Persoanele cu dizabilităţi au intrarea liberă la cele mai mari festivaluri din ţară | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 decembrie 2023
Home » Societate » Persoanele cu dizabilităţi au intrarea liberă la cele mai mari festivaluri din ţară
Persoanele cu dizabilităţi au intrarea liberă la cele mai mari festivaluri din ţară

Persoanele cu dizabilităţi au intrarea liberă la cele mai mari festivaluri din ţară

  • ARTmania, Rockstadt Extreme Festival, WTF, SAGA sau Untold

Indiferent că vorbim de festivalurile rock sau cele care aduc în faţa publicului pe cei mai mari DJ din lume, ca de fiecare dată, şi în acest an, persoanele cu dizabilităţi au acces gratuit la aceste evenimente.

Am aruncat o privire peste termenii şi condiţiile celor mai importante festivaluri ale verii şi iată ce am găsit.

SAGA Festival

La sfârşitul acestei săptămâni, la Bucureşti va avea loc a treia ediţie a SAGA Festival, organizată, de data aceasta, la Romaero. Printre artişti se numără Lil Nas X, Skrillex, Fisher, Loreen, Nina Kraviz, Alan Walker, Delia, B.U.G. Mafia şi mulţi alţii.

În ceea ce priveşte persoanele cu dizabilităţi, organizatorii precizează că acestea, „beneficiază de acces liber la evenimentele cultural-artistice organizate de către SAGA, prin înscriere prealabilă” şi că „indiferent de gradul de handicap, pot să fie asistate de un adult însoţitor care la rândul său beneficiază de acces gratuit la eveniment”.

„Pentru a intra în posesia acestor invitaţii (în situaţiile prevăzute mai sus), vă rugăm să vă înscrieţi pe tabelul nominal la adresa de e-mail info@sagafestival.com, şi totodată să ataşaţi documentele doveditoare scanate:

  • CI al persoanei cu handicap;
  • certificatul medical emis în condiţiile legii din care să reiasă tipul şi gradul handicapului şi legitimaţia acordată persoanelor cu handicap (dacă există);
  • CI a persoanei însoţitoare (dacă este cazul);
  • documentul din care să reiasă calitatea de însoţitor.

Acordul parental/împuternicirea specială dacă este cazul”.

Untold

În perioada 3-6 august, la Cluj-Napoca vor ajunge cei mai importanţi DJ ai lumii, pe scenele din acest an a festivalului urcând, printre alţii, DJEFF B2B Fiona Kraft, Acid Pauli, Andrew Rayel, Alesson, David Guetta, Armin van Buuren, Ava Max sau Bebe Rexha.

În regulamentul festivalului se precizează: „În cazul persoanelor cu dizabilităţi încadrate într-o categorie de handicap, aceştia şi însoţitorii acestora beneficiază de următoarele facilităţi în limita a 150 de abonamente pentru cele 4 zile de festival:

a. copii cu handicap şi însoţitorii acestora beneficiază în mod gratuit de un abonament pentru cele 4 zile de festival;

b. adulţii cu handicap grav şi accentuat şi însoţitorii acestora beneficiază în mod gratuit de un abonament pentru cele 4 zile de festival.

Pentru a beneficia de gratuitate, adulţii cu dizabilităţi (sau în cazul minorilor reprezentanţii legali ai acestora) trebuie să trimită o cerere prin care să îşi exprime dorinţa de a participa la festival şi o declaraţie pe proprie răspundere din care să reiasă încadrarea în grad de handicap la adresa hello@untold.com. În cazul în care persoanele cu dizabilităţi vor beneficia de un abonament pentru cele 4 zile de festival, vor primi din partea organizatorului un e-mail în acest sens. Aceste persoane sunt obligate ulterior să prezinte în original la punctul de acces menţionat în email-ul de confirmare primit certificatul de încadrare în gradul de handicap şi cartea de identitate spre verificare”.

ARTmania Festival

Acum să vedem şi festivalurile dedicate iubitorilor muzicii rock. Şi începem cu, probabil, cel mai vechi festival de acest gen din Transilvania.

