„Imediat să vă daţi demisia că nu mai am nevoie de voi!” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Societate » „Imediat să vă daţi demisia că nu mai am nevoie de voi!”
„Imediat să vă daţi demisia că nu mai am nevoie de voi!”

„Imediat să vă daţi demisia că nu mai am nevoie de voi!”

În 3 ianuarie 2017

În prima zi de lucru din noul an 2017, la fel ca mulţi alţi oameni care mai au un loc de muncă în România, Moraru Alexandru, cu domiciliul în municipiul Miercurea-Ciuc, de meserie tâmplar universal, şi Molnár Titi, domiciliat şi dumnealui în reşedinţa de judeţ, de meserie fiind dulgher-zidar, având la activ o şcoală de construcţii absolvită în Ungaria, unde a lucrat o vreme şi de unde a revenit la începutul anului 2016, s-au prezentat la lucru la firma SC PURE DESIGN SRL, firmă la care erau angajaţi cu contract de muncă pe durată nedeterminată. Şi-au văzut de lucrul pe care trebuia să-l presteze – după cum ne-au relatat – până în momentul, să fi fost ora 13:30, în care maistrul le-a spus că sunt chemaţi amândoi la director. Când au intrat în biroul directorului, acesta, furios la culme, şi când cineva este furios şi vorbele pe care le rosteşte depăşesc cu mult limita bunului simţ, le-a spus că i-a văzut pe camera de supraveghere că se învârteau în jurul unui dulap fără să facă nimic şi le-a zis să-şi dea imediat demisia că nu mai are nevoie de ei. „Am cerut, spuneau cei doi, să vedem şi noi ce a înregistrat camera de supraveghere, dar în zadar, camera era oprită. Adresându-mi-se mie, spunea Moraru Alexandru, directorul mi-a zis că am fost prea mult timp absent pe motiv medical şi, adresându-ni-se amândurora, a repetat din nou că nu mai are nevoie de noi. Într-adevăr am fost în concediu medical – a confirmat Moraru Alexandru – ca urmare a unui accident în afara locului de muncă şi mi-am fracturat o mână, drept urmare am fost în concediu medical din 8 noiembrie până în 31 decembrie 2016”.

În 4 ianuarie 2017

Cei doi – Moraru şi Molnár – în data de 4 ianuarie, după ce au fost mai întâi la Inspectoratul Teritorial de Muncă Harghita, unde au depus o reclamaţie, au venit la redacţia „Informaţia Harghitei” cu contractul de muncă la îndemână pentru a putea dovedi că au fost nedreptăţiţi şi pentru a face publică nedreptatea care li s-a făcut. „În primul rând – spuneau cei doi – nu este adevărat faptul că ne-am învârtit în jurul unui dulap şi nu am lucrat nimic, dacă ar fi fost adevărat ne-ar fi lăsat să vedem ce a înregistrat camera de supraveghere. Ne-a scos din birou şi a zis că nu vrea să ne mai vadă. Şi pentru că directorul ne-a spus răspicat că nu dorea să ne mai vadă, în ziua următoare nu am mai îndrăznit să ne prezentăm la firmă, mergeam degeaba, pentru că ne-ar fi aşteptat o poartă închisă”.

Nu s-a respectat nimic din contractul individual de muncă

Deoarece au lucrat, chiar şi cu acte în regulă, la o firmă privată, dacă directorul nu mai vrea să lucreze cu cineva, este alegerea domniei sale, cu condiţia să aibă în vedere şi să ţină seama de prevederile legale cuprinse în contractul individual de muncă semnat de ambele părţi. Dacă e să credem spusele celor doi, Molnár şi Moraru – şi nu văd de ce nu i-am crede atâta vreme cât încercările noastre de a afla părerea directorului, în legătură cu cazul celor doi, au eşuat – la firma SC  PURE DESIGN SRL lucrurile nu decurg tocmai în regulă şi cu respectarea prevederilor legale în vigoare, dar acest aspect urmează a fi constatat de Inspectoratul Teritorial de Muncă Harghita, care, în urma depunerii şi înregistrării sesizării, va trebui să efectueze un control. Ceea ce ne rămâne nouă de făcut este să aşternem pe hârtie ceea ce ne-au spus oamenii.

Nemulţumirile sunt mai multe

Cea mai mare nemulţumire a celor doi o constituie faptul că au fost concediaţi, puşi „pe liber”, cum s-ar putea spune, fără preaviz, aşa cum este prevăzut în contractul individual de muncă, preavizul în cazul concedierii fiind de 20 de zile lucrătoare, conform Legii nr. 53/2003 – Codul muncii. Alte nemulţumiri: „în loc de 8 ore/zi se lucrează de cele mai multe ori 9 ore; se lucrează sub stres; după ora 17:00, pentru ca lucrătorii să nu-şi părăsească locul de muncă, se încuie poarta pentru ca nimeni să nu poată ieşi; nu se plătesc orele suplimentare; celor nemulţumiţi li se spune dacă nu vă convine puteţi să plecaţi; nu ni se dă în mână niciodată fluturaşul de salariu, nici nu am semnat vreun ştat de plată, prin urmare oamenii nu ştiu dacă firma a plătit dările pe care orice firmă trebuie să le plătească pentru angajaţii săi; firma ne cere să lucrăm cu propriile noastre scule, oamenii sunt îndemnaţi în felul următor: cumpără-ţi, lucrezi cu sculele tale; a trecut anul şi nu le-a fost acordat concediul de odihnă cuvenit pentru cât au lucrat în 2016” – Molnár Titi, angajat din luna mai 2016, şi Moraru Alexandru, din august 2016.

„Nu furnizăm informaţii despre angajaţi…”

Ori de câte ori ne sunt adresate sesizări, mai cu seamă când acestea sunt cu adresă precisă, profesionalismul ne obligă să aflăm şi părerea celeilalte părţi. Prin urmare, după discuţia cu cei doi nemulţumiţi, am sunat la firma SC PURE DESIGN SRL în ideea de a-l pune în temă pe directorul firmei în legătură cu ceea ce ne-au spus cele două persoane, cărora le-a cerut demisia şi, evident, pentru a-i da posibilitatea să ne spună şi varianta domniei sale. La prima încercare ne-a răspuns un funcţionar al firmei, care ne-a promis că va transmite directorului intenţia de a discuta cu domnia sa, am aşteptat până a doua zi să fim căutaţi şi, pentru că nu s-a întâmplat acest lucru, am mai sunat o dată şi încă o dată, a doua oară răspunzându-ne aceeaşi persoană cu care am vorbit prima dată şi care ne-a transmis din partea directorului că „nu furnizăm informaţii despre angajaţii noştri în presă; cei doi care nu au venit la lucru se pot adresa cui doresc!”.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.