Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Nouă şedinţă a comisiei mixte constituite după tragedia de la Odorheiu Secuiesc din decembrie 2023 | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 19 mai 2024
Home » Învățământ » Nouă şedinţă a comisiei mixte constituite după tragedia de la Odorheiu Secuiesc din decembrie 2023
Nouă şedinţă a comisiei mixte constituite după tragedia de la Odorheiu Secuiesc din decembrie 2023

Nouă şedinţă a comisiei mixte constituite după tragedia de la Odorheiu Secuiesc din decembrie 2023

  • Autorităţile au anunţat că au fost finalizate lucrările de consolidare şi de punere în siguranţă a internatului Liceului Teoretic „Tamási Áron”

Lucrările de consolidare şi de punere în siguranţă a internatului Liceului Teoretic „Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc au fost finalizate, dar pentru lucrările de reabilitare va fi nevoie de eliberarea unei noi autorizaţii de construire, a informat Instituţia Prefectului – judeţul Harghita, în contextul în care joi a avut loc o nouă şedinţă a comisiei mixte înfiinţate după tragicul eveniment înregistrat la sfârşitul anului trecut, în urma căruia doi elevi au fost răniţi, iar alţi doi şi-au pierdut viaţa.

Potrivit unui comunicat al Instituţiei Prefectului, în cadrul şedinţei de lucru Inspectoratul de Stat în Construcţii Harghita a informat comisia că au fost finalizate lucrările de consolidare şi de punere în siguranţă a internatului. Procesul verbal de contravenţie privind modul în care a fost emisă autorizaţia de construire a fost contestat în instanţă de către primarul municipiului Odorheiu Secuiesc. Atât primarul, cât şi secretarul general al primăriei şi arhitectul şef au primit, luna trecută, amenzi în valoare de 10.000 de lei, în urma verificărilor demarate în contextul prăbuşirii zidului clădirii internatului. Totodată, pentru lucrările de reabilitare a internatului va fi nevoie de eliberarea unei noi autorizaţii de construire, în baza expertizei tehnice şi a unui proiect tehnic de reabilitare.

În baza unei sesizări a Inspectoratului de Stat în Construcţii Harghita, Instituţia Prefectului a solicitat instanţei de contencios administrativ constatarea nelegalităţii autorizaţiei de construire şi anularea acesteia. De asemenea, a fost transmis tuturor primarilor un material de îndrumare care conţine date şi informaţii relevante cu privire la principalele etape de urmat şi condiţiile de respectat de către toate părţile implicate în procesul de proiectare, autorizare şi execuţie a lucrărilor de construcţii autorizate.

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a informat comisia asupra faptului că Direcţia Arhitect şef din cadrul instituţiei a finalizat raportul de control asupra autorizaţiei de construire emise în luna octombrie 2023 de către Primăria Odorheiu Secuiesc, iar cele constatate au fost înaintate Inspectoratului de Stat în Construcţii.

Instituţia Prefectului a mai informat că la solicitarea Ministerului Educaţiei, săptămâna viitoare va începe inspecţia generală la instituţia de învăţământ, iar în urma finalizării controlului pe linia respectării procedurilor proprii în cadrul sistemului de control intern managerial nu au fost constatate deficienţe.

Comisia mixtă de verificare a aspectelor care au stat la baza producerii incidentului de la internatul Liceului Teoretic „Tamási Áron”, din data de 18 decembrie 2023, a fost constituită prin ordin al prefectului, la scurt timp de la prăbuşirea zidului clădirii din Odorheiu Secuiesc. Din această comisie fac parte prefectul judeţului, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul”, inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean în Construcţii, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă şi inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Patru adolescenţi au fost prinşi sub moloz în urma prăbuşirii zidului internatului liceului din Odorheiu Secuiesc. Un elev şi-a pierdut viaţa atunci, iar o adolescentă a murit ulterior în spital din cauza leziunilor grave suferite. Alte 2 adolescente care fuseseră prinse sub dărâmături au scăpat cu răni uşoare.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.