Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A fost semnat contractul de finanțare pentru dezvoltarea învățământului dual din Miercurea-Ciuc și din regiune | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Învățământ » A fost semnat contractul de finanțare pentru dezvoltarea învățământului dual din Miercurea-Ciuc și din regiune
A fost semnat contractul de finanțare pentru dezvoltarea învățământului dual din Miercurea-Ciuc și din regiune

A fost semnat contractul de finanțare pentru dezvoltarea învățământului dual din Miercurea-Ciuc și din regiune

  • Valoarea totală a proiectului este de peste 120 de milioane de lei, din care aproape 100 de milioane lei va fi sprijinul obținut prin PNRR

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a semnat miercuri, la București, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), contractul de finanțare pentru dezvoltarea învățământului dual din zonă și renovarea campusului școlar din Toplița-Ciuc.

„După finalizarea proiectului, școlile profesionale din municipiu vor oferi o educație de calitate, orientată spre piață, într-un mediu modern și bine echipat. Investiția trebuie finalizată până la sfârșitul anului 2026”, se arată într-un comunicat de presă remis de Primăria Miercurea-Ciuc.

„Pentru noi, cel mai important este ca elevul să aleagă meseria pe care o iubește cu adevărat și să poate intra în mod facil în contact cu companiile din domeniul său de activitate. Să primească o educație care să-l ajute să se descurce în orice situație”, a declarat Korodi Attila, după semnarea contractului de finanțare, citat în comunicat.

„La sediul Ministerului Educației, am semnat, astăzi (n.n. – miercuri), alături de domnul Korodi Attila, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, contractul de finanțare pentru consorțiul de învățământ dual din municipiu! Proiectul, care beneficiază de o finanțare din PNRR de peste 96 de milioane de lei, reprezintă un important pas făcut de comunitatea din județul Harghita pentru a oferi tinerilor șansa dezvoltării competențelor necesare pentru integrarea pe piața muncii, raportat la nevoile specifice ale zonei, implementând ruta duală completă, ce va permite elevilor continuarea studiilor de specialitate inclusiv în învățământul superior. Consorțiul este format din patru unități administrativ-teritoriale, o universitate, patru unități de învățământ preuniversitar, opt operatori economici care vor asigura pregătirea practică, precum și patru alte asociații și va oferi o gamă largă de specializări, precum: biotehnologii, mediu, industrie agro-alimentară, automatizări, robotică, turism”, a scris ministrul Educației, Ligia Deca, pe pagina proprie de Facebook.

Potrivit comunicatului Primăriei, la semnarea contractului a fost prezent și președintele UDMR, Kelemen Hunor, care a subliniat că „centrul din Miercurea-Ciuc va fi unul dintre cele mai mari pentru învățământ profesional din țară”. „Pentru noi, UDMR, învățământul profesional a fost, întotdeauna, de o importanță capitală în dezvoltarea educației. Suntem convinși că avem nevoie de tineri calificați, care pot face o treabă bună. Noul centru va servi acestui scop și toată lumea va beneficia de pe urma lui: tinerii care învață o meserie și pun, astfel, bazele viitorului lor acasă, dar și întreprinderile care îi ajută să învețe și, totodată, le oferă locuri de muncă”, a spus Kelemen Hunor, citat în comunicatul Primăriei Miercurea-Ciuc.

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Kallós Zoltán, prezent la semnarea contractului, a arătat, potrivit sursei citate, că „un sistem educațional bun se adaptează provocărilor vremurilor actuale și așteptărilor angajatorilor”. „Scopul este de a educa adulți care să se integreze pe piața muncii și să devină profesioniști bine plătiți aici, în țară”, a afirmat secretarul de stat, conform comunicatului.

Primăria Miercurea-Ciuc a informat că în urmă cu aproximativ un an s-a format un consorțiu pentru dezvoltarea formării duale în municipiul reședință de județ. Liderul consorțiului este Miercurea-Ciuc, iar printre membrii fondatori se află Consiliul Județean Harghita, orașele Sângeorgiu de Pădure și Miercurea Nirajului din județul Mureș, cele patru licee tehnologice din municipiul reședință de județ („Joannes Kájoni”, „Kós Károly”, „Székely Károly”, „Venczel József”), Universitatea Sapientia, întreprinderi și organizații profesionale de comerț și industrie și ONG-uri din județ și din zonă.

Potrivit sursei citate, consorțiul va pune bazele organizării și îmbunătățirii calității învățământului dual pentru următoarele decenii.

„În ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii, detaliile vor fi specificate în caietul de sarcini; totuși, conform planurilor actuale, pe lângă o reorganizare majoră a curții, vor fi construite trei clădiri noi. Una dintre ele va găzdui ateliere de formare pentru cinci specializări, dotate cu laboratoare, săli de clasă, grupuri sanitare, precum și cabinete medicale școlare și dentare. De asemenea, va fi construit un cămin cu patru etaje și 240 de locuri, în care va fi amenajată la parter o sală de conferințe cu o capacitate de 200 de persoane. Clădirea va avea și o sală de sport complet echipată. Activitatea consorțiului se va concentra în primul rând pe dezvoltarea educației: elevii celor patru licee tehnologice din Miercurea-Ciuc (Joannes Kájoni, Kós Károly, Székely Károly, Venczel József), precum și studenții de la Universitatea Sapientia vor putea efectua stagii practice plătite la întreprinderile membre ale consorțiului. Această colaborare va oferi un sprijin semnificativ în menținerea forței de muncă tinere în țară, pe lângă îmbunătățirea calității învățământului profesional”, se mai precizează în comunicatul Primăriei Miercurea-Ciuc.

Valoarea totală a proiectului este de 121,67 milioane de lei, din care sprijinul obținut prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este de 96,82 milioane de lei. Contribuția proprie a municipiului Miercurea-Ciuc este de 18,98 milioane de lei, iar cea a Consiliului Județean Harghita de 5,86 milioane de lei. (Șt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.