Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc susţine că este pregătită pentru deszăpezirea drumurilor din municipiu | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc susţine că este pregătită pentru deszăpezirea drumurilor din municipiu
Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc susţine că este pregătită pentru deszăpezirea drumurilor din municipiu

Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc susţine că este pregătită pentru deszăpezirea drumurilor din municipiu

  • Costul materialelor de deszăpezire a crescut cu aproximativ 50%
  • A crescut lungimea drumurilor pietruite aflate în domeniul public

Primăria Miercurea-Ciuc şi SC Eco-Csík SRL sunt pregătite pentru deszăpezirea drumurilor din oraş în sezonul de iarnă 2022-2023, a afirmat conducerea municipiului ieri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat că pentru societatea Eco-Csík SRL, compania publică de salubrizare care asigură deszăpezirea în municipiu, a început perioada de permanenţă, ceea ce înseamnă că o echipă este gata să intervină tot timpul, când este cazul, pentru deszăpezirea drumurilor din oraş.

Primarul a arătat că în acest sezon, din acest punct de vedere, „două lucruri se schimbă radical”. Astfel, municipalitatea are suprafeţe semnificativ mai mari pe drumurile pietruite. „Aceasta înseamnă că în zona Szécseny, dar nu numai, vor fi dislocate capacităţi mai mari faţă de perioada trecută, deoarece avem domeniul public stradal mult mai mare decât aveam până acum la municipiu”. Conform acestuia, utilajele de deszăpezire vor acţiona şi pe străzi în care până acum nu aveau voie să intre, neaparţinând municipalităţii.

Korodi Attila a explicat că în acest an şi costul materialelor este mult mai ridicat, cu aproximativ 50% mai mare faţă de sezonul trecut. „Dar asta nu înseamnă că nu vom aloca resurse. Vom aloca resurse şi compania Eco-Csík va fi pe teren”, a spus primarul. Bugetul final alocat pentru deszăpezire va depinde şi de temperaturile care se vor înregistra în acest sezon rece.

Edilul a spus că în momentul în care vremea se va înrăutăţi şi vor apărea ninsorile sunt necesare cel puţin trei ore pentru aşternerea materialului antiderapant, iar în cazul în care se formează gheaţă sau se efectuează deszăpezirea, 4-5 ore.

Conform sursei citate, în Miercurea-Ciuc este vorba despre 120 de km de trasee principale care trebuie parcurse, după care arterele secundare, trotuarele fiind curăţate în termen de 12 ore de la încetarea ninsorii.

Korodi Attila a punctat şi faptul că există o hotărâre de consiliu local potrivit căreia proprietarii privaţi şi societăţile comerciale sunt obligate să efectueze deszăpezirea în faţa clădirilor pe care le folosesc.

Prezent la conferinţa de presă, viceprimarul municipiului, Bors Béla, a punctat că „Primăria Miercurea-Ciuc împreună cu SC Eco-Csík SRL suntem pregătiţi pentru sezonul de iarnă 2022-2023”. „În ceea ce priveşte materialele antiderapante, noi suntem pregătiţi: avem 900 de tone de sare, 400 de tone de nisip pietros şi 5 tone de clorură de calciu. În legătură cu utilajele care stau la dispoziţie: în oraş avem 5 utilaje pentru deszăpezirea drumurilor asfaltate, două utilaje mai mici pentru trotuarele din oraş. Iar dat fiind faptul că s-a mărit suprafaţa drumurilor pietruite, avem şi acolo trei utilaje speciale pentru deszăpezirea acestor drumuri. Bineînţeles, în Harghita-Băi, care aparţine de Miercurea-Ciuc, iarăşi avem o echipă cu două utilaje care sunt 24 din 24 de ore la faţa locului. Aşa că sper că o să meargă lucrurile destul de bine dacă ne putem organiza ca şi până acum”, a spus Bors Béla.

Acesta a venit, la rândul său, cu rugămintea către locuitorii oraşului pentru a fi parteneri ai municipalităţii, îndemnându-i să se pregătească pentru sezonul rece, având în vedere „că la noi abia când ninge mergem să schimbăm cauciucurile de iarnă, ceea ce nu este bine, dat fiind faptul că şi pentru următoarele două săptămâni se anunţă o vreme destul de friguroasă, cu temperaturi de sub zero grade”.

Directorul SC Eco-Csík SRL, Pál Tamás, a declarat la rândul său că „suntem pregătiţi şi dacă este necesar putem interveni”. Acesta a explicat din punct de vedere tehnic şi organizatoric cum funcţionează sistemul de deszăpezire în Miercurea-Ciuc. Astfel, există o echipă specializată pentru deszăpezire, pentru combaterea poleiului, alcătuită din nouă persoane. Şeful echipei are obligaţia să verifice starea drumurilor şi, în cazul în care observă că este nevoie, trebuie să intervină imediat. La început se intervine pentru prevenirea formării gheţii, pentru combaterea poleiului, „după care, dacă observăm că ninge în continuu, ieşim cu plugul de zăpadă, curăţăm drumurile până ce se opreşte ninsoarea”. După ce se opreşte ninsoarea, se iese înapoi pentru lărgirea drumurilor, prin îndepărtarea zăpezii şi curăţarea drumurilor, unde mai este necesar.

Pál Tamás a explicat că utilajele societăţii Eco-Csík SRL sunt dotate cu sistem de localizare prin satelit, astfel că se poate urmări unde, când şi la ce oră a trecut maşina respectivă. Cetăţenii pot urmări traseul utilajelor pe pagina web ez-gps.ro, folosind indicativul de utilizator deszapezire@szereda.ro şi parola „deszapezire2020”. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.