Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şeful Statului Major al Apărării, prezent la aniversarea a 30 de ani a Brigăzii 61 Vânători de Munte „Gen. Virgil Bădulescu” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 martie 2024
Home » Societate » Şeful Statului Major al Apărării, prezent la aniversarea a 30 de ani a Brigăzii 61 Vânători de Munte „Gen. Virgil Bădulescu”
Şeful Statului Major al Apărării, prezent la aniversarea a 30 de ani a Brigăzii 61 Vânători de Munte „Gen. Virgil Bădulescu”

Şeful Statului Major al Apărării, prezent la aniversarea a 30 de ani a Brigăzii 61 Vânători de Munte „Gen. Virgil Bădulescu”

Gen. lt. Daniel Petrescu: „Brigada 61 a rămas o importantă capabilitate de nivel tactic, în măsură să ducă acţiuni de luptă în condiţii dificile, pe teren şi în orice condiţii de anotimp şi stare a vremii, atât pe teritoriul naţional, cât şi în teatrele de operaţii”

Sărbătoarea Brigăzii 61 Vânători de Munte „Gen. Virgil Băduelscu” prilejuită de împlinirea a 30 de ani de la înfiinţare a culminat, ieri, cu ceremonia militară şi religioasă care a avut loc pe platoul din faţa Palatului administrativ din Miercurea Ciuc. A fost un moment pe măsura aniversării, la Miercurea Ciuc fiind prezenţi militari din cadrul a şase batalioane din cadrul brigăzii: Batalionul 17 „Dragoş Vodă” din Vatra Dornei, Batalionul 22 „Cireşoaia” din Sfântu Gheorghe, Batalionul 24 „Gen. Gheorghe Avramescu” din Miercurea Ciuc, Batalionul 385 Artilerie „Iancu de Hunedoara” Odorheiu Secuiesc, Batalionul 468 Apărare Antiaeriană „Trotuş” de la Lunca de Sus şi Batalionul 435 Sprijin Logistic „Ciuc”.

Printre oaspeţi s-a aflat şi şeful Statului Major al Apărării, gen. lt. Daniel Petrescu, comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, gen. mr. Dorin Blaiu, primul comandant al brigăzii, gen. mr. (r) Crăciun Leucea, subprefectul judeţului Harghita cu atribuţii de prefect, Marius Ţepeluş, precum şi şefii celorlalte instituţii militare şi demilitarizate din judeţ.

Manifestarea de ieri a debutat cu un moment important pentru brigadă: decorarea drapelului de luptă cu Ordinul Virtutea Militară, în grad de ofiţer cu însemn de pace. Decretul de conferire a ordinului a fost semnat de preşedintele României, Klaus Iohannis, „cu prilejul aniversării a 30 de ani de la înfiinţare, în semn de apreciere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor obţinute, precum şi pentru contribuţia adusă la promovarea imaginii Armatei României”. Iar decorarea drapelului a fost făcută de şeful Statului Major al Apărării.

Apoi a urmat sfinţirea drapelului de luptă. După intonarea Imnului de Stat al României şi oficializarea serviciului religios, au fost conferite decoraţii, din partea şefului Statului Major al Apărării, şefului Statului Major al Forţelor Terestre şi comandantului Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii, în semn de apreciere pentru îndeplinirea ireproşabilă a misiunilor şi obţinerea de rezultate meritorii obţinute în procesul instruirii, precum şi pentru meritele deosebite în teatrele de operaţii externe.

Cu ocazia aniversării a 30 de ani de la înfiinţarea unităţii, comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „Gen. Virgil Bădulescu”, col. Florin Stan, i-a oferit dl. gen. lt. Daniel Petrescu steagul de identificare şi o plachetă cu însemnele Brigăzii 61 VM. Iar la rândul său, şeful Statului Major al Apărării a oferit comandantului marii unităţi placheta Statului Major al Apărării.

Momentul aniversar a continuat cu discursurile primului comandant al brigăzii, gen. mr. (r) Crăciun Leucea, actualului comandant, col. Florin Stan, şi al şefului Statului Major al Apărării, gen. lt. Daniel Petrescu.

Înainte de defilarea care a marcat încheierea manifestării de ieri, şi la care au participat soldaţi din cele şase batalioane amintite mai sus, militarii prezenţi pe platou au cântat imnul vânătorilor de munte.

„Noi am moşit Brigada 61 VM, Brigada a făcut-o Dumnezeu prin oamenii aleşi care să pună în operă această împlinire”

Revenit în Miercurea Ciuc, gen. mr. (r) Crăciun Leucea a amintit de momentul înfiinţării brigăzii, dar a punctat şi câteva momente importante din istoria ei.

