Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În zona Odorhei, proiectele finalizate ori aflate în diferite stadii sunt finanţate de Guvernul României cu peste 270 milioane de lei (VI):În comunele Dârjiu, Porumbeni şi Vărşag s-au finalizat sau se află în diferite stadii proiecte a căror finanţare din partea statului român depăşeşte 40 milioane de lei | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 20 mai 2024
Home » Societate »
În zona Odorhei, proiectele finalizate ori aflate în diferite stadii sunt finanţate de Guvernul României cu peste 270 milioane de lei (VI):
În comunele Dârjiu, Porumbeni şi Vărşag s-au finalizat sau se află în diferite stadii proiecte a căror finanţare din partea statului român depăşeşte 40 milioane de lei
<h5><i>În zona Odorhei, proiectele finalizate ori aflate în diferite stadii sunt finanţate de Guvernul României cu peste 270 milioane de lei (VI):</h5></i>În comunele Dârjiu, Porumbeni şi Vărşag s-au finalizat sau se află în diferite stadii proiecte a căror finanţare din partea statului român depăşeşte 40 milioane de lei

În zona Odorhei, proiectele finalizate ori aflate în diferite stadii sunt finanţate de Guvernul României cu peste 270 milioane de lei (VI):
În comunele Dârjiu, Porumbeni şi Vărşag s-au finalizat sau se află în diferite stadii proiecte a căror finanţare din partea statului român depăşeşte 40 milioane de lei

Zona Odorhei cuprinde, pe lângă municipiul de pe Târnava Mare, 18 comune: Căpâlniţa, Lueta, Mereşti, Ocland, Mărtiniş, Satu Mare, Zetea, Brădeşti, Dealu, Lupeni, Corund, Praid, Feliceni, Mugeni, Ulieş, Dârjiu, Porumbenii Mari şi Vărşag. Acestea, în ultimii ani, au finalizat, derulează ori au în diferite stadii proiecte finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) ori prin Compania Naţională de Investiţii de peste 270 de milioane de lei.

 Terminăm de analizat finanţările alocate de statul român în zona Odorhei cu trei comune: Dârjiu, Porumbeni şi Vărşag. Dintre acestea, comuna care are cele mai multe proiecte şi care a primit cele mai multe finanţări este Porumbeni.

Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, aici finanţarea pentru investiţiile finalizate în ultimii ani, pentru cele aflate în derulare şi pentru cele contractate ori aflate în curs de contractare se apropie de 20 de milioane de lei.

În 2016, prin PNDL 1, s-a reuşit să se construiască sediul nou al primăriei. Iar doi ani mai târziu, în 2018, prin PNDL 2 s-a finalizat dotarea cu echipamente şi mobilier specific didactic pentru grădiniţa şi şcoala din comună. Valoarea finanţării celor trei proiecte s-a ridicat la 1,55 milioane de lei.

În derulare, comuna Porumbeni are 5 lucrări finanţate cu 14 milioane de lei, prin PNDL 2 şi PNDR. Astfel, potrivit sursei citate, prin PNDL 2 se efectuează lucrări de amenajări exterioare şi sistematizare verticală la grădiniţa cu program normal 3 grupe din satul Porumbenii Mari. Prin PNDR se face reabilitarea căminelor culturale din satele Porumbenii Mari şi Mici, reabilitarea străzilor din comună (o investiţie pentru care statul român acordă o finanţare de peste 4 milioane de lei), dar şi reabilitarea drumurilor forestiere din localitate (finanţarea se apropie de 7 milioane de lei).

Contractată este deja reabilitarea generală a şcolii gimnaziale din satul Porumbenii Mari, iar în curs de contractare se află o investiţie ce are în vedere reabilitarea sistemului de canalizare menajeră în Porumbenii Mari şi Porumbenii Mici. Ambele investiţii sunt finanţate prin PNDL 2, valoarea acestora fiind de aproximativ 2,3 milioane de lei, respectiv 1,7 milioane de lei.

Comuna Dârjiu are în derulare trei proiecte, finanţarea acestora ridicându-se la 7,5 milioane de lei. Astfel, prin PNDL 1 se alocă 5,2 milioane de lei pentru asfaltarea DC 15 (Mujna-Lutita). Prin PNDR se vor reabilita, moderniza şi dota aşezămintele culturale din satele Dârjiu şi Mujna.

Contractate sunt două investiţii, ambele finanţate prin PNDL 2 cu 6 milioane de lei. Este vorba de o conductă de aducţiune între satele Mujna-Lutiţa şi de modernizarea străzilor în comună.

Nici în comuna Vărşag nu lipsesc investiţiile finanţate de către Guvernul României. Astfel, potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în derulare se află cea de-a doua etapă a modernizării drumului comunal 142 (investiţie finanţată, prin PNDL 1, cu aproape 4 milioane de lei). Prin PNDL 2 se alocă fonduri de peste 5 milioane de lei pentru expertizarea, consolidarea şi reabilitarea clădirii la Şcoala Gimnazială „Kőrösi Csoma Sándor” şi pentru sistemul de alimentare cu apă în comuna Vărşag.

Pe lângă aceste investiţii aflate în derulare, comuna mai are contractată o lucrare care vizează extinderea şi eficientizarea iluminatului public în comuna Vărşag. Finanţarea de peste 1 milion de lei va fi asigurată prin PNDL 2.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.