Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cel puţin o mie de fete secuience, sâmbătă, la Şumuleu-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 2 mai 2024
Home » Cultură » Cel puţin o mie de fete secuience, sâmbătă, la Şumuleu-Ciuc
Cel puţin o mie de fete secuience, sâmbătă, la Şumuleu-Ciuc

Cel puţin o mie de fete secuience, sâmbătă, la Şumuleu-Ciuc

Numeroase persoane sunt aşteptate să participe, la sfârşitul acestei săptămâni, la „Ziua celor o mie de fete secuience”, manifestare tradiţională organizată în zona Şumuleu-Ciuc cu scopul păstrării şi promovării obiceiurilor şi portului secuiesc. „Am ajuns într-un weekend foarte important din calendarul nostru cultural şi de evenimente a oraşului. Din nou putem spune că se organizează în şaua Şumuleului întâlnirea celor O mie de secuience. Este unul dintre cele mai importante evenimente din punct de vedere al păstrării identităţii culturale, naţionale şi din punctul de vedere al preţuirii tradiţiilor pe care le-am moştenit. Vorbim de un eveniment care marchează un punct important din evenimentele organizate de reprezentanţii Ansamblului Naţional Secuiesc din Miercurea-Ciuc, care sunt şi anul acesta principalii organizatori. Anul acesta se desfăşoară în condiţii normale, adică nu avem, din fericire, nicio restricţie şi am început organizarea destul de minuţios.

Dorim ca evenimentul, care creşte de la an la an, să fie organizat în condiţii cât mai bune şi în siguranţă. Vorbim despre siguranţă pentru că va avea loc şi evenimentul de dimineaţă, când în Piaţa Libertăţii se vor întâlnii tinerii în port popular, vor cânta împreună, vor da startul zilei şi vor veni foarte mulţi cu căruţe, cu cai. Pentru ei am rezervat un spaţiu special în centrul oraşului, am închis două artere principale pentru ca acest eveniment şi prezenţa cailor să fie în siguranţă. De aici, de la ora 10:00, toţi participanţii vor merge împreună sus, în şaua Şumuleului. Evenimentul va începe cu o slujbă religioasă şi, din momentul acela, vor fi zeci de ansambluri de copii şi de tineri din toată Secuimea care, până după-amiază târziu, ne vor încânta cu muzică populară şi dans popular”, a declarat într-o conferinţă de presă primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila.

Viceprimarul Sógor Enikő a afirmat că anul acesta municipiului Miercurea-Ciuc este, în mod excepţional şi gazda de onoare a evenimentului, chiar dacă practic manifestarea se desfăşoară de fiecare dată pe raza localităţii.

„De facto, suntem gazdele permanente, dar în acest an suntem şi gazdele de onoare. Acest titlul, de fapt, arată faptul că am fost posesorii, timp de un an, a două scaune foarte frumos ornamentate folosite de cuplurile tinere, în timpul ceremoniei de căsătorie şi vom preda aceste scaune următoarei gazde de onoare, care va fi localitatea Sândominic. Ca gazde de onoare, avem onoarea de a crea o poartă de aur sub care defilează grupurile îmbrăcate în port popular. Şi noi suntem, cumva, norocoşi deoarece, cu ocazia vizitei Papei, am amplasat o poartă secuiască uriaşă, pe care o să o ornamentăm frumos cu flori şi o să o folosim ca poartă de aur. Acest titlu de «gazdă de onoare», s-a putut obţine, conform tradiţiei, de localitatea care s-a prezentat cu cei mai mulţi reprezentanţi îmbrăcaţi în port secuiesc, dar dat fiind faptul că numărul celor care se prezintă în port popular se calculează în raport cu populaţia localităţii, multe localităţi care au populaţie mare nu au şansa de a primi nicidecum acest titlu”, a spus Sógor Enikő.

La rândul său, directorul adjunct al Ansamblului Naţional Secuiesc Harghita, Füleki Zoltán, a precizat că se speră că numărul participanţilor va fi cuprins între 7.000 şi 10.000 de persoane, iar pe scena amplasată în aer liber vor urca, sâmbătă, în jur de 1.200 de dansatori şi artişti amatori din Harghita dar şi din alte judeţe cum ar fi Covasna sau Mureş şi este de aşteptat ca la eveniment să fie prezenţi chiar şi vizitatori din Japonia.

„După cum am fost informat, o să fie şi două grupuri din Japonia, ca vizitatori, aduse de o agenţie de turism din Bucureşti. Chiar au solicitat, dacă se poate, să aibă şi ei două căruţe cu care să poată să meargă în şaua Şumuleului. Este foarte bine şi mă bucur, fiindcă acest festival ar trebui să ajungă acolo ca să fie şi o atracţie turistică pentru cei care nu sunt din zonă, să ne cunoaştem mai bine, să stăm unul lângă altul şi eu cred că este o bună ocazie ca să vadă şi cei care nu sunt din zonă cum trăim, cum ne păstrăm obiceiurile”, a menţionat Füleki Zoltán.

„Ziua celor 1000 de secuience” a fost organizată pentru prima oară în anul 1931 la iniţiativa unui etnograf maghiar şi a unui călugăr franciscan. Manifestarea din acest an este organizată de Ansamblul Naţional Secuiesc Harghita, Fundaţia „O mie de fete secuience”, Primăria Miercurea-Ciuc şi Consiliul Judeţean.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.