Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Dura lex, sed lex… | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Învățământ » Dura lex, sed lex…
Dura lex, sed lex…

Dura lex, sed lex…

  • Problema transportului elevilor de la Colegiul Naţional „O. Goga” înscrişi în programul primăriei de iniţiere în patinaj pe gheaţă şi înot, la şi de la patinoar şi Piscina „Csíki Csobbanó” generează tensiuni

Colegiul Naţional „Octavian Goga” (CNO Goga) este partener, ca multe alte şcoli din oraş, în cadrul Programului „KORI & ÚSZÁS” al Primăriei municipiului Miercurea-Ciuc, al cărui scop este să iniţieze elevii din clasele primare în disciplinele sportive patinaj pe gheaţă şi înot, sub îndrumarea unor antrenori de specialitate.

În urmă cu aproximativ o lună, în 12 octombrie, printr-o adresă transmisă Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Harghita, conducerea CNO Goga transmitea spre aprobare „traseele afectate transportului elevilor, pentru a fi în deplină legalitate şi pentru a răspunde solicitărilor părinţilor şi eforturilor Primăriei municipiului Miercurea-Ciuc de a organiza activităţi de promovare şi de implicare a elevilor în activităţi sportive”.

Între alte specificaţii, conducerea colegiului arăta că „distanţele de la şcoală până la bazin şi patinoar fiind destul de mari şi având în vedere că suntem într-o zonă cu temperaturi scăzute, elevii trebuie transportaţi cu microbuzul şcolar, totodată şi pentru a ne încadra în programul şcolar”, în acest caz beneficiind de „susţinerea Primăriei municipiului Miercurea-Ciuc”.

Răspunsul primit din partea inspectoratului școlar judeţean, potrivit căruia „activităţile (de înot şi de patinaj – n.a.) pentru care s-au solicitat traseele microbuzului şcolar sunt extraşcolare”, ca atare trebuie să se desfăşoare după încheierea programului şcolar şi nu în timpul acestuia”, a stârnit nemulţumiri, mai ales în rândul părinţilor, care, la rândul lor, au depus o nouă sesizare la Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita.

Prin noua adresă înaintată de preşedintele Consiliului Reprezentativ al Părinţilor din Colegiul Naţional „Octavian Goga”, se atrage atenţia asupra unei probleme „stringente legată de desfăşurarea în bune condiţii”, a programelor de patinaj şi înot, specificându-se că în lipsa transportului elevilor „rezultatul scontat al programului de promovare a sportului şi a educaţiei sănătoase a copilului este limitat drastic la acei copii ai căror părinţi au timpul şi resursele necesare de a-i transporta pe aceştia individual”, aspect care provoacă „o nemulţumire din partea covârşitoare a părinţilor”.

În adresa înaintată conducerii IŞJ Harghita, care a fost pusă la dispoziţia ziarului Informaţia Harghitei de către dl Bogdan Tinca, preşedintele Consiliului Reprezentativ al Părinţilor de la Colegiul „Goga”, se pomeneşte şi despre reticenţa şi rigiditatea inspectoratului școlar în aprobarea activităţilor extraşcolare.

„Din mediul online şi din alte informări am înţeles că inspectoratul şcolar este reticent la majoritatea activităţilor extraşcolare, fiind foarte rigid. (…) Ce nu putem înţelege este faptul că inspectoratul şcolar poate să aibă activităţi în timpul orelor de curs. În curând e o premiere a copiilor şi a profesorilor care au avut rezultate la olimpiadele şcolare şi aceasta în cazul liceului implică aproximativ 14 profesori, care practic de la ora 12:30 vor trebui să lipsească de la şcoală pentru a fi premiaţi, atât ei, cât şi elevii aferenţi. În această situaţie, din cele 32 de clase ale colegiului, 14 nu vor mai avea profesor. Deci nu se vor putea ţine orele respective, care sunt ore incluse în program, aprobate etc. Deci, de ce pentru unii mumă şi pentru ceilalţi ciumă? Orice lege este dată în primul rând pentru spiritul ei, respectarea legii trebuie făcută în primul rând în spiritul ei şi nu în litera legii. Bineînţeles că trebuie să ne încadrăm în litera legii, dar spiritul legii este mai presus decât litera efectivă, iar în cazul acesta spiritul legii spune că nu înlocuim orele din curriculă cu ore de distracţie, sau ore de învăţat cu ore de distracţie”, precizează dl Bogdan Tinca, preşedintele Consiliului Reprezentativ al Părinţilor elevilor de la CN „O. Goga”.

Fireşte, am solicitat şi noi un punct de vedere din partea inspectoratului școlar judeţean, care ne-a fost oferit de inspectorul şcolar general prof. Demeter Levente.

„Având în vedere că aceste activităţi (de înot şi de patinaj – n.a.) pentru care s-au solicitat traseele microbuzului şcolar sunt extraşcolare, ele trebuie să se desfăşoare după încheierea orelor, în afara programului şcolar, începând de la orele 13:00, 14:00, 15:00. Dorim să ne facem bine înţeleşi, noi avem o părere foarte bună despre programul primăriei, nu suntem împotriva înotului, nu suntem împotriva patinajului, ba chiar le considerăm activităţi benefice şi recomandate. Însă programul şcolar este program şcolar şi el trebuie să fie respectat. Dacă ar fi vorba despre o singură activitate, desfăşurată ocazional în timpul programului şcolar – o activitate în aer liber, o excursie, o vizită la un anumit obiectiv de interes, o festivitate de premiere, aşa cum s-a întâmplat de altfel – nu s-ar pune problema; dar fiind vorba despre activităţi care se repetă de câteva ori în fiecare săptămână şi pe termen lung, deja vorbim despre afectarea programului şcolar şi noi nu ne putem da acordul, pentru că nu ne lasă legea. Legislaţia în vigoare menţionează clar că activităţile extraşcolare se desfăşoară după programul şcolar; de aceea se şi numesc activităţi extraşcolare”, a clarificat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.