Ursoaică împușcată după ce a fost rănită grav de un autoturism, pe DE 578, între Sânmartin și Cozmeni (foto: arhivă) | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Societate » Ursoaică împușcată după ce a fost rănită grav de un autoturism, pe DE 578, între Sânmartin și Cozmeni (foto: arhivă)
Ursoaică împușcată după ce a fost rănită grav de un autoturism, pe DE 578, între Sânmartin și Cozmeni (foto: arhivă)

Ursoaică împușcată după ce a fost rănită grav de un autoturism, pe DE 578, între Sânmartin și Cozmeni (foto: arhivă)

Autoritățile au decis împușcarea unei ursoaice care a fost accidentată grav, vineri dimineață, de un autoturism pe drumul european 578, între localitățile Sânmartin și Cozmeni.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Harghita, Maria Plumbu, a declarat că accidentul s-a produs la ora 6 și 24 de minute, poliţiştii fiind sesizați prin intermediul serviciului unic pentru apeluri de urgență 112. Maria Plumbu a precizat că mașina implicată în accident, care se deplasa din direcția municipiului Miercurea-Ciuc, era condusă de o femeie de 25 de ani din Tușnad. Femeie nu a fost rănit, dar autoturismul a fost avariat, traficul rutier fiind restricționat pentru o scurtă perioadă de timp pe un singur sens de deplasare, până la transportarea acestuia cu ajutorul unui trailer. Conducătoarea auto a fost testată cu aparatul alcool test, rezultatul fiind zero. Accidentul a fost soluţionat ca unul soldat cu pagube materiale, eliberându-se o autorizaţie de reparaţie în acest sens, a mai spus Maria Plumbu.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului, Adrian Pănescu, a declarat că ursoaica era însoțită de doi pui, iar în momentul în care a fost accidentată încerca să traverseze drumul european. „La fața locului s-au deplasat în regim de urgență echipaje ale Poliției Rutiere, ale Poliției municipiului Miercurea-Ciuc și ale Inspectoratului de Jandarmi Județean, activându-se procedura de lucru pentru dispunerea și luarea măsurilor necesare în vederea relocării sau luării de alte măsuri pentru salvarea animalului rănit. De asemenea, s-a deplasat la locul accidentului și un echipaj din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Harghita, precum și reprezentanții administratorului fondului de vânătoare din zonă. Animalul fiind rănit, s-a solicitat la fața locului prezența unui medic veterinar cu care comuna Sânmartin are contract, iar acesta a propus comisiei extragerea acestui exemplar de urs prin împușcare, având în vedere rănile suferite în urma accidentului, care erau incompatibile cu viața. A avut loc extragerea, iar administratorul fondului de vânătoare urmează împreună cu autoritățile locale din Sânmartin să întocmească documentele premergătoare și cele care se întocmesc ulterior extragerii acestui exemplar de urs”, a menționat Adrian Pănescu.

Potrivit afirmațiilor sale, în urma intervenției de la fața locului, cei doi pui de urs s-au speriat și au fugit din zonă. „Administratorul fondului de vânătoare va monitoriza situația, iar dacă îi va descoperi în zona respectivă și va constata că acești pui de urs nu se pot întreține singuri, conform procedurii vor fi relocați în regim de urgență într-un fond special de reabilitare a puilor de urs din Harghita sau din alt județ”, a mai spus Adrian Pănescu. (E. Groza)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.