Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aproape două milioane de lei, finanţare a În acest an:Consiliului Judeţean Harghita pentru Asociaţia Caritas Alba Iulia | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 4 mai 2024
Home » Societate » Aproape două milioane de lei, finanţare a
În acest an:
Consiliului Judeţean Harghita pentru Asociaţia Caritas Alba Iulia
Aproape două milioane de lei, finanţare a <h5><i>În acest an:</i></h5>Consiliului Judeţean Harghita pentru Asociaţia Caritas Alba Iulia

Aproape două milioane de lei, finanţare a
În acest an:
Consiliului Judeţean Harghita pentru Asociaţia Caritas Alba Iulia

  • Borboly Csaba: „Aceşti aproape două milioane de lei (…) nu sunt bani care sunt cheltuiţi, ci sunt investiţii în societate”

Consiliul Judeţean Harghita (CJ) contribuie în acest an cu aproape 2 milioane de lei pentru susţinerea programelor şi proiectelor implementate de Asociaţia Caritas Alba Iulia, sumă care include şi finanţările de la bugetul de stat care au fost extinse în acest an, contractele fiind semnate cu DGASPC Harghita.

Printre cele mai importante programe sprijinite de CJ Harghita este cel de îngrijire la domiciliu – Acasă în siguranţă, ce asigură îngrijire medicală de bază şi de specialitate, precum şi ajutor în gospodărie pentru aproximativ 3.000 de persoane din peste 60 de localităţi din judeţ. Acest serviciu de îngrijire la domiciliu este susţinut de Consiliul Judeţean Harghita începând din anul 2001.

Pentru Căminul pentru persoane vârstnice Sfânta Elisabeta din Gheorgheni, care asigură îngrijire complexă pentru 156 vârstnici, CJ Harghita a acordat 376.836 lei.

Programul de asistenţă socială pentru persoane cu dizabilităţi are scopul de a scuti parţial familiile de la supravegherea persoanei cu dizabilitate. În judeţ funcţionează trei centre, în Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Gheorgheni. Activitatea acestor centre este finanţată de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita cu 596.911 lei.

În acest an mai sunt finanţate programe ce vizează copiii şi tinerii, asistenţa comunitară rurală sau servicii comunitare pentru vârstnici, dar şi o tabără pentru voluntari.

În cadrul unei conferinţe de presă, ce a avut loc miercuri, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a apreciat colaborarea cu Asociaţia Caritas Alba Iulia şi a evidenţiat importanţa serviciilor sociale, care au un impact semnificativ asupra societăţii. Acesta a spus că în judeţul Harghita există o reţea de servicii sociale prin care sunt sprijiniţi şi susţinuţi vârstnicii. Totodată, acesta a vorbit şi despre importanţa economiei sociale, care „are o perspectivă în judeţul Harghita”, astfel încât să se ofere posibilitatea persoanelor în vârstă să aibă o activitate şi după pensionare.

Preşedintele CJ Harghita a mai subliniat că, deşi este un judeţ cu venituri mici, banii alocaţi sprijinirii serviciilor sociale reprezintă o investiţie în societate. „Chiar dacă suntem un judeţ mic, cu venituri mici la buget, aceşti aproape 2 milioane de lei despre care s-a vorbit astăzi eu cred că sunt investiţii, deci nu sunt bani care sunt cheltuiţi, ci sunt investiţii în societate”, a declarat Borboly Csaba.

La rândul său, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita, Elekes Zoltán, a spus că e important „să vorbim despre aceste servicii sociale pentru că sunt servicii foarte importante, chiar dacă nu le simţim cu toţii importanţa, sunt familii, sunt oameni pentru care sunt servicii vitale”.