ARTmania a ajuns la a 16-a ediţie, iar în acest an va avea loc în perioada 28-30 iulie, cum altfel, în Piaţa Mare din Sibiu. Probabil, cele mai aşteptate formaţii de către fani sunt: Porcupine Tree, Wardruna şi Emperor. Lista este completată de Samael, Tesseract, Pain of Salvation, Haken şi Sirenia, precum şi de câteva formaţii româneşti.

În regulamentul festivalului se precizează: „Persoanele cu dizabilităţi beneficiază de acces gratuit la festival.

În cazul în care persoana cu dizabilităţi este încadrată în gradul de handicap grav cu asistent personal, aceasta va fi însoţită de un asistent, care va avea acces, de asemenea, gratuit.

Persoanelor ce necesită asistarea unui însoţitor NU li se va acorda brăţara decât dacă sunt însoţite de un asistent personal. Persoanele ce NU necesită asistent personal NU vor beneficia de gratuitate decât ele însele, iar NU împreună cu o altă persoană.

Pentru obţinerea brăţării, persoanele cu dizabilităţi se vor prezenta, în cadrul aceloraşi date şi aceluiaşi interval orar, mai sus menţionate (28-30 iulie, după ora 12:00 – n.r.), la Info Point, unde vor prezenta un act de identitate şi certificatul de încadrare în grad de handicap valabile.

Persoanei cu dizabilităţi şi, eventual, asistentului personal al acesteia li se vor fixa câte o brăţară, însoţitorul având obligaţia de a nota numărul său de telefon pe brăţara persoanei cu dizabilităţi”.

Rockstadt Extreme Fest

Organizat la poalele Cetăţii Râşnov, cel mai important festival dedicat muzicii rock extreme va avea loc în perioada 2-6 august. La ediţia din acest an, cea de a noua, în premieră, vor fi trei scene pe care vor urca peste 70 de formaţii, dintre care amintim: Amorphis, Arch Enemy, Architects, Deicide, Epica, Heilung, Hypocrisy, In Flames, Soulfly sau Therion.

Deşi pe site-ul evenimentului încă nu au fost postate regulile de acces, din experienţa anilor trecuţi vă spun că şi aici persoanele cu dizabilităţi au acces gratuit. Pentru aceasta, cei interesaţi trebuie să trimită un e-mail la adresa info@rockstadtextremefest.ro.

WTF

Way To Far Festival are loc la Bistriţa, în perioada 25-27 august. Printre formaţiile care vor urca pe scenă în acest an se numără: Sepultura, Evergey, Stoned Jesus, Trooper, W3 4R3 NUM83R5.

În ceea ce priveşte accesul persoanelor cu dizabilităţi, organizatorii precizează: „Persoanele cu dizabilităţi beneficiază de acces gratuit la festival. În cazul în care persoana cu dizabilităţi este încadrată în gradul de handicap grav cu asistent personal, aceasta va fi însoţită de un asistent, care va avea acces, de asemenea, gratuit.

Persoanei cu dizabilităţi şi, eventual, asistentului personal al acesteia li se vor fixa câte o brăţară, însoţitorul având obligaţia de a nota numărul său de telefon pe brăţara persoanei cu dizabilităţi”.

Electric Castle

Festivalul care a pus Castelul Bánffy şi localitatea Bonţida pe harta ţării şi chiar pe cea internaţională a ajuns la ediţia cu numărul nouă.

În acest an, festivalul va avea loc în perioada 19-23 iulie, iar în ceea ce priveşte muzica, pe scene vor urca: The Chemical Brothers, Iggy Pop, George Ezra, Morcheeba, Danilo Plessow, OCS, KUMM, Alexandra şi (foarte) mulţi alţii.

Şi la acest festival persoanele cu dizabilităţi puteau solicita bilete gratuite printr-un e-mail trimis organizatorilor. Spun că puteau pentru că termenul a fost 15 iunie.

***

Deşi nu la fiecare festival se face precizarea că trebuie o înscriere prealabilă, recomandăm ca persoanele interesante de acest drept să ia legătura şi cu organizatorii prin intermediul adreselor e-mail.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.