Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A fost demarată o amplă campanie de informare şi prevenire care vizează siguranţa şi sănătatea elevilor | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Învățământ » A fost demarată o amplă campanie de informare şi prevenire care vizează siguranţa şi sănătatea elevilor
A fost demarată o amplă campanie de informare şi prevenire care vizează siguranţa şi sănătatea elevilor

A fost demarată o amplă campanie de informare şi prevenire care vizează siguranţa şi sănătatea elevilor

Poliţiştii rutieri au verificat toate cele 101 microbuze şcolare existente în Harghita şi i-au instruit pe şoferii acestora

O amplă campanie intitulată „10 pentru siguranţă”, care vizează siguranţa şi sănătatea elevilor, a fost demarată sâmbătă, la Harghita Băi, unde a avut loc „Ziua apei minerale”. Campania, în care sunt implicate mai multe instituţii, constă în desfăşurarea de activităţi de informare şi prevenire în unităţile şcolare din zonele de competenţă, iar premergător începerii anului şcolar la evenimentele cu public numeros.

Instituţiile implicate în aceste acţiuni de informare şi prevenire sunt: Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ), Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Instituţia Prefectului – judeţul Harghita, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Agenţia Naţională Antidrog, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută împreună cu reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului – judeţul Harghita şi Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, că structurile implicate vor avea mai multe întâlniri cu elevii, cu cadrele didactice şi cu părinţii şi vor aborda subiecte diverse, de la siguranţa rutieră la pericolul consumului de droguri, a traficului de persoane etc., astfel încât toate activităţile să conducă la siguranţa elevilor. Practic, se are în vedere asigurarea siguranţei elevilor atât pe drumul către şcoală, cât şi în incinta unităţii de învăţământ sau în zonele adiacente acesteia, dar şi în mediul online.

Gheorghe Filip a spus că acest plan de acţiune complex se va desfăşura mai accentuat la începerea anului şcolar, dar campania va continua pe parcursul întregului an.

„Ne propunem să mergem la copii nu cu recomandări seci, preventive, ci ne vom duce acolo ca şi cum ar fi copiii noştri şi vom face lucrul acesta ca şi când le-am dat sfaturi propriilor noştri copii, cum să se ferească, astfel încât ei să vadă în noi un părinte protector şi nu cineva în uniformă care vine şi le spune ceva şi pleacă şi nu-i pasă. Chiar vrem să ne apropiem de ei, pentru că, dacă nu reuşim să-i sensibilizăm şi să-i facem cu adevăraţi atenţi să fie cu noi, nici noi nu vom putea fi cu ei. Este esenţial ca ei să priceapă cu drag ce le spunem şi nu să le intre pe o ureche şi să le iasă pe cealaltă. Ştim foarte bine că e greu să le captezi atenţia, mai ales este foarte greu ca ei să rămână cu ceva după ce plecăm noi şi asta este ceea ce ne-am propus: ca ceea ce facem să nu fie steril, ci să fie, cumva, constructiv, să nască efecte frumoase”, a declarat Gheorghe Filip.

În cadrul acestei campanii, de exemplu, şi jandarmii vor discuta cu elevii, iar printre altele aceştia îi vor informa pe copii despre felul în care trebuie să reacţioneze atunci când observă un animal sălbatic, în condiţiile în care în judeţ urşii sunt prezenţi tot mai des în zonele locuite.

În anul şcolar trecut: patru şoferi de microbuze şcolare au fost prinşi la volan sub influenţa băuturilor alcoolice

Conform acestuia, poliţiştii rutieri au verificat toate cele 101 microbuze şcolare existente în Harghita şi i-au instruit pe şoferii acestor vehicule. Gheorghe Filip a explicat că sunt şi şcoli care nu au conducători auto angajaţi. Printre altele, şoferilor li s-a atras atenţia că aceste microbuze sunt destinate transportului elevilor şi nu altor activităţi.

Tot în cadrul acestei campanii, pe parcursul acestei săptămâni vor fi verificări intensive în trafic.

De asemenea, începând de astăzi şi până pe 11 octombrie vor avea loc întâlniri cu elevii, care vor fi familiarizaţi cu regulile de circulaţie.

Potrivit datelor prezentate de purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, în anul şcolar trecut, patru conducători auto de microbuze şcolare au fost sancţionaţi şi li s-au ridicat permisele de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pentru că au fost depistaţi la volan sub influenţa băuturilor alcoolice. În continuare se va insista pe conştientizarea celor care conduc aceste vehicule că sunt responsabili pentru viaţa copiilor pe care-i transportă.

În anul trecut şcolar s-au aplicat 32 de sancţiuni contravenţionale pentru traversări neregulamentare ale elevilor sau părinţilor în preajma şcolilor, dar şi neacordare de prioritate la trecerile de pietoni de către şoferi.

În anul şcolar 2018/2019, în şcolile din judeţ nu s-au înregistrat evenimente grave, comise cu violenţă sau din sfera marii criminalităţi.

Gheorghe Filip a arătat că în judeţ s-a constatat o scădere a infracţiunilor produse în şcoli sau în apropierea acestora, de la 33 în 2017, la 24 de asemenea fapte sesizate în anul 2018, în majoritatea cazurilor fiind furturi şi altercaţii între elevi.

În judeţul Harghita, în total sunt 420 de unităţi de învăţământ, din care 131 au personalitate juridică şi 289 sunt unităţi arondate.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.