Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Creştere de aproape 34% a dosarelor noi înregistrate la Judecătoria Gheorgheni în 2021 faţă de anul anterior | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 6 mai 2024
Home » Societate » Creştere de aproape 34% a dosarelor noi înregistrate la Judecătoria Gheorgheni în 2021 faţă de anul anterior
Creştere de aproape 34% a dosarelor noi înregistrate la Judecătoria Gheorgheni în 2021 faţă de anul anterior

Creştere de aproape 34% a dosarelor noi înregistrate la Judecătoria Gheorgheni în 2021 faţă de anul anterior

  • Opt luni această instanţă a funcţionat doar cu doi judecători

Un număr de 2.751 de dosare noi au fost înregistrate în cursul anului 2021 la Judecătoria Gheorgheni, în creştere cu aproape 700 de cauze faţă de 2020, când au intrat 2.051. La acestea se adaugă stocul de la sfârşitul anului 2020, de 924 de cauze, astfel că volumul de activitate în 2021 la această instanţă a fost de 3.675 de cauze. În 2020, numărul efectiv de dosare a fost de 3.128, ceea ce înseamnă o creştere în 2021 de 17,48%. La finalul anului 2021, Judecătoria Gheorgheni avea un stoc de 1.006 dosare, în care sunt incluse şi 74 de cauze suspendate.

„Volumul de activitate arată, sintetic, dimensiunea activităţii de judecată care se desfăşoară într-o anumită perioadă în cadrul unei instanţe. Acest indicator însumează numărul de dosare rămase nesoluţionate din perioada anterioară (stocul) şi numărul dosarelor înregistrate în perioada de raportare, respectiv anul 2021. Trebuie avut în vedere şi faptul că, pe lângă cauzele aflate pe rol, au existat şi numeroase cereri incidentale (cereri de reexaminare taxă timbru, cereri de ajutor public judiciar, cereri de reexaminare împotriva anulării acţiunii, cereri de abţinere etc.) ce nu pot fi cuantificate din punct de vedere statistic, dar care au devenit din ce în ce mai numeroase şi care duc la o creştere reală a volumului de activitate al instanţei cu mult peste cel calculat de aplicaţia STATIS”, se arată în Raportul de bilanţ al activităţii Judecătoriei Gheorgheni pe anul 2021.

În document se arată că la Judecătoria Gheorgheni, în 2021, era prevăzut în schema funcţională un număr de 4 judecători, din care 3 posturi de execuţie şi unul de conducere. Însă în perioada 1 decembrie 2020 – 1 septembrie 2021 la această instanţă au funcţionat efectiv doar doi judecători. Iar după această dată până la sfârşitul anului instanţa a funcţionat cu trei magistraţi.

În aceste condiţii, conform raportului, încărcătura efectivă pe judecător a fost de 1.577 dedosare.

În 2021, gradul de performanţă al Judecătoriei Gheorgheni a fost „eficient”

În anul 2021, la Judecătoria Gheorgheni au fost soluţionate un număr de 2.669dosare. Din totalul de 1.006dosare aflate în stoc la finalul anului anterior, un număr de 183erau mai vechi de 1,5 ani. Conform analizei, acest număr al dosarelor vechi se datorează, printre altele, comportamentului părţilor „care solicită termene pentru încheierea tranzacţiilor judiciare, fără finalizarea demersurilor prin stingerea litigiului pe cale amiabilă, acordarea mai multor termene de judecată pentru depunerea de către părţi a înscrisurilor, redactarea defectuoasă a cererilor privind obiectul, motivarea în fapt şi în drept a acestora, nedepunerea într-un număr suficient de exemplare a cererilor promovate, cereri de amânare a judecăţii formulate de apărători sau părţi, neasigurarea de către oficiile poştale a înmânării tuturor citaţiilor şi returnarea la timp a dovezilor de înmânare a acestora, completarea defectuoasă a dovezii de înmânare a citaţiei, suspendarea judecării unor cauze pentru lipsa părţilor sau neîndeplinirea obligaţiilor stabilite în sarcina acestora şi repunerea pe rol a acestor cauze cu puţin timp înainte de a expira termenul legal de perimare”.

În perioada analizată, din totalul de 2.669 dosare soluţionate, un număr de 2.460 au fost finalizate în termen de maximum un an de la înregistrarea pe rolul instanţei.

