Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cât de corecte sunt relaţiile de muncă în judeţul Harghita? | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Cât de corecte sunt relaţiile de muncă în judeţul Harghita?
Cât de corecte sunt relaţiile de muncă în judeţul Harghita?

Cât de corecte sunt relaţiile de muncă în judeţul Harghita?

Pentru a putea răspunde la întrebarea din titlu i-am contactat pe cei mai în măsură să o facă, şi anume Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Harghita. Din această sursă am aflat, aşadar, care a fost relaţia de muncă în anul pe care abia l-am încheiat.

Mai întâi…

…trebuie să lămurim un lucru. Relaţiile de muncă despre care vorbim sunt relaţiile dintre angajatori şi angajaţi, Inspectoratul Teritorial de Muncă Harghita având obligaţia să controleze aplicarea corectă şi unitară a prevederilor legale referitoare la relaţiile de muncă în ceea ce priveşte sănătatea şi securitatea în muncă, protecţia salariaţilor care lucrează în condiţii deosebite şi a prevederilor legale referitoare la asigurările sociale. De asemenea, tot în atribuţiile ITM intră şi acordarea de asistenţă tehnică angajaţilor şi angajatorilor pentru prevenirea riscurilor profesionale, pentru formarea şi perfecţionarea profesională a specialiştilor în domeniu. Nu în ultimul rând, au fost întreprinse diverse acţiuni pentru diminuarea muncii fără forme legale.

Se impune să precizăm faptul că ITM Harghita oferă informaţii utile şi de ultimă oră prin intermediul paginii de web: www.itmharghita.ro; prin e-mail îi informează pe agenţii economici referitor la noutăţile în domeniul relaţiilor de muncă şi nu este de neglijat nici existenţa unor cutii poştale la sediul instituţiei destinate sesizărilor.

Combaterea cazurilor de muncă nedeclarată – o prioritate

Pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată pe parcursul anului 2018 s-au întreprins un număr însemnat de controale – campanii naţionale – în domeniile susceptibile utilizării frecvente a acestei „metode”, fiind urmărită munca tinerilor şi copiilor în domeniul construcţiilor, al prestărilor de servicii, industriei alimentare şi panificaţie, industriei lemnului, comerţ, unităţi care desfăşoară activităţi în staţiuni montane, în unităţi în care se lucrează noaptea – baruri, discoteci, jocuri de noroc, unităţi de comerţ non-stop, unităţi de distribuţie carburant, şcoli, grădiniţe cu program prelungit, activităţi sportive. Au avut loc controale de zi şi de noapte, efectuate de fiecare dată de echipe formate din inspectorii de muncă şi lucrători din poliţie sau jandarmerie.

Date statistice

1) Numărul de angajatori controlaţi au fost: în semestru I – 499, în semestrul II – 409; 2) angajatori depistaţi cu muncă nedeclarată, în aceeaşi ordine: 17, 13; 3) persoane depistate fără forme legale: 19, 16; 4) angajatori sancţionaţi: 170, 146; 5) sancţiuni: 311, 251; 6) amenzi aplicate: 40, 34; 7) măsuri dispuse: 1.021,  867.

Numărul campaniilor naţionale privind acţiunea de informare şi conştientizare cu privire la transformarea muncii nedeclarate în muncă declarată şi/sau privind respectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi a Codului muncii au fost destul de multe. Nu le voi înşira, dar vă invit să priviţi din nou cifrele – şi, dacă le priviţi cu atenţie, veţi constata că mai este loc de mai bine în ceea ce priveşte situaţia relaţiilor de muncă în unităţile din judeţul Harghita. Mi se pare a fi un număr mare – 316 – al angajatorilor sancţionaţi (în 2018). La fel şi numărul total de sancţiuni aplicate – 562, pe lângă care a fost nevoie să se dispună şi măsuri de remediere a neregulilor constatate.

Un singur exemplu, dar edificator

Cred că este nevoie să scot în evidenţă campania naţională privind verificarea modului în care angajatorii au aplicat prevederile legale în ceea ce priveşte modificarea salariului brut în contextul transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Campania care a avut loc în perioada aprilie-iunie 2018 a însemnat pentru inspectorii de muncă un număr de 201 controale. Cu acea ocazie s-au aplicat 6 sancţiuni, din care o amendă de 300 de lei, iar pentru nerespectarea altor prevederi legale, altele decât cele care au făcut obiectul campaniei, s-au aplicat 13 amenzi în valoare de 168.000 lei şi 111 avertismente.

Societăţile care intră sub incidenţa muncii nedeclarate au fost sancţionate cu amenzi în valoare totală de 700.000 lei.

Nu a fost un an uşor

,,Anul 2018 nu a fost unul uşor pentru inspectorii de muncă ai ITM Harghita. Au controlat un număr de peste 900 de agenţi economici şi sperăm că au reuşit să influenţeze în bine relaţiile dintre angajatori şi angajaţi” – ne-a declarat Daniela Bortoş, consilier juridic şi purtător de cuvânt al ITM Harghita. Printre altele, mi s-a spus că inspectorii de muncă se aşteaptă ca în 2019 să nu mai întâlnească neregulile din anul trecut. De fapt, prin acţiunile de control nu se urmăreşte să se aplice cât mai multe şi mai mari amenzi. A nu se uita că aceste controale au caracter permanent şi au ca scop respectarea prevederilor legale.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.