sezon la 11.957 de exemplare, în timp ce efectivul optim este de 7.665. „În vederea stabilirii cotelor de recoltă pentru perioada 15 mai 2022 – 14 mai 2023, gestionarii fondurilor cinegetice împreună cu administratorii/custozii ariilor naturale au desfăşurat acţiuni de evaluare a speciilor sedentare de interes cinegetic, începând din luna iunie 2021 şi finalizând în lunile februarie-martie 2022. (…) Verificarea şi centralizarea datelor la nivel de gestionar şi judeţ au fost realizate de către gărzile forestiere şi au fost depuse la Direcţia Managementul Resurselor Cinegetice din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor”, se arată în referatul de aprobare. Conform acestui document, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a vânătorii, Ministerul Mediului „are obligaţia aprobării de cote de recoltă la specia cocoş de munte”.

Tot în referat se mai precizează că „mărimea cotelor de recoltă propuse spre aprobare nu influenţează statutul de conservare al speciei, nivelurile populaţionale fiind stabile sau în creştere, efectivele evaluate fiind mai mari decât efectivele optime”.

Au fost aprobate cote de recoltare a cocoşului de munte în 20 de judeţe ale ţării. După Harghita, cele mai multe exemplare au fost aprobate spre a fi recoltate în Suceava (28 de exemplare) şi Sibiu (22).

Asociaţiile pentru protecţia animalelor au contestat decizia luată de Ministerul Mediului.

Preşedintele Societăţii Ornitologice din România, Emanuel Ştefan Baltag, se declară împotriva vânării acestei specii de pasăre, deoarece ar lipsi unele evaluări cu privire la populaţia de cocoşi de munte. „Eu nu sunt de acord de principiu cu vânătoarea la cocoşi de munte, dar şi la alte specii. De ce? Pentru că sunt specii rare pentru care noi nu avem nişte evaluări naţionale. Asociaţiile de vânători nu fac nişte evaluări standard. Problema mare la multe specii de păsări e că nu au calcule populaţionale. Adică asociaţiile de vânătoare nu fac astfel de calcule. Şi atunci, dacă nu ştii câte găini ai în curte, nu ştii câte poţi să tai”, a declarat Emanuel Baltag.

România a interzis vânarea cocoşului de munte în urmă cu 10 ani, când Comisia Europeană a sancţionat ţara noastră pentru nerespectarea directivei pentru protecţia păsărilor sălbatice.

Ştefan P.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.