Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aproximativ 200 de elevi din Miercurea-Ciuc au participat, joi, la Marşul Antifumat | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 6 mai 2024
Home » Învățământ » Aproximativ 200 de elevi din Miercurea-Ciuc au participat, joi, la Marşul Antifumat
Aproximativ 200 de elevi din Miercurea-Ciuc au participat, joi, la Marşul Antifumat

Aproximativ 200 de elevi din Miercurea-Ciuc au participat, joi, la Marşul Antifumat

Ziua Naţională fătă Tutun a fost marcată şi la Miercurea-Ciuc prin activităţi organizate de Direcţia de Sănătate Publică Harghita şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc.

La Marşul Antifumat, care s-a desfăşurat din Parcul Central şi până în Piaţa Libertăţii, la Universitatea Sapientia, au participat aproximativ 200 de elevi de la şcoli şi licee din municipiu.

Unii au purtat pancarte cu mesaje împotriva fumatului: „Dacă te apuci de fumat la o vârstă fragedă, creşti riscul de a avea cancer până la vârsta de 30 de ani!”; „Păstrează aerul curat!”; „Respectă viaţa!”; „Fără tutun!”; „Tutun înseamnă moarte!”, erau doar câteva dintre mesajele trimise către trecători.

Printre copii se aflau şi elevi de la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu”, însoţiţi de directoarea adjunctă, Liliana Mihalache.

„Sunt un profesor care mă implic sistematic în educaţia privind starea de sănătate a elevilor şi mesajul meu este ca astăzi cu toţii să rămânem sănătoşi. Şi cum putem face asta decât să evităm consumul de tutun şi nu numai – şi de alte produse care ne fac rău. Dar azi e vorba doar despre tutun. Eu am latura aceasta, pe lângă faptul că predau, sunt profesor de specialitate Chimie, predau informaţii, dar eu îi învăţ pe copii să rămână sănătoşi şi acesta este mesajul meu astăzi: Rămâi sănătos!”, spunea directoarea adjunctă a Şcolii Gimnaziale „Liviu Rebreanu”.

La eveniment s-au aflat şi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Harghita. Ambrus Éva, din cadrul Compartimentului de Promovare a Sănătăţii, spunea că s-a organizat acest marş pentru a atrage atenţia populaţiei către efectele fumatului asupra sănătăţii, iar prin implicarea tinerilor, aceştia să conştientizeze că e mai bine dacă vor rămâne nefumători.

Dr. Csipor Alpár, medic pneumolog în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Harghita, sublinia faptul că pentru un fumător, pe lângă faptul că viaţa i se reduce, ultimii ani vor fi foarte grei, pentru că sunt mari şanse ca la 50-60 de ani să depinzi de un aparat cu ajutorul căruia să poţi respira. Iar şansa de supravieţuire este şi mai mică dacă se ajunge în cazul unui cancer bronhopulmonar.

Din aceste motive, Csipor Alpár îi îndemna pe cei care nu s-au apucat de fumat să nu o facă, iar pe cei care fumează deja să se lase, pentru că există şansa recuperării şi va scădea riscul de mortalitate.

Dr. Adrian Dobrică, medic primar de chirurgie toracică, preciza că pe lângă cancerul pulmonar, de care se vor îmbolnăvi toţi fumătorii, mai sunt şi alte boli legate de fumat care, în evoluţie, pot să aibă consecinţe la fel de severe.

„De altfel, fumatul este considerat principalul factor de risc în marea majoritate a cancerelor, nu numai cele pulmonare, ci şi cancerul de stomac, cancerul de prostată, cancerul de esofag, cancerul de cavitate bucală. Deci, multe neoplazii sunt legate de fumat”, spunea dr. Adrian Dobrică.

Acesta mai arăta că în ciuda faptului că la nivel planetar se fac mari eforturi pentru a se reduce numărul fumătorilor – mai ales în SUA, unde anual se îmbolnăvesc de cancer pulmonar un milion de oameni – producţia de ţigarete la nivel mondial creşte cu 5% în fiecare an. „Asta înseamnă că tot ceea ce se produce se fumează, pentru că e o chestie comercială la mijloc. Mai nou, au apărut şi variantele electronice de ţigări Evap, care sunt la fel de nocive ca şi ţigările clasice. În ultimii ani de zile au apărut chiar articole ştiinţifice care corelează fumatul cu Evap cu aceleaşi tipuri de cancere de cavitate bucală, de limbă, de esofag, de trahee”, preciza medicul chirurg.

Acesta mai spunea că majoritatea pacienţilor care ajung la el s-au apucat de fumat din adolescenţă. „Sigur că trebuie să ai o predispoziţie de a face cancer pulmonar, dar dacă tu ai acea predispoziţie, în contact cu ţigara, atunci acea genă se reprimă şi atunci vei face 100% cancer pulmonar.

Din păcate, marea majoritate ajung în faze foarte, foarte avansate de boală, atât de cancer pulmonar, cât şi de boli necanceroase: fibroze, BPOC-uri, boli de inimă”, a mai punctat dr. Adrian Dobrică.

După Marşul Antifumat, elevii au fost invitaţi la o oră de dirigenţie, ţinută în Aula Mare a Universităţii Sapientia de către dr. Adrian-Dobrică şi dr. Csipor Alpar.

***

În ţara noastră, ziua de 16 noiembrie 2023 este dedicată celebrării comportamentului sănătos, fără consum de tutun. Consumul de tutun este principala cauză de deces prevenibilă în lume şi este totodată şi cea mai importantă cauză de deces în Uniunea Europeană (aproximativ 700.000 de decese anual), fiind şi unul dintre cei mai importanţi factori de risc pentru sănătate care poate fi evitat.

În ţara noastră:

l Consumul de tutun (inclusiv fumatul pasiv) a contribuit, conform estimărilor, la 17% din totalul deceselor şi anilor de viaţă pierduţi prin dizabilitate în 2019.

l Prevalenţa mare a fumatului în rândul tinerilor este îngrijorătoare. Conform studiului Institutului Naţional de Statistică din anul 2021, procentul persoanelor fumătoare în rândul adolescenţilor şi tinerilor din grupa de vârstă 15-24 de ani, care fumează zilnic, este de 10,16%, în timp ce 9,81% fumează ocazional.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.