Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ar urma să fie prelungit termenul de finalizare în cazul a trei proiecte implementate de Primăria Tulgheş prin PNDR 2014-2020, care sunt în întârziere | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 3 mai 2024
Home » Societate » Ar urma să fie prelungit termenul de finalizare în cazul a trei proiecte implementate de Primăria Tulgheş prin PNDR 2014-2020, care sunt în întârziere
Ar urma să fie prelungit termenul de finalizare în cazul a trei proiecte implementate de Primăria Tulgheş prin PNDR 2014-2020, care sunt în întârziere

Ar urma să fie prelungit termenul de finalizare în cazul a trei proiecte implementate de Primăria Tulgheş prin PNDR 2014-2020, care sunt în întârziere

  • Cele trei proiecte vizează reabilitarea unor drumuri comunale, înfiinţarea unui centru social şi construirea unei centrale termice pe bază de biomasă
  • Co-finanţarea proiectelor de investiţii rămâne cea mai mare problemă a localităţilor mici
  • Pentru un proiect au fost organizate cinci licitaţii, deoarece nu se prezenta nimeni

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a anunţat în luna iulie că va asigura prelungirea duratei de execuţie a contractelor aferente proiectelor finanţate cu fonduri europene disponibile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 după data de 31 decembrie 2023. Condiţia de aprobare a prelungirii duratei de execuţie pentru proiectele de investiţii este ca stadiul implementării proiectului să fie de minimum 30% la data de 31 octombrie 2023, stadiu care poate fi demonstrat prin plăţile efectuate de AFIR sau prin plăţile efectuate de beneficiar către furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări.

Primăria comunei Tulgheş derulează în prezent trei proiecte în cadrul PNDR 2014-2020, toate fiind în întârziere şi a căror termen de finalizare ar trebui prelungit după data de 31 decembrie. La fel ca în cazul altor multe localităţi din ţară, întârzierile au apărut atât din cauza creşterii preţurilor la materialele de construcţii, cât şi faptului că la licitaţii nu s-au mai prezentat firmele de construcţii, fiind nevoie de reluarea procedurilor de mai multe ori.

Astfel, în Tulgheş, în momentul de faţă sunt începute lucrările de execuţie la proiectul „Înfiinţare Centru asistenţă socială”, care va consta în reabilitarea unei clădiri vechi, în care a funcţionat o şcoală în satul Hagota. Valoarea proiectului finanţat prin PNDR 2014-2020 este de 1.200.000 lei, din care contribuţia proprie a primăriei este de aproape 60%. În clădirea reabilitată va funcţiona şi centrul de combatere a violenţei în familie.

Un alt proiect finanţat prin PNDR 2014-2020 este „Construire centrală termică şi asigurarea încălzirii apei calde pe bază de biomasă”, care va deservi Primăria Tulgheş şi anexele acesteia. Valoarea lucrărilor este de 1.250.000 lei, din care 70% este finanţare din fonduri europene prin AFIR.

Al treilea proiect este „Modernizarea infrastructurii rutiere în comuna Tulgheş”. Valoarea acestuia este de 7.300.000 lei, din care aproximativ 2.000.000 lei reprezintă contribuţia proprie.

Primarul comunei Tulgheş, Marcel Vancu, a declarat că „în mod normal trebuie prelungită” perioada de implementare a acestor trei proiecte, deoarece sunt întârziate din mai multe motive. „La proiectele întârziate finanţate din fonduri europene (n.n. – prin PNDR 2014-2020) a apărut un act normativ care permite prelungirea acelora care au un stadiu de execuţie de 30% până la 31 octombrie. Astfel, până pe 31 octombrie dacă ai un parcurs de 30% realizat şi achitat, atunci aceste proiecte pot fi prelungite până în 2025. Noi avem trei proiecte care sunt într-o fază mai întârziată şi cred că vom îndeplini acest criteriu şi vom reuşi să le prelungim”, a spus Marcel Vancu.

