Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Un gazetar român face o descoperire de senzaţie:Ungurul care l-a nenorocit pe Mihăilă Cofar este miliardar în Miskolc şi câştigă milioane dintr-o afacere în România | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Societate »
Un gazetar român face o descoperire de senzaţie:
Ungurul care l-a nenorocit pe Mihăilă Cofar este miliardar în Miskolc şi câştigă milioane dintr-o afacere în România
<h5><i>Un gazetar român face o descoperire de senzaţie:</i></h5>Ungurul care l-a nenorocit pe Mihăilă Cofar este miliardar în Miskolc şi câştigă milioane dintr-o afacere în România

Un gazetar român face o descoperire de senzaţie:
Ungurul care l-a nenorocit pe Mihăilă Cofar este miliardar în Miskolc şi câştigă milioane dintr-o afacere în România

Incisivul publicist Victor Roncea ne-a semnalat mai multe texte de presă ai căror autori sunt în primul rând el însuşi, apoi Dorin Chioţea şi Marius Diaconescu, publicate pe site-ul evz.ro şi revista Historia, care tratează, din unghiuri diferite, un subiect surprinzător.

Dorin Chioţea îşi aminteşte cum, cu 30 de ani în urmă, era martor la cel mai grav conflict interetnic de pe aceste meleaguri: 15 martie Târgu Mureş, în urma căruia Mihăilă Cofar, un om obişnuit din Ibăneşti, a fost nenorocit pe viaţă. Mutilat şi paralizat, acesta a fost considerat maghiar de presa internaţională îngrozită de atrocităţi. Între maghiarii care au făcut această grozăvie au fost detectaţi doi. Unul dintre ei, Cseresznyés Pál, a fost condamnat la ani grei de închisoare şi graţiat apoi la cererea UDMR de către Emil Constantinescu. Celălalt agresor, Ernest „Ernő” Barabás, a primit în 1992 zece ani de temniţă şi a fugit imediat în Ungaria.

Vizitând în calitate profesională sediul Hell din Miskolc, Ungaria, prilej cu care a fost cazat în Avalon Park, Dorin Chioţea observă „un Mercedes AMG de 200.000 euro. La volan se afla un bătrânel blajin, în dreapta era soţia lui. M-a auzit că vorbeam româneşte cu colegii de călătorie. Avea geamul lăsat, numerele de înmatriculare erau locale. Ne-am privit, a venit la mine să-mi strângă mâna şi m-a întrebat cu un sublim accent ardelenesc: cum v-aţi simţit aici? I-am spus: OK, dar cine sunteţi, patronul? Da, zice. Eu am făcut toate astea. Mă numesc Ernő Barabás!”.

Ajuns azi pe locul 26 în TOP 50 de milionari unguri, Ernest Barabás este proprietarului mărcii HELL Energy Drink. Compania de băuturi energizante face milioane de euro şi în România, unde îşi are sediul chiar lângă Aeroportul Internaţional Transilvania din Târgu Mureş, la Vidrasău. Hell s-a extins în 50 de ţări şi este lider de piaţă în Ungaria, România, Azerbaidjan şi are filiale în Rusia, Cipru şi Brazilia.

Mai departe Victor Roncea rememorează imaginile de iad de la Târgu Mureş, din 20 martie 1990, când o hoardă de indivizi înarmaţi cu bâte atacă sălbatic un om căzut, întins pe caldarâm. Din mijlocul hoardei se detaşează doi inşi, care lovesc demenţial omul care zace într-o baltă de sânge, în mod repetat, în abdomen şi în cap, iar televiziunile internaţionale titrează la unison „maghiar ucis într-un pogrom organizat de români în inima Transilvaniei”. „Cuvântul-cheie „pogrom” fusese introdus în scenariu de Kincses Előd, membru al UDMR şi al CPUN Târgu Mureş – consiliat la acea vreme de Smaranda Enache, membră a GDS şi a Ligii Pro Europa – care îndemnase maghiarii în aceeaşi zi să înceapă pregătirile de apărare”.

Mihăilă Cofar a rămas semi-paralizat pe viaţă. Are trei copii, dintre care cel mai mic, Mihai, avea atunci doar trei ani. În prezent are 72 de ani. În timp ce familia Barabás se plimbă cu un Rolls aurit, un Mercedes AMG, un Lamborghini şi un Ferrari la Târgu Mureş şi Miskolc, reşedinţa miliardarului în forinţi, victima lui, mutilată şi semi-paralizată, trăieşte în total cu 1.200 de lei la Ibăneşti.

