Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

13 candidaţi susţin probele examenului de Bacalaureat în condiţii speciale | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 28 aprilie 2024
Home » Învățământ » 13 candidaţi susţin probele examenului de Bacalaureat în condiţii speciale
13 candidaţi susţin probele examenului de Bacalaureat în condiţii speciale

13 candidaţi susţin probele examenului de Bacalaureat în condiţii speciale

  • Probele scrise au început astăzi, cu cea la Limba şi literatura română, elevii urmând să îşi afle rezultatele obţinute în data de 7 iulie

Pentru desfăşurarea examenului de Bacalaureat 2023, la nivelul judeţului Harghita au fost înfiinţate şase comisii de Bacalaureat şi tot atâtea centre în care absolvenţii de liceu vor susţine probele: două centre în Miercurea-Ciuc – la Colegiul Naţional „Márton Áron” şi la Liceul Tehnologic „Székely Károly” – două centre la Odorheiu Secuiesc – la Liceul Teoretic „Tamási Áron” şi la Liceul Tehnologic „Eötvös József” – un centru la Gheorgheni – la Liceul Teoretic „Salamon Ernő” şi unul în municipiul Topliţa, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, precum şi o subcomisie la Liceul Teologic Unitarian „Berde Mozes” din Cristuru Secuiesc.

În scopul asigurării condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe care susţin acest examen, Comisia Judeţeană de Bacalaureat a aprobat 13 cereri speciale depuse în scris, împreună cu actele doveditoare, de către tot atâţia absolvenţi de liceu, aceştia menţionând, între altele, şi modalitatea de adaptare a condiţiilor de examinare, în funcţie de particularităţile individuale şi de cele specifice. La actuala sesiune a examenului de Bacalaureat este vorba despre cinci elevi cu deficienţe asociate, un candidat cu diabet zaharat de tip I insulinodependent, căruia i se va permite accesul în sală cu telefonul mobil, pe care îl va preda unui profesor asistent supraveghetor, la nevoie acesta urmând să alerteze asistenta medicală pentru administrarea insulinei, un elev cu tulburări de spectru autist, trei elevi care suferă de dislexie sau disgrafie, un candidat cu discalculie care a solicitat mărirea timpului acordat rezolvării subiectelor cu o oră şi o elevă cu deficit funcţional motor sever, care a cerut să susţină probele examenului de Bacalaureat într-o sală de la parter.

Probele scrise ale examenului naţional de Bacalaureat 2023 au început luni, 26 iunie, cu proba scrisă la Limba şi literatura română, la care erau înscriși 2.050 de candidați, potrivit informării Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita.

Marţi, 27 iunie este programată Proba obligatorie a profilului, la care s-au înscris 1.897 de elevi harghiteni, miercuri, 28 iunie cei 1.920 de candidaţii înscrişi urmând să susţină Proba la alegere a profilului şi specializării, iar în data de 29 iunie se va desfăşura, potrivit calendarului de examen, Proba scrisă la Limba şi literatura maternă, la care s-au înscris 1.438 de candidaţi.

Probele scrise încep la ora 09:00, timpul destinat elaborării unei lucrări scrise (pentru fiecare probă) fiind de trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sălile de examen, excepţie făcând elevii care susţin probele în condiţii speciale.

Luni, 3 iulie, până la ora 12:00, se va proceda la afişarea primelor rezultate la probele scrise în centrele de examen. Contestaţiile se pot depune în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00-18:00, iar perioada rezolvării acestora se încheie în data de 6 iulie.

Rezultatele finale ale sesiunii de vară a examenului de Bacalaureat vor fi afişate în data de 7 iulie.

Probele de competenţe în Limba română, de competenţe lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională şi de competenţe digitale (TIC) au fost echivalate, în perioada 12-22 iunie, cu mediile obţinute în liceu de candidaţii la Bacalaureatul 2023, potrivit Ordonanţei de Urgenţă (OUG) adoptată recent la propunerea Ministerului Educaţiei. Potrivit normativului, probele de competenţe au putut fi echivalate şi cu certificate obţinute la examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine şi la examene cu recunoaştere europeană pentru certificarea competenţelor digitale, aşa cum era prevăzut înaintea apariţiei OUG a Misterului Educaţiei.

„Pentru buna desfăşurare a examenului de Bacalaureat avem şi sprijinul Direcţiei de Sănătate Publică, instituţie care asigură personal medical în fiecare centru de examen, al reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi care ne vor sprijini în asigurarea ordinii publice în perioada examenului în centrele de examen, dar şi în perimetrele acestora, al furnizorilor de energie electrică şi de Internet pe durata examenului, deşi avem şi soluţii de back-up. Materialele de examen au fost trimise unităţilor de învăţământ încă de joia trecută. Sâmbătă a avut loc instruirea preşedinţilor şi a vicepreşedinţilor din centrele de examen, şcolile au fost predate preşedinţilor desemnaţi ai centrelor de examen sâmbătă, iar monitorizarea audio-video informaticienilor, alţii decât cei angajaţi în fiecare dintre şcolile în care funcţionează ca angajaţi”, a precizat inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu.

La final, a avut şi câteva sfaturi pentru candidaţi.

„Le dorim mult succes. Ştim că a fost o perioadă grea în ultimii patru ani, dar cu sprijinul profesorilor avem convingerea că elevii au recuperat materia şi că au reuşit să acumuleze un bagaj de cunoştinţe solid; cu siguranţă, vom reuşi să trecem cu bine şi peste această încercare. Le dorim candidaţilor să fie calmi, să aibă prezenţă de spirit, inspiraţie în găsirea răspunsurilor adecvate şi să fie cât mai concreţi. Îi îndemnăm pe elevi să se verifice încă o dată sau de două ori, că nu au asupra lor telefoane mobile sau alte dispozitive care pot conduce la eliminarea din examen, nici ciorne sau fiţuici şi aici aş cita pe cineva: «Mai bine să fii cinstit, chiar dacă primeşti o notă mai mică, decât să rişti să fii dat afară din examen». Le mulţumim tuturor celor care se implică în buna desfăşurare a examenului şi sperăm că totul va decurge în cele mai bune condiţii. Avem şi un Telverde postat pe site-ul ISJ şi la sediul fiecărui centru de examen, la care pot fi sesizate eventualele nereguli care apar pe durata examenului de Bacalaureat şi nu numai. Ne dorim să vedem procente cât mai mari la unităţile de învăţământ”, a concluzionat preşedintele Comisiei de Bacalaureat, inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.