Consultări publice în direcţia reamenajării spaţiului din jurul Cetăţii Mikó | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Societate » Consultări publice în direcţia reamenajării spaţiului din jurul Cetăţii Mikó
Consultări publice în direcţia reamenajării spaţiului din jurul Cetăţii Mikó

Consultări publice în direcţia reamenajării spaţiului din jurul Cetăţii Mikó

  • Korodi Attila, primarul municipiului Miercurea-Ciuc: „Pentru noi este foarte important ca pe termen mediu şi lung acest spaţiu imens (…) să poată să fie introdus într-un circuit comun”

Potrivit primarului municipiului reşedinţă al judeţului Harghita, în vederea reamenajări centrului oraşului Miercurea-Ciuc şi transformării sale în cel mai atractiv centru vechi din Transilvania, Consiliul Judeţean Harghita şi municipalitatea au solicitat părerea cetăţenilor.

„Este o iniţiativă împreună cu Consiliul Judeţean de a cere părerea locuitorilor din Miercurea-Ciuc şi a celor cărora cu drag vin în oraş, să regândim ce se poate dezvolta în spaţiul public care la ora actuală este ocupat de Spitalul de Oftalmologie sau de Spitalul de ORL şi spatele Cetăţii Mikó cu casele tradiţionale şi cu spaţiul verde care e lăsat acolo neamenajat. Pentru noi a fost foarte important ca pe termen mediu şi lung acest spaţiu imens, luând în considerare şi investiţiile în zona sănătăţii pe dealul Nagy Lajos, să poată să fie introdus într-un circuit comun”, a declarat luni primarul Korodi Attila, în cadrul unei conferinţe de presă.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita Borboly Csaba a precizat că au fost „colectate idei şi opinii de jos în sus”, fiind important ca „inputurile din partea cetăţenilor să ajungă la decidenţi”.

Potrivit acestuia, locuitorii oraşului şi-au trimis propunerile şi sugestiile pentru a da o nouă perspectivă spitalului vechi şi zonei aferente.

„De la parcuri de aventură, centre de cultură şi educaţie, cămin şi club pentru persoanele vârstnice, la spaţiu pentru evenimente publice, ideile au fost dintre cele mai constructive şi creative. Este important ca împreună să putem lua cea mai bună decizie şi să transformăm spaţiul într-unul pentru comunitate. Au venit 360 de opinii, propuneri, din care am scos 15. Mulţumim cetăţenilor, pentru că eu cred că totdeauna este bine să începem de jos şi orice om ce are o idee sau o propunere, acestea să ajungă la decidenţi. (…) Pentru această zonă, oraşul trebuie să facă următorul pas. Miercurea-Ciuc va deveni cel mai activ centru urban din Transilvania, pentru că nu ducem lipsă de idei”, a detaliat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

Pe baza propunerilor locuitorilor, începând din vara anului trecut Primăria Miercurea-Ciuc a demarat un dialog cu arheologii Muzeului Naţional Secuiesc şi cu muzeologi, pentru a stabili care era dimensiunea istorică a Cetăţii Mikó, incluzând şi fortificaţiile.

„Decizia noastră a fost ca să elaborăm un studiu de fezabilitate care să analizeze trei lucruri distincte, dar care converg. Şi în ianuarie am făcut deja un contract cu un arhitect, care elaborează acum studiul de fezabilitate, lucrând împreună cu echipa de la Muzeul Naţional. Arhitectul este Máthé Zoltán, cel care a oferit şi dirigenţia din partea primăriei în perioada în care Cetatea Mikó a fost reabilitată în 2008”, a explicat primarul Korodi Attila.

Conform afirmaţiilor edilului, studiul de fezabilitate va analiza trei elemente distincte: reconstruirea în forma istorică a şanţului din partea de vest şi parţial din partea de nord a cetăţii, oferind o conectivitate cu şanţul existent pe partea sudică, pentru a crea spaţii culturale adecvate pentru spectacole în aer liber, readucând epoca medievală în atenţia vizitatorilor.

Al doilea element care va fi analizat va fi revigorarea spaţiului ocupat de casele tradiţionale, „care poate să ofere o activitate zilnică, ca un muzeu al culturii ţărăneşti cu activităţi specifice care să fie conectată cu spaţiile din partea sudică a cetăţii”, în vreme ce al treilea element va viza crearea şi amenajarea unui spaţiu, „până la capătul curţii în spatele cetăţii, care să poată găzdui şi concerte de mare anvergură, prin construirea unei scene în spaţiu deschis”.

„Va fi propus un proiect prin care clădirile care au fost construite după 1900 să fie eliminate, ca să recâştigăm spaţiul tradiţional medieval, spaţiu care a fost aici. Dorim ca acest spaţiu, în afara activităţilor zilnice şi culturale, să fie şi o zonă de recreere pentru locuitorii oraşului, celor care vin aici (…) Deci, studiul de fezabilitate va da o strategie pe termen mediu şi lung. Dorim ca până la vară să terminăm studiul de fezabilitate, dacă este posibil, şi după aceea să fim pregătiţi ca oricând se iveşte o situaţie în care pot fi utilizate pentru cele trei faze fonduri europene sau guvernamentale să putem să aplicăm prin proiecte”, a menţionat primarul Korodi Attila.

Şi în opinia sa, zona se poate transforma în „cel mai activ centru vechi din Transilvania”, în condiţiile în care „marile oraşe au centre vechi urbanizate, foarte ocupate, pline de activităţi comerciale”.

„Până la urmă, aici avem un spaţiu istoric, care poate să rămână deschis şi să fie foarte atractiv pentru proiecte culturale, pentru recreere, pentru activităţi care la ora actuală sunt restrânse în spaţii mai înguste, mai mici în oraş”, a concluzionat Korodi Attila.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.