Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 12 milioane de lei pentru modernizarea grădiniţei din comuna Ciumani | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 19 mai 2024
Home » Învățământ » Peste 12 milioane de lei pentru modernizarea grădiniţei din comuna Ciumani
Peste 12 milioane de lei pentru modernizarea grădiniţei din comuna Ciumani

Peste 12 milioane de lei pentru modernizarea grădiniţei din comuna Ciumani

  • Din această sumă, aproape jumătate este asigurată în urma semnării unui contract de finanţare în cadrul Programului „Regiunea Centru”

Clădirea grădiniţei din comuna Ciumani va fi renovată, în acest an, în urma semnării unui contract de finanţare în cadrul Programului „Regiunea Centru” (PR Centru) 2021-2027. Contractul a fost semnat de primarul comunei Ciumani, Márton László Szilárd, şi de Simion Creţu, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, care reprezintă instituţia finanţatoare. Fondurile sunt alocate prin Prioritatea 6 – O regiune educată, Intervenţia 6.1.1 a PR Centru, bugetul proiectului incluzând 5,81 milioane lei fonduri nerambursabile pentru realizarea activităţilor propuse.

Potrivit unui comunicat de presă remis de ADR Centru, valoarea totală a contractului de finanţare este de peste 12,4 milione lei, astfel că partea de co-finanţare a comunei Ciumani este de 6,6 miliaone lei. „Pe parcursul celor 9 luni estimate de beneficiar ca fiind necesare pentru finalizarea proiectului se vor realiza lucrări de modernizare şi extindere a construcţiei aflate pe strada Principală, nr. 1531, anvelopare termică pentru creşterea eficienţei energetice a clădirii, achiziţia de mobilier adaptat celor mici. La acestea se adaugă şi cursuri de formare pentru 6 cadre didactice care vor fi instruite să folosească noile echipamente”, se arată în comunicat.

Conform documentului citat, în prezent copiii înscrişi în grădiniţa ce urmează să fie modernizată studiază în două clădiri, care au fost construite pentru şcoli şi nu respectă în totalitate normele pentru grădiniţe. „Clădirea şcolii a fost renovată, dar renovarea s-a făcut ţinând cont de normele diferite de studiu, iar a doua clădire nu este deloc renovată. Prin proiect, pe lângă modernizare şi extindere este vizată şi dotarea instituţiei cu mobilier de grădiniţă adaptat la nevoile celor mici. După finalizarea investiţiei propuse spre finanţare, în comuna Ciumani, grădiniţa va fi o clădire modernizată şi complet dotată pentru copiii înscrişi, cu respectarea normelor în vigoare. Gradul de participare la educaţia timpurie va creşte, deoarece după implementarea proiectului vor fi disponibile 80 de locuri, adică ocuparea va ajunge la 100% din capacitatea grădiniţei”, se explică în comunicat.

De asemenea, se mai precizează, clădirea, la momentul actual, nu este adaptată la nevoile persoanelor cu dizabilităţi, respectiv a nevăzătorilor, însă prin implementarea proiectului copiii cu astfel de probleme vor fi integraţi în procesul educaţional. „Proiectul are un caracter integrat, deoarece, pe lângă modernizarea şi dotarea clădirii, se vor organiza 5 cursuri de formare pentru cadre didactice, grupul ţintă fiind de câte 6 persoane pentru fiecare curs de perfecţionare. Prin formarea cadrelor didactice va creşte şi gradul de participare, deoarece cadrele didactice vor fi mai bine pregătite pentru nevoile copiilor cu dizabilităţi sau copiilor cu alte cerinţe speciale, precum şi pentru a utiliza integral noile dotări achiziţionate”, precizează reprezentanţii ADR Centru.

„Cu toţii ştim că o educaţie bună începe de timpuriu şi se va vedea pe întreaga durată de viaţă a unui om. Dacă adăugăm localizarea – adică în Regiunea Centru – şi grija pentru cei ce îţi trec pragul, manifestată prin curăţenie şi bun simţ, deja ai ingredientele necesare pentru o comună dezvoltată turistic. Comuna Ciumani, cu drumuri asfaltate, apă, canalizare, iluminat eficient, realizate prin alte fonduri europene şi naţionale, îşi completează lista de clădiri modernizate cu sediul acestei grădiniţe care se va realiza cu fonduri PR Centru, contribuind astfel la creşterea atractivităţii localităţii pentru cei aproape 4.000 de locuitori. Practic, pentru mai mult de 80 copii de la grădiniţă şi pentru educatorii lor, viitorul an şcolar va începe într-o clădire care va oferi un spaţiu dedicat şi suficient celor mici, adaptat persoanelor cu dizabilităţi, cu spaţii de joacă şi echipamente care să-i ajute să se dezvolte armonios, iar părinţii se vor putea concentra pe desfăşurarea activităţilor la muncă”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru, citat în comunicat. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.