Conform sursei citate, cea mai mare problemă în implementarea acestor proiecte o constituie asigurarea co-finanţărilor. „Co-finanţările la aceste proiecte sunt extrem de mari. Vă dau un exemplu numai la unul dintre proiecte. E vorba de reabilitarea şi modernizarea unor drumuri comunale. Co-finanţarea e de aproximativ 2 milioane lei, în condiţiile în care anul acesta Guvernul nu a venit cu nicio rectificare sau răspuns la solicitările noastre cu privire la nevoile de co-finanţare a acestor proiecte. Marea majoritate a sumelor vin din diferenţele de preţuri. Aceste proiecte au fost întocmite în urmă cu 3-4 ani de zile şi au ajuns acum la stadiul de lucrări, dar preţurile nu au mai stat pe loc şi atunci diferenţele de preţ sunt foarte mari şi au căzut în sarcina noastră. Se pare că nici sumele repartizate de Consiliul Judeţean Harghita, tot pentru co-finanţări, nu mai vin conform graficului, aşa cum ar trebui. Probabil vom ajunge la anumite probleme”, a spus edilul.

Primarul a explicat că a încercat obţinerea unui credit prin Trezorerie, însă nici acum nu are certitudinea că îl va obţine. „La un moment dat a venit Guvernul cu un act normativ care dădea posibilitatea împrumuturilor prin Trezorerie: 1,5 milioane lei pentru o comună, apoi s-a dublat suma până la 3 milioane de lei pentru o comună. Dar merg foarte, foarte greu. Eu nici acum nu am certitudinea că acel credit îl vom avea şi atunci apar aceste incertitudini, care indiferent ce ai face, indiferent cât te-ai zbate, soluţiile sunt destul de limitate, pentru că nu ai acces la bani”, a explicat primarul.

În perioada următoare urmează să fie organizate licitaţii şi în cazul altor proiecte de investiţii, la care primarul speră să se prezinte firmele de profil

Marcel Vancu a spus că Primăria Tulgheş mai are câştigate şi alte proiecte care vizează lucrări de reabilitare a unor clădiri din comună, în cadrul PNRR sau PNDL, pentru care urmează să fie demarate licitaţiile.

Un proiect este „Reabilitarea şi modernizarea Şcolii I-IV centru Tulgheş”, finanţat în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Este vorba despre o investiţie de 2.300.000 lei, din care contribuţia proprie a primăriei este de 150.000 lei. Şi acest proiect este în întârziere. „Tot din cauza creşterii preţurilor, nu a mai venit nimeni la licitaţie. Am depus documentaţia necesară pentru suplimentarea devizului la Ministerul Dezvoltării. Până la urmă, după un periplu de documente care s-au perindat de la noi la ei şi de la ei la noi etc., am reuşit suplimentarea devizului cu 560.000 lei”, a spus primarul comunei Tulgheş.

Un alt proiect este „Reabilitare clădire fost internat şcolar în vederea îmbunătăţirii şcolare”, finanţat în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Edilul a spus că în această clădire funcţionează cantina şcolară unde copiii servesc o masă caldă în fiecare zi în cadrul programului pilot finanţat de Ministerul Educaţiei. Se doreşte modernizarea clădirii, pentru a creşte capacitatea cantinei şi dotarea acesteia. Valoarea proiectului este de 1.850.000 lei, iar contribuţia proprie este de aproximativ 250.000 lei.

Un alt proiect finanţat tot prin PNRR este „Renovarea eficienţei energetice a sediului Primăriei Tulgheş”. Primarul a spus că este vorba despre o clădire destul de veche, „emblematică pentru comunitatea noastră şi am ţinut foarte mult să păstrăm arhitectura veche”. Valoarea proiectului este de 1.880.000 lei, din care contribuţia proprie este de aproximativ 100.000 lei.

Aceste trei proiecte din urmă sunt în stadiul de demarare a licitaţiilor publice, primarul comunei Tulgheş exprimându-şi speranţa că firmele se vor prezenta la aceste proceduri.

„Sper să avem potenţiali participanţi la licitaţie, pentru că trebuie să recunosc că există o lipsă de antreprenori în zonă din cauza faptului că sunt proiecte pe piaţă şi lipseşte forţa de muncă cu desăvârşire. Firmele sunt decapitalizate şi financiar, dar nu prea au nici forţă de muncă, deoarece foarte mulţi preferă să plece în afară să lucreze în construcţii. Cererea este extrem de mare”, a mai spus Marcel Vancu. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.