Referindu-se la anul 1991, gen. mr. (r) Crăciun Leucea spunea că „noi am moşit Brigada 61 VM. Brigada a făcut-o Dumnezeu prin oamenii aleşi care să pună în operă această împlinire. Noi, atunci, am aprins o lumină cu care să se aprindă alte lumini, care, pe urmă, să lumineze singure.

(…) Făptuirea noastră de atunci şi trăirea noastră de atunci reprezintă cărări neumblate de moarte, după cum se vede. Sunt rosturi ale firii împlinite, având în interiorul lor sufletul lui Dumnezeu.

(…) La 5 ani de la naşterea brigăzii am înălţat o pogorâre prin zidirea bisericii militare cu hramul Sf. Nicolae. Prin această realizare, componenta energetică combatantă a fost întregită cu latura spirituală, s-a realizat întregul, s-a realizat rotundul”.

„Onoarea de a purta bereta verde şi cetina de brad pe epoleţi ne obligă să păstrăm cu demnitate tradiţia, modestia, perseverenţa, camaraderia specifice unui vânător de munte”

Comandantul Brigăzii 61 VM „Gen. Virgil Bădulescu”, col. Florin Stan, spunea că „ziua de 14 octombrie a anului 1991 a fost, este şi va fi o zi cu mare semnificaţie, atât pentru militarii Brigăzii 61 Vânători de Munte cât şi pentru cetăţenii oraşului Miercurea Ciuc, dar nu în ultimul rând pentru credincioşii creştin ortodocşi care astăzi prăznuiesc şi se bucură de marea sărbătoare a Sfintei Cuvioase Parascheva.

Se împlinesc trei decenii de când s-a pus la loc de cinstire numele generalului Virgil Bădulescu, care, după cum bine se ştie, a organizat şi condus primul batalion de vânători de munte, în luptele de la Coşna, Cireşoaia, Oituz şi Târgu Ocna, între anii 1916-1918, nume pe care îl poartă şi îl onorează azi, cu mândrie, marea unitate din inima ţării, Brigada 61 Vânători de Munte «General Virgil Bădulescu».

(…) Onoarea de a purta bereta verde şi cetina de brad pe epoleţi ne obligă să păstrăm cu demnitate tradiţia, modestia, perseverenţa, camaraderia specifice unui vânător de munte, să ne instruim azi, cum vom lupta mâine, aşa cum doar noi ştim, astfel că în orice moment când ţara ne va chema să răspundem prompt, rapid şi eficace ori de câte ori este nevoie.

Bunul Dumnezeu să binecuvânteze Armata ţării şi Poporul român. La mulţi ani Brigada 61 Vânători de Munte, general Virgil Bădulescu”.

„Brigada 61 a rămas o importantă capabilitate de nivel tactic, în măsură să ducă acţiuni de luptă în condiţii dificile, pe teren şi în orice condiţii de anotimp”

Un mesaj a fost transmis şi de către şefului Statului Major al Apărării, gen. lt. Daniel Petrescu. Acesta le spunea militarilor din cadrul brigăzii şi persoanelor care au asistat la manifestare că „timp de treizeci de ani, ca apărători ai Orientalilor, aţi executat neîntrerupt instrucţia specifică, rămânând oricând în măsură să constituiţi o grupare de forţe, care, la ordin, să asigure reacţia imediată în zona de responsabilitate.

(…) Brigada 61 a rămas o importantă capabilitate de nivel tactic, în măsură să ducă acţiuni de luptă în condiţii dificile de teren şi în orice condiţii de anotimp şi stare a vremii, atât pe teritoriul naţional, cât şi în teatrele de operaţii. Batalioanele Brigăzii sunt dispuse în depresiunile intramontane ale Carpaţilor Orientali, începând din Nord, din Vatra Dornei, până în apropiere de Braşov, într-un spaţiu ce acoperă judeţele Harghita, Suceava şi Covasna.

(…) Forţele Armate sunt chemate să răspundă la provocări tot mai diverse, iar tendinţa spre diversificare a modului, zonelor de acţiune şi nivelului de angajare este tot mai pregnantă.

(…) Aniversarea Brigăzii dumneavoastră are loc în contextul sărbătoririi, în anul 2021, a 105 ani de la înfiinţarea trupelor de vânători de munte. Atât în timpul Primului Război Mondial, cât şi în cel de-al Doilea Război Mondial trupele vânătorilor de munte s-au dovedit o forţă foarte eficientă pentru executarea unor misiuni dificile”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.