Potrivit documentului, în anul 2021, la această instanţă durata medie de soluţionare a cauzelor a fost de 4,3 luni în materia penală şi 3,3 luni în celelalte materii – civil, minori şi familie etc. „Se constată o scădere a duratei de soluţionare a dosarelor faţă de anul 2020, în materie penală de la 4,4 luni în anul 2020 la 4,3 luniîn anul 2021, respectiv în celelalte materii de la 4,5 luniîn anul 2020 la 3,3 luni în anul 2021”.

În 2021, din totalul de 1.615dosare redactate cu document final hotărâre, un număr de 252 au fost redactate peste termen. Media de depăşire a termenelor de redactare a fost 44,4 zile.

În urma centralizării indicatorilor de eficienţă, gradul general de performanţă al Judecătoriei Gheorgheni în anul 2021 a fost „eficient”.

43 de hotărâri au fost modificate de instanţele de control

În 2021, din totalul celor 2.669 de hotărâri pronunţate, 144 au fost atacate la instanţele de control. În materie civilă au fost formulate 108cereri de apel şi douăde recurs. În materie penală au fost formulate 12de cereri de apel, 22de contestaţii împotriva hotărârilor pronunţate din care 17cu privire la măsuri preventive şi cinciasupra fondului cauzei.

„Ţinând seama de cele 2.669 hotărâri pronunţate de Judecătoria Gheorgheni în cursul anului 2021, ponderea atacabilităţii hotărârilor a fost de 5,39%. Faptul că, în general, doar un procent de până la 5,39% din numărul total al hotărârilor pronunţate au fost atacate cu o cale de atac, relevă gradul real de încredere al justiţiabililor în modul în care este realizată justiţia la Judecătoria Gheorgheni. Pe cale de consecinţă, restul de 94.61%din hotărâri sunt de natură să mulţumească cetăţenii care au apelat la justiţie”, se precizează în raport.

Pe parcursul anului trecut, un număr de 43 de hotărâri pronunţate de magistraţii Judecătoriei Gheorgheni au fost modificate de instanţele de control, rezultând un indice de desfiinţare de 1,61%. Din acestea, 21 de sentinţe au fost modificate în parte, 17 în totalitate şi 5 dosare au fost trimise spre rejudecare. „Cele mai frecvente motive de casare, în materie civilă, reţinute de instanţele de control sunt: neindividualizarea sancţiunilor contravenţionale, nesoluţionarea sau soluţionarea greşită a unor capete accesorii, netemeinicia hotărârilor, neindividualizarea modalităţii de executare a pedepsei, neintrarea în cercetarea fondului şi nestabilirea cadrului procesual, iar în materie penală au fost vizate aspecte de individualizare a pedepsei şi a modalităţii de executare a pedepsei”, se arată în documentul citat.

Potrivit sursei citate, în cursul anului 2021 „nu au fost identificate situaţii în care să fi fost angrenată răspunderea disciplinară a judecătorilor sau a personalului auxiliar şi conex al Judecătoriei Gheorgheni”. De asemenea, „nu au fost identificate situaţii în care să fi fost angrenată răspunderea penală a judecătorilor sau a personalului auxiliar şi conex al Judecătoriei Gheorgheni”.

În raport se mai precizează că, în urma măsurilor administrative luate la această instanţă în perioada stării de alertă, „au crescut termenele de soluţionare a cauzelor, respectiv numărul de cauze nesoluţionate, având în vedere că în scopul prevenirii răspândirii virusului SARS-CoV-2 au fost programate mai puţine cauze în şedinţele de judecată, decât în anii anteriori”.

„Cele mai importante aspecte care au influenţat gradul de eficienţă al instanţei în anul 2021 au fost încărcătura foarte mare pe judecător (…), cu mult peste media naţională, fluctuaţia mare de grefieri de şedinţă şi grefieri arhivari, precum şi numărul mare de grefieri debutanţi care şi-au început activitatea la Judecătoria Gheorgheni. Având în vedere clasificarea instanţei în gradul eficient, se poate concluziona că judecătorii şi personalul auxiliar de specialitate au depus eforturi deosebite pentru ca activitatea instanţei să se desfăşoare în concordanţă cu aşteptările opiniei publice şi să se asigure înfăptuirea corectă şi cu celeritate a actului de justiţie”, se concluzionează în raport.

***

Judecătoria Gheorgheni are în raza de competenţă teritorială municipiul Gheorgheni, comunele Voşlăbeni, Suseni, Ciumani, Joseni, Lăzarea, Ditrău, Remetea şi Staţiunea Lacu Roşu, cu o populaţie de aproximativ 56.000 de locuitori. (Sinteză de Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.