Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Investiţie de peste o jumătate de milion de euro din partea Serviciului de Ajutor Maltez | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 4 mai 2024
Home » Societate » Investiţie de peste o jumătate de milion de euro din partea Serviciului de Ajutor Maltez
Investiţie de peste o jumătate de milion de euro din partea Serviciului de Ajutor Maltez

Investiţie de peste o jumătate de milion de euro din partea Serviciului de Ajutor Maltez

  • Un centru educaţional multifuncţional în sprijinul persoanelor defavorizate a fost inaugurat în cartierul Şumuleu al municipiului Miercurea-Ciuc, în apropierea zonei în care un incendiu violent a afectat serios, la începutul anului 2021, locuinţele comunităţii de romi

Un centru educaţional multifuncţional modern care va oferi servicii sociale pentru persoane din categorii defavorizate a fost inaugurat, miercuri, în cartierul Şumuleu al municipiului Miercurea-Ciuc, în apropierea zonei în care mai multe locuinţe ale comunităţii de romi au fost afectate în urmă cu aproape doi ani şi jumătate de un violent incendiu.

„Este un centru care, dacă ne gândim în urmă cu doi ani şi ceva, nici nu ne-am fi putut imagina că va exista. Este un efort imens al Serviciului de Ajutor Maltez, care, cu finanţare internaţională şi împreună cu autoritatea locală, a reuşit să creeze un centru care este esenţial pentru a ajuta familiile din comunităţile rome să aibă o şansă în viaţă. Se află lângă o aşezare informală, cu oameni care, dacă ne uităm acum 2 ani de zile, nu au avut un loc de muncă, care au trecut printr-o criză serioasă din cauza incendiului care a devastat jumătate din această aşezare informală şi acum vorbim despre oameni care au un loc de muncă, copii care se duc la şcoală, care o să vină după-amiază la centrul de asistenţă să fie mentoraţi, să fie ajutaţi. Mămici care o să fie ajutate să ştie să se gospodărească în viaţa familială, să poată să le dea o şansă copiilor. Dacă noi ne-am propus ca în 15 ani să eliminăm aşezările informale, aici este o situaţie reală în care avem un nou instrument”, a declarat publicaţiei noastre primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila. Acesta a precizat că beneficiarii noului centru vor fi membrii comunităţilor care trăiesc la limita subzistenţei, în principal cei ai „comunităţii informale” care poate fi găsită la adresa Şumuleu 33.

Potrivit afirmaţiilor sale, imobilul a fost cumpărat în toamna anului 2021 de Serviciul de Ajutor Maltez în România, clădirea fiind reconstruită şi transformată într-un centru care va oferi multe servicii sociale speciale membrilor comunităţii amintite.

Preşedintele Serviciului de Ajutor Maltez în România, Denes Mihaly, a declarat la rândul său că se lucrează deja cu copiii din comunităţile defavorizate de peste un an, iar deschiderea acestui centru este importantă pentru că activităţile pot fi continuate în condiţii mai bune.

„Importanţa deschiderii acestui centru constă în faptul că suntem aproape de comunitate şi lucrăm deja cu copiii de mai mult de un an. Ne putem continua lucrul cu ei într-o atmosferă mult mai plăcută şi putem asigura condiţii bune pentru copii, pe care sperăm să îi atragem aici. Printre activităţi avem un fel de program after school. Pentru copiii mai mici care sunt la grădiniţă derulăm activităţi educative. Pentru copiii care sunt mai mari avem tot felul de programe, începând de la after school, deci pregătirea temelor, dar dorim să ne implicăm şi în viaţa culturală, să îi facem să fie activi şi să le oferim un altfel de model de viaţă, Avem educatori, avem asistenţi sociali, căutăm psiholog, dorim să venim în folosul acestor copii, să se poată dezvolta cât mai bine.

Este vorba despre o investiţie de 650.000 de euro. Deocamdată încă nu este totul terminat, va trebui să mai investim. Este o investiţie importantă, dar ne-am asumat acest lucru, pentru că dorim să fim prezenţi.

Avem experienţă, avem mai multe comunităţi în ţară cu care lucrăm. În 2021, în Păuleasca, o localitate de lângă Piteşti, am deschis un centru unde avem rezultate excepţionale, adică copiii de acolo deja gândesc puţin altfel decât acum câţiva ani. Dorim să ne implicăm, am primit ajutor în acest sens din partea domnului ambasador Salm şi noi susţinem că această activitate este benefică, nu numai copiilor, ci şi comunităţii de aici, precum şi întregului oraş”, a afirmat Denes Mihaly.

Printre cei prezenţi la inaugurarea centrului, alături de autorităţile locale şi judeţene, s-au numărat ambasadorul Ordinului de Malta pentru Romi, Franz Salm-Reifferscheidt; ambasadorul Ordinul Suveran de Malta în România, Roberto Musneci; preşedintele Ordinului de Malta în Germania, Erik Lopkowitcz; ceremonia încheindu-se cu o binecuvântare rostită de Kerekes László, episcop auxiliar al Arhiepiscopiei de Alba Iulia.

Noul centru a fost amenajat în apropierea zonei în care în luna ianuarie a anului 2021, un incendiu puternic a afectat serios 20 de case de lemn ale comunităţii de romi, care fuseseră ridicate în cartierul Şumuleu. Aproximativ 260 de persoane au fost cazate atunci temporar în sala sporturilor din municipiul Miercurea-Ciuc, fiind depuse eforturi substanţiale din partea autorităţilor locale, a diferitelor organizaţii neguvernamentale şi a locuitorilor din zonă pentru sprijinirea acestora.

Serviciul de Ajutor Maltez în România este o asociaţie non-profit cu sediul central la Cluj-Napoca. De peste trei decenii, derulează prin intermediul a 17 filiale şi sucursale din ţară, programe în beneficiul celor aflaţi în nevoie, vârstnici, bolnavi, persoane cu dizabilităti şi alte grupuri vulnerabile, voluntarii organizaţiei implicându-se în mod constant pentru a-i ajuta să ducă o viaţă demnă, fără distincţie de etnie, religie, sex sau apartenenţă politică.

EMIL G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.