Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Consiliul Local Topliţa a dat undă verde Primăriei în vederea demersului pentru contractarea unui împrumut de peste 9 milioane de lei | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 5 mai 2024
Home » Societate » Consiliul Local Topliţa a dat undă verde Primăriei în vederea demersului pentru contractarea unui împrumut de peste 9 milioane de lei
Consiliul Local Topliţa a dat undă verde Primăriei în vederea demersului pentru contractarea unui împrumut de peste 9 milioane de lei

Consiliul Local Topliţa a dat undă verde Primăriei în vederea demersului pentru contractarea unui împrumut de peste 9 milioane de lei

Înainte să trecem la principalul subiect al şedinţei extraordinare a Consiliului Local Topliţa care a avut loc miercuri, trebuie să facem o explicaţie. Atunci când se contractează proiecte cu diverse surse de finanţare – de la Uniunea Europeană sau de la Guvern – există mai multe tipuri de sume. Sunt sumele fixe – cea numită eligibilă şi cea de co-finanţare – şi încă una numită neeligibilă, care intră exclusiv în sarcina beneficiarului. Însă, cheltuielile neeligibile pot creşte de la demararea proiectului şi până la finalizarea lui, mai ales dacă acesta se întinde pe parcursul mai multor ani. Din ce cauze? În primul rând sunt costurile de materiale, care se pot scumpi. Dar, în unele cazuri, atunci când vorbim de proiecte în care se şi achiziţionează diferite bunuri, intră în calcul şi scumpirea acestora. Iar, în final, aceste costuri suplimentare, neeligibile, vor fi suportate tot de către beneficiar.

Aşa este şi în cazul municipiului Topliţa, care are în lucru câteva proiecte cu finanţare europeană, în cadrul exerciţiului 2014-2020 – din cauza pandemiei, s-a dat undă verde ca proiectele să poată fi finalizate până la 31 decembrie 2023.

Pentru finanţarea cheltuielilor neeligibile din aceste proiecte, Primăria Topliţa ar avea nevoie de peste 11,7 milioane de lei. Este vorba de:

– Reabilitarea, modernizarea si dotarea ambulatoriului spitalului municipal Topliţa; – Cheltuieli neeligibile de 5.391.879,17 lei;

– Creşterea eficienţei energetice a sistemului de iluminat public din municipiul Topliţa – 1.129.777,83 lei;

– Îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor din municipiul Topliţa – 1.915.363,60 lei;

– Reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea clădirilor C2 şi C3 în cadrul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din municipiul Topliţa – 1.346.668,22 lei;

– Reabilitarea, modernizarea, extinderea infrastructurii electrice, de ventilare si tratare a aerului, precum si infrastructura de fluide medicale pentru Spitalul Municipal Topliţa – 1.930.027,30 lei.

Solicitarea unui credit bancar

Din lipsă de bani, pentru acoperirea acestor sume neeligibile, s-a solicitat Consiliului Local să adopte proiect de hotărâre privind contractarea unei finanţări rambursabile interne în valoare de 11,713,716.12 lei. Iar acesta a stârnit discuţii între consilieri şi reprezentanţii primăriei.

Majoritatea reproşau faptul că nu a fost prezentat un plan de returnare a împrumutului şi cât va costa, la final, municipalitatea.

„În bugetul de anul acesta pe care l-am votat – arăta consilierul local Sebastian Buzilă – apăreau sume neacoperite pentru aceste proiecte în valoare de 8 milioane 800 de mii (lei – n.a.). Atunci am întrebat de unde o să finanţăm cele 8 milioane 800 de mii. Mi s-a spus că sunt mai multe soluţii. Se pare că soluţia era doar împrumutul. (…)

Acum nu trebuie să acoperim doar 8 milioane 800, ci trebuie să acoperim 11 milioane 700; deci mult mai mult.

Foarte pe scurt, situaţia e următoarea: începem anul cu 8 milioane excedente, avem buget de investiţii din bugetul local de 4,5 milioane, deci 3,5 milioane merg în cheltuieli de funcţionare.

Anul viitor, când nu mai avem excedente, vom aveam investiţii din bugetul local 0 şi cheltuieli de funcţionare lipsă 3,5 milioane, dar vom avea de plătit deja dobânzi şi, probabil, şi rate.

(…) La o hotărâre unde e vorba de un împrumut de 11,7 milioane, cu dobânzi de 6-7-8 milioane, nu avem un impact bugetar. Deci, în documentaţia primită nicăieri nu scrie cât ne va costa să-l rambursăm.

(…) Nu avem un impact bugetar la hotărârea cea mai importantă poate din ultimii ani care va afecta bugetele pe viitorii 10 ani”.

Acesta a propus şi un amendament de scoatere de pe lista de împrumut a sumei de aproape două milioane de lei necesare pentru proiectul infrastructurii electrice, de ventilare si tratare a aerului, precum si infrastructura de fluide medicale pentru Spitalul Municipal Topliţa. Motivul este că, cel mai probabil, acest proiect nu se va mai realiza în acest an şi atunci nu este nevoie urgentă de bani.

