Alocări substanţiale din bugetul judeţului pentru Sănătate şi protecţie socială | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 6 decembrie 2023
Home » Societate » Alocări substanţiale din bugetul judeţului pentru Sănătate şi protecţie socială
Alocări substanţiale din bugetul judeţului pentru Sănătate şi protecţie socială

Alocări substanţiale din bugetul judeţului pentru Sănătate şi protecţie socială

Medici şi asistente din trei spitale ale judeţului au primit, joi, Premiul Altruism, acordat de Consiliul Judeţean (CJ) Harghita persoanelor care îşi desfăşoară activitatea „în prima linie” pentru diminuarea efectelor pandemiei COVID-19.

Două milioane de lei din excedentul anului precedent au fost alocate finanţării sistemului de Protecţia Copilului şi a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, iar alte două milioane de lei din aceeaşi sursă au fost destinate executării lucrărilor pe drumurile judeţene.

Consilierii judeţeni au aprobat şi acordarea unui sprijin în valoare de 250.000 de lei medicilor de familie pentru achiziţionarea de echipamente. Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a menţionat că Programul de asistenţă pentru medicii de familie şi medicii stomatologi al consiliului judeţean va fi extins.

„Pe de altă parte, la învestirea prefectului a participat şi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, care şi-a luat un angajament la adunarea festivă, că el este din Topliţa de loc şi a spus că ne va sprijini în achiziţia echipamentelor”, a amintit Borboly Csaba.

În contextul pregătirii şi sprijinirii sistemului sanitar pentru reducerea efectelor pandemiei COVID-19, a evidenţiat faptul că autoritatea publică judeţeană a contribuit, prin intermediul instituţiei subordonate Asociaţia pentru Judeţul Harghita, cu suma de aproape 39.000 de lei şi la achiziţionarea aparatului de testare Real-Time PCR dat în folosinţa Direcţiei de Sănătate Publică; cea mai mare parte a costului aparatului (211.108 de lei) provine din donaţii.

În urma solicitării depusă de dr. Péter Szilárd, CJ Harghita a transmis în folosinţa Serviciului Judeţean de Ambulanţă 18 lămpi cu tub UV-C. Acestea vor fi folosite pentru distrugerea virusurilor, inclusiv SARS-CoV-2, şi la stoparea reproducerii microorganismelor din ambulanţele şi din clădirile care aparţin SAJ Harghita. Lămpile, în valoare de aproximativ 21.000 de lei, au fost achiziţionate de CJ Harghita la începutul lunii aprilie pentru prevenirea răspândirii infecţiei cu noul coronavirus pe teritoriul judeţului.

Angajaţi de la trei unităţi medicale din judeţ au devenit laureaţi ai Premiului Altruism, oferit de Consiliul Judeţean Harghita celor „care sunt în prima linie în lupta contra pandemiei”. Ei sunt: manager Mihaela Rodica Dan şi dr. Alexandra Dorina Ioniţă, director medical la Spitalul Municipal Topliţa, managerul Ferenczy István şi dr. Jeszenszky Géza, medic primar, şeful Secţiei de Boli Interne a Spitalului Municipal Gheorgheni, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, dr. Konrád Judit, dr. Ambrus Irén, medic primar infecţionist şi şefă a Secţiei de Boli Infecţioase a SJU şi Veress Rozália, asistenta şefă a Secţiei de Boli Infecţioase, dr. Kacsó Jolán, medic specialist de medicină de urgenţă, şefa Unităţii de Primiri Urgenţe a SJU, dr. Szabó Izabella, medic specialist de medicină de urgenţă, dr. Sergiu Sîngeorzan, medic primar epidemiolog, şeful Serviciului de Supraveghere şi Prevenire a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale (SPIAAM) şi Mariana Maftei, asistentă şefă epidemiolog.

„Consiliul Judeţean Harghita le mulţumeşte în acest fel pentru activitatea desfăşurată în scopul salvării de vieţi omeneşti şi sperăm ca acest premiu să-i motiveze”, a declarat preşedintele instituţiei, Borboly Csaba.

În ultima zi a lunii aprilie, Consiliul Judeţean Harghita a transmis Ministerului Sănătăţii Hotărârea de principiu – Petiţia aprobată în şedinţa din 9 aprilie şi semnată de 2.000 de locuitori ai judeţului prin care se solicită modificarea şi completarea Ordinului nr. 414 din 2020, în privinţa testării pentru COVID-19. Concret, se solicită testarea tuturor persoanelor aflate în autoizolare şi în carantină, nu doar a celor care prezintă simptomele caracteristice infectării cu SARS-CoV-2, în judeţele care dispun de logistica necesară. Borboly Csaba solicită şi sprijinul parlamentarilor UDMR în acest sens. La şedinţa extraordinară de joi, preşedintele consiliului judeţean a anunţat că în Harghita sunt patru centre de testare pentru COVID-19, cu o capacitate de 400 de teste pe zi, până în prezent fiind efectuate în judeţ 1.500 de teste, în condiţiile în care numărul solicitărilor nu a depăşit cifra de 150/zi.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.