Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Dacă totul s-ar putea face pe Facebook, i-am fi ajuns demult pe vest-europeni | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Opinii » Dacă totul s-ar putea face pe Facebook, i-am fi ajuns demult pe vest-europeni
Dacă totul s-ar putea face pe Facebook, i-am fi ajuns demult pe vest-europeni

Dacă totul s-ar putea face pe Facebook, i-am fi ajuns demult pe vest-europeni

Ştim că în România există multe probleme, dar cea mai nouă, chiar dacă e prezentă mai peste tot în ţară şi în special în rândul tinerilor, parcă ar fi una tipic ardelenească, ţinând de caracterul mai molcom al nostru.

Nu ştiu dacă aţi observat, dar la noi parcă totul are loc pe Facebook: evenimente, proteste, declaraţii şi chiar demisii. Şi, de fapt, nici nu e de mirare, pentru că e foarte uşor să stai în faţa unui calculator sau cu un telefon în mână şi să dai unul-două click-uri.

Nu de puţine ori se întâmplă ca un eveniment anunţat pe această reţea de socializare să adune sute sau mii de like-uri, iar când are loc, la acesta să nu fie prezenţi mai mult de câteva zeci ori sute de oameni – după caz.

Chiar şi aşa-numita societate civilă pare a-şi desfăşura activitatea pe această reţea de socializare, putând observa că e mai uşor să iniţiezi acţiuni din faţa unui ecran, decât să profiţi de anumite lucruri concrete şi palpabile. Această societate civilă a reuşit, nu demult, să schimbe un Guvern. A fost momentul în care credeam că şi la noi se pot întâmpla fapte şi nu doar vorbe spuse la o masă sau scrise din faţa calculatoarelor ori telefoanelor. A venit momentul alegerilor parlamentare, când toate aşteptările s-au risipit ca un fum purtat de vânt: toate faptele, toate vorbele aruncate, toate like-urile s-au transformat într-un absenteism la urne.

Acum, după ce Avocatul Poporului a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională în legătură cu acea lege din 2001, societatea civilă iar s-a autosesizat pe Facebook, cerând demisia lui Victor Ciorbea. În total, vreo 1,31% din ce a reprezentat prezenţa la vot cer această demisie.

Mă întreb, însă, de ce societatea civilă, tinerii (cărora le-a fost şi asigurată gratuitatea pe calea ferată), ardelenii nu au ieşit la vot atunci când au avut ocazia şi să prevină, astfel, scenarii precum cel din zilele actuale? Oare pentru că, dacă a da like unei postări pe Facebook, lasă impresia unei datorii deja făcute? Sau pentru că e mai uşor şi mai comod de acţionat în faţa unui ecran?

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.