Directorul DGASPC Harghita a arătat că în acest an s-a extins colaborarea cu Asociaţia Caritas Alba Iulia, datorită sistemului de finanţare de la bugetul central a serviciilor sociale destinate persoanelor cu dizabilităţi sau vârstnicilor. „Avem deja o colaborare de 20 de ani cu Căminul de bătrâni Sf. Elisabeta din Gheorgheni, care ne-a acceptat unii dintre beneficiarii noştri în serviciile proprii şi pentru care finanţăm costurile aferente. Dar această modalitate de colaborare a fost extinsă anul trecut prin încheierea unui contract cu Centrul de zi Sf. Augustin din Miercurea-Ciuc şi anul acesta cu alte două noi servicii, Centrul de zi de la Gheorgheni şi locuinţa protejată Sf. Kamill din Şumuleu. Ne bucurăm de aceste noi colaborări pentru că, pe lângă programele de finanţare existente, (…) prin aceste noi programe înseamnă că s-a lărgit şi aria serviciilor sociale din judeţul Harghita. Şi, desigur, aceste noi servicii oferă un standard de viaţă mult mai bun mai ales pentru beneficiarii direcţi şi pentru familiile lor”, a spus directorul DGASPC Harghita.

Directorul Departamentului de Asistenţă Socială din cadrul Asociaţiei Caritas Alba Iulia, Ludescher László, a spus că în prezent, în Harghita, „gama de servicii pe care le oferim acoperă de la copilărie timpurie până la bătrâneţe”, iar în ultimii ani organizaţia s-a axat pe zonele rurale din judeţ. „În ultimii ani ne-am străduit să fim cât mai prezenţi în zonele rurale, unde sunt disponibile cele mai puţine servicii sociale, în general în România. În Zetea s-a reuşit dezvoltarea unei game întregi de servicii. (…) E foarte rar ca într-o comună să fie atât de multe servicii sociale şi cred că acesta ar fi viitorul, să creăm să fie cât mai multe comunităţi”, a evidenţiat Ludescher László.

Directorul Departamentului Socio-Medical al Caritas, Péter György, a arătat că organizaţia a accesat fonduri importante din bugetul central pentru a înfiinţa şi a dezvolta servicii sociale pentru vârstnici: „centre de zi, îngrijire la domiciliu, cantină socială, masă pe roţi, asistenţă comunitară în diferite localităţi”. De asemenea, acesta a spus că, împreună cu mai multe autorităţi locale, asociaţia se pregăteşte să acceseze şi fonduri europene, pentru a dezvolta sistemul de servicii sociale din comune şi din judeţ.

„Acest lucru este cu atât mai important întrucât în centrele noastre rezidenţiale avem liste lungi de aşteptare. Dacă de azi pe mâine am înfiinţa 200 de locuri noi, într-o lună cred că ar fi pline şi iarăşi am avea liste de aşteptare din cauza faptului că se schimbă structura familiei, tinerii pleacă, vârstnicii rămân acasă. Au şi resurse financiare tinerii să finanţeze îngrijirea vârstnicilor dacă nu îşi mai pot organiza singuri activităţile zilnice, dar nu prea avem locuri, nu prea avem un sistem care să preia aceste nevoi şi aici dorim să ne dezvoltăm în perioada următoare”, a afirmat Péter György. Acesta a mai precizat că în judeţ sunt peste 10.000 de beneficiari ai serviciilor sociale.

Coordonatorul regional al Caritas Alba Iulia şi al Centrului de zi pentru persoane cu dizabilităţi „Sfântul Augustin” din Miercurea-Ciuc, Bálint Lajos Lóránt, a prezentat serviciile oferite zilnic, timp de 6 ore, beneficiarilor, programele derulate cu aceştia, precizând că în acest an, din finanţări de la CJ Harghita şi DGASPC, a fost organizată şi o tabără pentru persoane cu dizabilităţi.

Asociaţia Caritas Alba Iulia oferă îngrijire socială complexă şi activităţi diverse pentru toate categoriile de vârstă şi toate păturile sociale, atât la oraş, cât şi în mediul rural. Printre principalele sale activităţi se numără: dezvoltare şi educaţie timpurie pentru cei mici, activităţi pentru persoanele cu dizabilităţi şi pentru copii şi tineri aflaţi în dificultate, îngrijire bolnavi la domiciliu, programe de consiliere pentru persoane cu adicţii, îngrijirea persoanelor vârstnice în centre rezidenţiale şi de zi, activităţi de incluziune şi integrare a romilor, voluntariat, asistenţă comunitară rurală. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.