Câteva sute de persoane din oraşul Bălan au participat, la sfârşitul săptămânii trecute, la o amplă acţiune de ecologizare a albiei râului Olt, în cadrul proiectului naţional „Let’s do it Romania! – Ziua Naţională de curăţenie”, iniţiat cu scopul mobilizării cetăţenilor, autorităţilor, societăţii civile şi companiilor private pentru curăţarea arealelor naturale din jurul localităţilor României.
Coordonatorul acţiunii din Bălan, Dimitrie Handoca, a declarat publicaţiei noastre că au fost prezenţi 433 de voluntari, între care elevi şi profesori de la Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” şi Şcoala Gimnazială „Geo Bogza”, membri ai Asociaţiei Ecosportive „Sufletul Hăşmaşului”, reprezentanţi ai primăriei şi ai serviciului public de salubrizare din oraş, precum şi rangeri de la Parcul Naţional Hăşmaş-Cheile Bicazului şi jandarmi de la Postul de Jandarmi Montani Harghita Băi, care au adunat aproximativ 450 de saci cu deşeuri, dintre care 100 cu PET-uri. Au fost prezenţi şi mulţi părinţi care au decis să li se alăture celor mici în cadrul acţiunii de ecologizare, care a vizat curăţarea de deşeuri a zonei albiei râului Olt, a pâraielor afluente, a parcurilor, spaţiilor verzi şi străzilor laterale, de la barajul „Mesteacănul” până la ieşirea din oraş.
„Avem pe râul Olt, din cauza rădăcinilor şi a barajelor naturale, aşa-numitele capcane de deşeuri, unde se adună mai ales pungi, folii, obiecte din plastic. Se adună deşeuri şi pe marginea albiei şi în pădure, pe traseele frecventate de ciupercari. Majoritatea gunoaielor din pădure sunt lăsate de culegătorii de ciuperci. Din păcate, una dintre principalele surse de venit este reprezentată la noi de culesul ciupercilor şi foarte multă lume în perioada aceasta bate munţii după ciuperci”, a afirmat Dimitrie Handoca, adăugând că sunt derulate periodic, prin intermediul canalelor de comunicare existente, diverse acţiuni de conştientizare a populaţiei în legătură cu necesitatea păstrării curăţeniei în zonă şi importanţa protecţiei mediului. Nu a fost pentru prima oară când în Bălan s-a desfăşurat o astfel de acţiune de ecologizare. „Participăm încă de la prima ediţie a proiectului Let’s do it Romania. Noi am participat cu minimum 250 de voluntari la fiecare ediţie. Suntem veterani, nu ne-a scăpat nicio ediţie”, a mai spus Dimitrie Handoca.
E.G.