La final, prin vot, amendamentul a fost aprobat, ca atare, suma finală de împrumut a scăzut la aproximativ 9,7 milioane de lei.

Şi consilierul Mihai Calinovici reproşa inexistenţa acestui plan. „Aş fi vrut să vedem nişte cifre, să vedem ce înseamnă dobânda, ce înseamnă costul final al creditului, să vedem o strategie.

Sunt convins că aceste discuţii au avut loc şi ceva informaţii deţine aparatul primăriei astfel încât a reuşit să contureze acest proiect, dar aş fi vrut să vedem şi noi, măcar la un nivel estimativ”, spunea Mihai Calinovici.

Ciprian Rugină, administratorul public al municipiului Topliţa, clarificând anumite aspecte ridicate de către consilierii prezenţi în sală, arăta faptul că în etapele accesării împrumutului se găsesc „procedura de licitaţie, procedura de avizare/aprobare de către ANAF, unde vom fi verificaţi la sânge – nu ne vor da acel aviz de obţinere a creditului sub nicio formă dacă ne apropiem de pragul maxim de îndatorare, dacă nu vom demonstra că vom avea venituri ca să suportăm cheltuielile de funcţionare şi alţi indicatori. La dosarul de analiză al băncii, dacă nu îndeplinim criteriile minime pentru a putea rambursa acest credit, cu siguranţă nu-l vom primi”.

Ciprian Rugină a oferit câteva precizări şi despre stadiul lucrărilor acestor proiecte. „La spital, stadiul lucrărilor pe teren este mult mai avansat decât graficul pe care l-am făcut împreună cu constructorul, cu termen 31 decembrie.

La sălile de sport, deşi am stat 5 luni să ni se vireze banii, pe care i-am primit curând (…), la fel, lucrările sunt destul de avansate faţă de grafic.

Din ceea ce ştim, la iluminat la fel. Din ceea ce ştim şi discutăm zi de zi cu constructorii, dacă totul decurge în condiţii normale, se termină fără niciun fel de problemă la 31 decembrie”.

Ce s-ar întâmpla dacă nu se accesează împrumutul?

La şedinţă a fost prezentă şi Andreea Puşcaş, responsabilă de proiectele cu finanţare europeană în cadrul Primăriei Topliţa. Aceasta explica că dacă proiectele nu se vor finaliza până la 31 decembrie, sunt două variante. „Avem varianta să dăm toţi banii înapoi. Deci reziliem contractele de finanţare şi dăm toţi banii înapoi, tot ce s-a cheltuit pe parte eligibilă până acum, iar toţi constructorii, furnizorii, prestatorii ne vor da în judecată şi probabil ne vor cere daune pentru contractele încheiate.

Sau 2, ne luăm angajamentul să le terminăm pe banii noştri ca să nu dăm ce am cheltuit până acum. Dacă ne luăm acest angajament să terminăm pe banii noştri, înseamnă că trebuie să avem aceşti bani disponibili.

Oricum ar fi, situaţia nu este roz, în ideea în care ori aşa, ori aşa, implică nişte costuri. Şi eu cred că scenariul cel mai optimist ar fi ca aceste proiecte să se implementeze”, spunea Andreea Puşcaş.

Referitor la proiectul infrastructurii electrice, de ventilare si tratare a aerului, precum si infrastructura de fluide medicale pentru Spitalul Municipal Topliţa, pentru care se propunea retragerea sumei din împrumut, Andreea Puşcaş arăta că se doreşte renunţarea la anumite lucrări din proiect, respectiv la cele de ventilare, climatizare, partea ATI şi bloc operator. Motivul? „Există posibilitatea etapizării acestui proiect şi trecerii lui spre finanţare pe următorul Program Operaţional Sănătate. Însă, din discuţiile avute cu autoritatea de management, încă nu ne pot da o rezoluţie dacă va putea fi acest proiect etapizat, respectiv pe următorul program de finanţare sau nu, din considerentele faptului că Programul Sănătate, administrat de către Ministerul Sănătăţii, nu este finalizat şi nu au tot cadrul legislativ pentru a încadra aceste lucrări ca eligibile pe o anumită axă, pe o anumită operaţiune din cadrul programului”.

Aşadar…

Cel mai probabil, Reabilitarea, modernizarea, extinderea infrastructurii electrice, de ventilare si tratare a aerului, precum si infrastructura de fluide medicale pentru Spitalul Municipal Topliţa se va realiza în cadrul următorului exerciţiu financiar.

Amendamentul propus de Sebastian Buzilă a fost aprobat.

Consiliul Local Topliţa a votat proiectul de hotărâre pentru ca Primăria să contracteze un împrumut de 9.783.688,82 lei, cu o maturitate de 10 ani, din care 1 an de retrageri.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.