„Istoria nu ne lasă să o uităm. Ernő Barabás, acuzat şi condamnat pentru tentativă de omor, era apărat în instanţă de fostul fugar Előd Kincses din CPUN Târgu Mureş, revenit în ţară după ce UDMR l-a asigurat că nu va fi acuzat şi el în dosar, probabil sub imperiul trocurilor cu care ne-a obişnuit formaţiunea maghiară în ultimii 30 de ani. Şapte cereri de extrădare au emis autorităţile româneşti către Ungaria şi un mandat de arestare european dat prin Interpol”, afirmă Victor Roncea.

În octombrie 2007, Curtea Metropolitană de la Budapesta a respins definitiv şi unilateral ordinul de extrădare internaţională a lui Ernő Barabás. În noiembrie acelaşi an, Tribunalul Mureş admite contestaţia la executare formulată de apărător, constată prescrisă executarea pedepsei de 10 ani închisoare şi dispune anularea mandatelor de executare şi a celui european de arestare.

„Acum, în 2020, ar avea 71 de ani. Să fie bestia din 1990 bătrânelul care i-a strâns mâna lui Dorin Chioţea la Miskolc?”, se întreabă Victor Roncea.

Patronul firmei Hell este cunoscut drept milionarul fără chip. Nu o să găsiţi absolut nici o fotografie a lui sau a membrilor familiei lui în presa din Ungaria. Oriunde apare ceva sileşte publicaţiile să le elimine, inclusiv de pe net.

Ziaristul român constată că media ungară a remarcat că Hell Energy se bucură de un tratament preferenţial din partea statului ungar, care i-a acordat un ajutor nerambursabil de 7 miliarde forinţi, respectiv 21 milioane de euro, pentru afacerea Hell, un altul de 2,3 milioane de euro pentru fabrica de doze şi un altul de 2,1 milioane de euro pentru Avalon Park, resortul unde a fost cazat Dorin Chioţea.

„Familia Barabás s-a mutat din România în Miskolc în 1990, iar în august 2000 şi-au fondat o companie implicată în contrabandă cu zahăr sub numele de B&B CSOKI”, scrie o publicaţie maghiară. 30 de ofiţeri vamali şi 30 de civili sunt arestaţi în scandal şi apoi condamnaţi.

Gazetarul român descoperă că un ziar local din Miskolc, „într-un articolaş din fundul internetului”, scrie că „familia Barabás a fugit în Ungaria din România în anii ’90, după ce tatăl lor, Ernő Barabás, a fost condamnat la un total de zece ani de închisoare pentru două infracţiuni – tentativă de omor şi revoltă”. Ungaria are, de altfel, o listă lungă de personaje dubioase pe care a refuzat să le extrădeze: Alexandru Drăghici (care era căsătorit cu Martha Czikó), fost ministru de Interne bolşevic şi şef al Securităţii din perioada sovietică, agent NKVD/KGB şi cel mai probabil şi al Ungariei; Attila Gábor Markó, din UDMR şi nepot al lui Markó Béla, condamnat pentru corupţie; Filip Orbán Daniella Kamilla, Otto Paisz şi János Konrád, ucigaşii maiorului Aurel Agache, linşat şi mutilat bestial în 1989 în Târgu Secuiesc; Attila Rácz, condamnat pentru evaziune fiscală în afaceri cu produse petroliere, care trăieşte în lux în Ungaria sub protecţia autorităţilor maghiare. Publicând această listă de nume, istoricul Marius Diaconescu afirmă că „pur şi simplu Ungaria îşi bate joc de partenerii săi externi şi încurajează ungurii să săvârşească crime, evaziune şi corupţie în ţările vecine”.

În urma dezvăluirilor cu privire la identitatea omului care l-a atacat pe românul Mihăilă Cofar în 20 martie 1990 la Târgu Mureş, mutilându-l pe viaţă, identificat cu sprijinul presei maghiare în persoana lui Barabás Ernő din localitatea Miskolc, miliardarul nr. 26 din TOP 50 bogătaşi ai Ungariei şi patron al firmei HELL Energy Drink, filiala din România a firmei de băuturi în cauză a remis ca drept la replică un text halucinant, care nu lămureşte absolut nici un aspect ridicat de ziarist şi care bate câmpii pe tema generală a discriminării, ameninţându-l pe Victor Roncea că va „răspunde prin mijloace legale”. (Sinteză de M. Groza)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.