Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Topliţa: Tabăra naţională de scriere creativă „Catharsis 2021”, la final | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Cultură » Topliţa: Tabăra naţională de scriere creativă „Catharsis 2021”, la final
Topliţa: Tabăra naţională de scriere creativă „Catharsis 2021”, la final

Topliţa: Tabăra naţională de scriere creativă „Catharsis 2021”, la final

Proiectul Bibliotecii Municipale „George Sbârcea” Topliţa a fost destinat scriitorilor aflaţi la început de drum

Tabăra naţională de scriere creativă „Catharsis 2021”, organizată de Biblioteca Municipală „George Sbârcea” Topliţa și desfășurată sub îndrumarea cunoscutului scriitor Florin Iaru, a ajuns la final. Acest proiect s-a născut din nevoia de a sprijini şi susţine descoperirea de noi talente în arta scrisului, susţinând totodată şi dezvoltarea creativităţii şi stimularea activităţii literare a autorilor aflaţi la început de drum. Implicit, tabăra contribuie şi la evidenţierea localităţii pe harta turismului cultural, potrivit organizatorilor.

Proiectul a presupus organizarea unui curs intensiv de scriere creativă în perioada 8-13 octombrie.

Într-un cadru propice creaţiei, la Pensiunea Banffy din Topliţa, 20 de participanţi au primit în dar informaţii valoroase despre modul cum trebuie realizat un text în proză pentru ca acesta să fie unul de succes şi să prindă la publicul cititor.

În cadrul taberei, în total, conform sursei citate, s-au creat aproximativ 70 de texte în proză (de 1-4 pagini), multe din acestea căpătând o valoare deosebită datorită indicaţiilor şi corecturilor făcute de profesorul coordonator Florin Iaru.

Cursul a avut, de altfel, o parte teoretică şi una practică, pe cea de-a doua punându-se un accent deosebit.

Pe parcursul celor 5 zile, Florin Iaru a reuşit să conducă scriitorii admirabil în arta scrisului, făcându-i totodată conştienţi de importanţa lecturii şi a exerciţiului zilnic, aducându-le în vedere, la fiecare temă abordată, titluri de referinţă care să-i ajute în procesul de construire a unui stil autentic. S-a pus accent deosebit pe modul în care trebuie construite personajele, modul în proză, cum se captează şi se menţine atenţia, modul cum se construieşte o poveste în jurul unei idei, modul cum un autor se poate debarasa de cuvintele nefolositoare textului, care nu sunt altceva decât rabat şi cum să arăţi despre ce este vorba într-o povestire (fără să spui direct, ori prea explicit, lucru care ar duce către o slabă calitate a prozei) ş.a.m.d.

În finalul proiectului va fi realizată şi o antologie în care vor fi cuprinse cele mai reuşite din creaţiile fiecărui participant.

Proiectul „Catharsis” a fost derulat în parteneriat cu Secretariatul General al Guvernului, prin Serviciul Dezvoltare Comunitară, în calitate de finanţator principal.

Meritele se cuvin atât partenerilor implicaţi, profesorului îndrumător Florin Iaru, colectivului bibliotecii, cât şi cursanţilor. (G.Z.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.