Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A început sezonul de vânătoare la cerb carpatin, considerată una dintre cele mai spectaculoase activităţi de acest fel | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 3 mai 2024
Home » Timp Liber » A început sezonul de vânătoare la cerb carpatin, considerată una dintre cele mai spectaculoase activităţi de acest fel
A început sezonul de vânătoare la cerb carpatin, considerată una dintre cele mai spectaculoase activităţi de acest fel

A început sezonul de vânătoare la cerb carpatin, considerată una dintre cele mai spectaculoase activităţi de acest fel

  • În judeţul Harghita s-a aprobat recoltarea a 89 de exemplare de cerbi masculi pentru trofeu şi 155 de selecţie
  • De miercuri au început să sosească vânătorii pentru a participa la partidele de vânătoare organizate de Direcţia Silvică Harghita pe cele trei fonduri cinegetice pe care le mai deţine şi pentru care s-a aprobat recoltarea a 10 cerbi masculi de trofeu şi şase de selecţie

Sezonul de vânătoare din această toamnă la cerbi carpatini (sau comuni) a început atât la masculi de trofeu, cât şi la cei de selecţie. Vânătoarea la această specie este considerată a fi una dintre cele mai frumoase şi spectaculoase, deoarece ea se desfăşoară pe parcursul mai multor zile, se suprapune cu perioada boncănitului, vânatul trebuie dibuit, iar vânătorii trebuie să-şi folosească din plin abilităţile.

Conform Ordinului de ministru, prin care se stabileşte cota de recoltă pentru fiecare specie cinegetică, de pe fondurile de vânătoare din judeţ pot fi recoltate în acest sezon 89 de exemplare de cerb mascul pentru trofeu şi 155 masculi de selecţie.

Pe teritoriul judeţului Harghita sunt, în total, 45 de fonduri cinegetice. Din acestea, Direcţia Silvică (DS) Harghita mai gestionează trei fonduri de vânătoare, la ocoalele silvice Topliţa (Voivodeasa), Borsec (Bistricioara) şi Tulgheş (Rezu Mare).

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a spus că în judeţ sezonul cinegetic de toamnă este foarte important şi foarte frumos pentru cine apreciază această activitate. Astfel, atât direcţia silvică, cât şi celelalte asociaţii de vânătoare, care au fonduri cinegetice în zona de munte şi de deal, organizează partide de vânătoare la specia cerb comun. De altfel, de mai mulţi ani, după cum se ştie, carnivorele mari – urs, lup, pisică sălbatică – sunt specii CITES (specii pe cale de dispariţie) şi nu mai sunt admise la vânătoare. În aceste condiţii, a spus ing. Cătălin Mutică, a mai rămas cerbul comun ca specie reprezentativă pentru judeţul Harghita admisă la vânătoare. Mai este permisă şi vânătoarea la mistreţ, însă aceasta este o specie care este răspândită în tot arealul cinegetic din România. Şi tot referitor la mistreţi, din cauza pestei porcine, în ultima perioadă s-au luat mai mult măsuri preventive şi de eradicare a bolii, contând mai puţin în activitatea cinegetică.

Revenind la vânătoarea la cerbi carpatini, directorul DS Harghita a precizat că vestitul boncănit a început deja. În cunoscuta perioadă de boncănit cerbii îşi dispută supremaţia cârdurilor de ciute şi îşi semnalează prezenţa în anumite zone. Boncănitul cerbilor este un moment care poate fi admirat doar o dată pe an – toamna. Acum, cerbii elimină un miros specific, uşor de perceput chiar şi de către om, după cum spun specialiştii. În această perioadă, vânătorii se pot apropia de exemplarele de cerb, le pot analiza şi pot să ia decizia cea mai bună, mai ales acolo unde este vorba despre recoltarea masculilor de selecţie şi eliminarea indivizilor care ar putea să transmită gene degenerative.

Ing. Cătălin Mutică a declarat că de pe cele trei fonduri de vânătoare administrate de DS Harghita pot fi recoltate 16 exemplare de cerbi masculi, dintre care 10 sunt de trofeu şi şase de selecţie. Acesta a explicat şi care este diferenţa dintre masculii de trofeu şi cei de selecţie. În cazul masculilor pentru trofeu se recoltează exemplarele care au un trofeu (coarnele cerbului) foarte valoros. Aceasta presupune în primul rând ca masculul să fie mai înaintat în vârstă. „Cu cât sunt mai înaintaţi în vârstă, trofeul este mai valoros şi mai căutat de vânătorii adevăraţi”.

În cazul masculilor de selecţie, sunt extraşi anumiţi indivizi pentru a nu-şi transmite defectele către urmaşi. „Aceasta este şi una dintre atribuţiile personalului de vânătoare din cadrul ocoalelor silvice, de a diminua populaţia cu exemplarele de selecţie, pentru a asigura pe viitor un genofond superior, care se observă în trofee”, a spus directorul direcţiei silvice.

Cei mai mulţi vânători sunt din străinătate

Conform sursei citate, pentru recoltarea cotelor aprobate prin Ordin de ministru, direcţia silvică are în derulare contracte cu societăţi comerciale care aduc vânători. Pe lângă acestea, sunt şi contracte directe cu anumiţi vânători care, având în vedere experienţele din anul anterior, revin la partidele de vânătoare organizate de direcţia silvică.

Cei mai mulţi vânători sunt din străinătate. În acest an, sunt şi câteva cereri din partea unor vânători români. Preţurile nu sunt diferenţiate, fiind aceleaşi pentru fiecare vânător indiferent că e străin sau din ţară. Preţurile sunt în funcţie de greutatea trofeului şi de numărul de puncte pe care-l obţine.

Directorul DS Harghita a spus că de miercuri au început să vină primii vânători. Recoltatul cerbilor durează de la 10 zile la maximum două săptămâni, „deoarece perioada în care te poţi apropia de exemplarele din pădure este destul de scurtă, pentru a putea face o vânătoare corectă şi pentru a putea alege exemplarul potrivit, conform autorizaţiei de vânătoare”.

Vânătorii care participă la partidele de vânătoare organizate pe fondurile cinegetice ale Direcţiei Silvice Harghita sunt cazaţi la cabanele instituţiei, fiind perioada în care acestea sunt pline. În această perioadă cabanele sunt foarte animate, pline cu vânători şi personal silvic, deoarece vânătoarea este o activitate continuă, organizându-se ieşiri în teren atât dimineaţa, cât şi seara, în funcţie de ceea ce îşi doresc vânătorii.

Şt. Pătrîntaş

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.