Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

75 de elevi din Harghita susţin examenul de Evaluare Naţională în condiţii speciale | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 28 aprilie 2024
Home » Învățământ » 75 de elevi din Harghita susţin examenul de Evaluare Naţională în condiţii speciale
75 de elevi din Harghita susţin examenul de Evaluare Naţională în condiţii speciale

75 de elevi din Harghita susţin examenul de Evaluare Naţională în condiţii speciale

  • În funcţie de problemele medicale cu care se confruntă, acestora li se vor asigura toate condiţiile prevăzute de lege, pentru a putea susţine probele examenului naţional

Evaluarea Naţională a absolvenţilor clasei a VIII-a a început astăzi, 19 iunie, cu proba scrisă la Limba şi literatura română, la care s-au prezentat 2.769 de absolvenţi de gimnaziu, şi va continua miercuri, 21 iunie, cu cea de Matematică. În data de 22 iunie este programată proba la Limba şi literatura maternă, la care s-au înscris 2.437 de elevi.

La Evaluarea Naţională 2023 s-au înregistrat 2.823 de elevi care au promovat clasa a opta.

La acest examen naţional nu vor participa elevii corigenţi sau repetenţi şi elevii de la şcoli speciale precum cele de la Ocland şi Bilbor, care doresc să îşi continue pregătirea în învăţământul profesional, unde pot fi înscrişi şi fără acest examen.

Între absolvenţii care susţin probele Evaluării Naţionale se află 75 de elevi cu nevoi speciale: marea majoritate (49 de elevi dintre cei care au depus cereri în acest sens) au deficienţe specifice de învăţare, manifestă deficit de atenţie, elevi cu deficienţe de auz (doi elevi), cu deficienţe de vedere (doi elevi), cu tulburări de spectru autist, tulburări de dezvoltare intelectuală, şapte elevi diagnosticaţi cu diabet zaharat de tip 1 şi un elev cu diabet zaharat de tip 1 şi miopie.

Fiecăruia dintre cei 75 de absolvenţi li se vor asigura condiţiile de egalizare a şanselor, prin adaptarea procedurilor în funcţie de particularităţile individuale: mărirea timpului destinat elaborării lucrărilor scrise pentru 69 de elevi cu necesităţi speciale, susţinerea examenului în sală separată (47 de elevi), utilizarea calculatorului de buzunar, a tablei pitagoreice şi a tabelelor cu formule matematice (41 de elevi), dictarea subiectelor de către unul dintre profesorii asistenţi (31 de elevi), redactarea lucrării scrise prin dictarea de către candidat către un profesor asistent (28 de elevi), folosirea instrumentelor compensatorii (hărţi mentale, scheme conceptuale), susţinerea probei în prezenţa unui însoţitor, acordarea de pauze – avându-se în vedere încadrarea în timpul maxim prevăzut pentru elaborarea lucrării, redactarea lucrării scrise prin utilizarea unui calculator, asigurarea subiectelor în scriere obişnuită şi cu caractere mărite şi altele.

Elevii se vor prezenta la unităţile de învăţământ la care au fost repartizaţi pentru susţinerea probelor Evaluării Naţionale, accesul în săli fiind permis începând de la ora 08:00 până la 08:30. La intrarea în sălile de clasă, elevii vor avea asupra lor doar un act de identitate şi instrumentele de scris. Intrarea în săli cu telefoane mobile sau cu alte dispozitive electronice ori cu orice surse de inspiraţie este interzisă.

Fiecare dintre probele Evaluării Naţionale începe la ora 09:00, iar timpul acordat pentru redactarea subiectelor din cadrul fiecărei probe este de 120 de minute, fiecare dintre probele de examen fiind monitorizată audio şi video.

În timpul desfăşurării probelor, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să schimbe foi din lucrare sau ciorne între ei, precum şi orice alte surse de inspiraţie care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Încălcarea acestor reguli va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, elevii respectivi fiind eliminaţi de la probă indiferent dacă materialele (ciorne, notiţe) sau obiectele au fost introduse de aceştia sau de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane. Candidaţii eliminaţi de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.

În judeţul Harghita, Evaluarea Naţională 2023 se va desfăşura în 97 de centre de examen. Lucrările participanţilor harghiteni vor fi corectate în alt judeţ; unde, vom afla după finalizarea ultimei probe scrise, potrivit inspectorului şcolar general Demeter Levente.

Primele rezultate vor fi afişate în data de 28 iunie, până la ora 14:00.

Perioada alocată depunerii contestaţiilor începe în aceeaşi zi, de la ora 16:00 şi până la ora 19:00 şi continuă în 29 iunie, în intervalul orar 08:00-12:00, acestea urmând să fie soluţionate în perioada 29 iunie – 4 iulie.

Rezultatele finale vor fi afişate în data de 4 iulie 2023. Potrivit Ministerului Educaţiei, comunicarea rezultatelor obţinute la examen se face anonimizat, respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor, care le-au fost distribuite acestora pe bază de semnătură, la prima probă susţinută.

Media obţinută de elevi la examenul de Evaluare Naţională este un criteriu esenţial pentru admiterea în învăţământul liceal.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.