Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

8 martie – 8 personalităţi feminine din Harghita și Covasna | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 6 mai 2024
Home » Societate » 8 martie – 8 personalităţi feminine din Harghita și Covasna
8 martie – 8 personalităţi feminine din Harghita și Covasna

8 martie – 8 personalităţi feminine din Harghita și Covasna

De Ziua Internaţională a Femeii să ne amintim de 8 personalităţi feminine din Harghita şi Covasna demne de aprecierea noastră pentru felul în care s-au remarcat profesional în diferite domenii de activitate, lăsând astfel urme în memoria celor cu care au interacţionat de-a lungul timpului.

Uca Maria Marinescu, născută în Gheorgheni, sportiv de performanţă, explorator şi profesor, deţinătoare a două titluri de Campion Mondial la schi, este cunoscută ca prima româncă ajunsă în Antarctica, prima femeie din lume care a ajuns, într-un singur an, la cei doi poli ai Pământului, prima femeie din lume care a atins cei patru poli, geografici şi magnetici, ai Terrei. A fost antrenor al lotului naţional de atletism juniori şi este expert în cadrul Departamentului Educaţie Olimpică al Comitetului Olimpic Român.

Ana Dobreanu, doctor în istorie, a activat pe rând ca profesor, arhivist, publicist, muzeograf. Absolventă a Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti, Ana Dobreanu a fost profesor la mai multe şcoli din judeţele Bacău şi Harghita, între 1977-1993. A fost arhivist şi director al Arhivelor Naţionale Harghita, apoi lector universitar pe specializarea istorie şi paleografie maghiară (Facultatea de Arhivistică Bucureşti) şi ulterior şef de secţie la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior Miercurea-Ciuc, din cadrul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni. Este autor a numeroase articole şi studii de istorie şi arhivistică.

Elena Mîndru, născută în comuna Sărmaş, activează din 1994 în cadrul Inspectoratului Şcolar Harghita, având în timp diferite funcţii. Este profesor logoped şi inspector pentru învăţământul primar şi învăţământul special. De 15 ani conduce Asociaţia Învăţătorilor Harghiteni, este autor a numeroase articole şi studii de specialitate, coautor de manuale, auxiliare didactice şi coordonator al seriei de carte „Ctitori de neam. Dascăli de ieri şi de azi”.

Anna Ungureanu s-a născut şi a urmat cursurile gimnaziale şi liceale la Sfântu Gheorghe (CV). Este muzician  şi dirijor al Corului Madrigal. În arta dirijorală s-a format alături de renumiţi muzicieni precum Marin Constantin şi Sharon Hanson din SUA. Este director artistic şi dirijor principal al Programului Naţional „Cantus Mundi”.

Lăcrămioara Pop, născută la Topliţa, este rapsod popular. A activat în mai multe ansambluri folclorice locale, iar din 2008 este referent cultural cu atribuţii de director la Căminul cultural Tulgheş. Aici a organizat şi un muzeu etnografic – o colecţie sătească, alcătuită din bunuri culturale mobile (fotografii, piese de port popular) şi elemente de patrimoniu imaterial (cântece vechi, chiuituri, vorbe specifice zonei, vorbe de duh). Este „tezaur uman viu”, prin Hotărâre guvernamentală.

Doiniţa-Ana Dobreanu, din Subcetate, profesor de Limba şi literatura română şi Limba franceză, a activat între 1975-2014 ca profesor al Liceului „Miron Cristea” din Subcetate, dar şi ca director în perioada 1982-1986; este preşedintele Asociaţiei Culturale „Dobreanu”, membru al Reţelei colecţionarilor şi muzeelor etnografice săteşti particulare din România. Pasiunea pentru folclor şi cultura tradiţională a zonei Mureşului Superior s-a materializat în timp în numeroase articole şi studii. În 1999, semna alături de Vasile Dobreanu, prima carte: „Subcetate-Mureş. File de monografie”. Au urmat şi alte volume dedicate localităţii, liceului din Subcetate, mai multor personalităţi locale, cusăturilor şi ţesăturilor artistice din zonă, reverberând împreună într-un adevărat „cântec al obârşiei”.

Florina Matei, interpretă de muzică populară, este cercetător al folclorului tradiţional din zona Topliţa, autor de articole, studii de specialitate şi a unei lucrări de doctorat în domeniul menţionat. Este profesor de muzică la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca.

Isabela Haşa, actriţă şi trainer, a studiat Teatru şi Televiziune la Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca şi deţine un master în Jurnalism, Comunicare şi Relaţii Publice. A activat ca actor la Teatrul de Stat de Estradă Deva, Teatrul de Revistă, Teatrul de Artă Dramatică, Teatrul Municipal Deva, Teatrul Judeţean Hunedoara, Teatrul de Artă Deva. A adunat în cariera sa roluri principale în peste 60 de piese din dramaturgia românească şi universală, în spectacole de revistă, dramă, monodramă, comedie, cabaret politic, spectacole pentru copii. Este preşedinte al Asociaţiei culturale „Pro Thalia – Pro Dacia” şi a jucat alături de Stela Popescu, Alexandru Arşinel, Mitică Popescu, Ion Dichiseanu, Horia Şerbănescu, Puiu Călinescu ş.a.

În prezent face parte din echipa de actori ai Teatrului de Artă Deva.

***

Evident, lista rămâne deschisă, iar ordinea în prezentarea anterioară e aleatorie. La mulţi ani tuturor femeilor, la mulţi ani acelora ce ne inspiră prin puterea exemplului, prin aspiraţia şi reuşita lor de a străluci şi de a performa.

Cosmina Marcela Oltean

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.