Petiție online pentru îmbunătățirea siguranței publice lansată de Primăria Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 30 noiembrie 2023
Home » Societate » Petiție online pentru îmbunătățirea siguranței publice lansată de Primăria Miercurea-Ciuc
Petiție online pentru îmbunătățirea siguranței publice lansată de Primăria Miercurea-Ciuc

Petiție online pentru îmbunătățirea siguranței publice lansată de Primăria Miercurea-Ciuc

Primăria municipiului Miercurea-Ciuc a lansat o petiție online pentru îmbunătățirea siguranței publice în comunități, precizând că eforturile depuse de autoritățile locale nu sunt suficiente și că este nevoie de o implicare fermă din partea Guvernului și Parlamentului României.

„Chiar dacă Miercurea-Ciuc este unul dintre cele mai liniștite orașe din țară, luăm inițiativa de a ne uni forțele, în toată țara, cu scopul de a îmbunătăți siguranța publică în comunitățile noastre.

Pe străzile și în spațiile noastre publice periodic se amplifică comportamentul agresiv al unor indivizi și, ulterior, întotdeauna se dovedește că persoana agresată este un membru al comunității noastre, o cunoștință a unei cunoștințe, un vecin, cineva de pe strada alăturată.

În ultimii ani, au fost lansate și puse în aplicare o serie de intervenții pentru a îmbunătăți siguranța publică, dar este nevoie de alte acțiuni ferme. Îmbunătățirea sentimentului de siguranță și a siguranței publice a locuitorilor este în interesul comun al tuturor.

Pentru a obține o îmbunătățire durabilă a siguranței publice în municipiile noastre nu este de ajuns efortul depus de către autoritățile locale, avem nevoie de implicarea fermă din partea Guvernului și a Parlamentul României”, se arată într-un comunicat postat pe pagina oficială de Facebook a Primăriei Miercurea-Ciuc, prin care cetățenii sunt totodată îndemnați să distribuie mesajul și să semneze în număr mare petiția online.

În textul petiției se arată, între altele, că se solicită Guvernului și Parlamentului României să ia măsuri decisive și să adopte modificări legislative astfel încât localitățile din țară, colaborând, să poată aborda mai eficient problema siguranței publice, în condițiile în care mijloacele administrațiilor locale sunt în prezent insuficiente pentru a preveni în mod adecvat incidentele care pun în pericol siguranța locuitorilor. Inițiatorii petiției precizează că Guvernul trebuie să elimine interdicțiile privind angajările agenților de patrulare în cadrul Poliției și Jandarmeriei, dar și măsurile care împiedică autoritățile locale să angajeze personal în cadrul forțelor de poliție locale. Totodată, Parlamentul trebuie să adopte legislația necesară pentru organizarea pazei civile, similar modului în care se înfiinţează serviciile de pompieri voluntari, trebuie creată o legislație care să prevină și să pedepsească delincvența juvenilă în mod real, iar dacă delincvenții juvenili provin dintr-un mediu familial în care nu sunt educați corespunzător, ei trebuie scoși din acel mediu și plasați într-o instituție publică de plasament sau într-o instituție de corecție, toți cetățenii români ar trebui să primească cărți de identitate fără obligativitatea menționării domiciliului stabil, fiind necesară introducerea cărților de rezidență și, astfel, ar fi posibilă reintegrarea unui număr mai mare de persoane pe piața muncii și reducerea numărului celor care au nevoie de prestații sociale.

De asemenea, în textul petiției se arată că trebuie creat cadrul legal care să permită tuturor localităților să înființeze întreprinderi sociale, astfel încât toate persoanele apte de muncă, care beneficiază de asistență socială, să poată lucra, orele de deschidere a sălilor de jocuri trebuie să fie limitate, pentru că acestea în sine cauzează probleme serioase pentru multe familii din cauza legislației prea permisive, trebuie restricționată deschiderea 24 de ore din 24 a magazinelor aflate în zonele rezidențiale sau în apropierea acestora, trebuie reglementată funcționarea cluburilor de noapte situate în cartierele rezidențiale și în zone apropiate de acestea, iar localitățile trebuie să coopereze în elaborarea și punerea în aplicare a măsurilor legale care îmbunătățesc siguranța publică.

„În calitate de cetățeni care respectă legea și plătesc impozite, așteptările noastre de bază sunt de a trăi într-un mediu sigur şi de a transmite generaţiilor viitoare un mod de viaţă care să nu fie dominat de teamă”, se mai arată în textul petiției.

Săptămâna trecută, două femei au fost agresate în aceeași zi, pe străzi diferite din Miercurea-Ciuc, autoarele faptelor fiind două adolescente care au fost reținute de polițiști. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.