Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sume importante de bani primite de judeţ, împărţite parţial localităţilor | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Societate » Sume importante de bani primite de judeţ, împărţite parţial localităţilor
Sume importante de bani primite de judeţ, împărţite parţial localităţilor

Sume importante de bani primite de judeţ, împărţite parţial localităţilor

  • Rectificarea bugetului general al judeţului, acordarea de sprijin financiar pentru dezvoltarea localităţilor şi pregătirea pentru semnarea acordului de colaborare cu Raionul Străşeni din Republica Moldova au fost principalele subiecte ale recentei şedinţe extraordinare a consiliului judeţean

Rectificarea bugetului general al judeţului pe anul în curs

Primul punct al ordinii de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean (CJ) Harghita convocată joi a vizat cuprinderea sumelor primite de la Guvern şi din proiectele europene câştigate, în bugetul general al judeţului.

Astfel, bugetul general a crescut cu suma de 4,897 de milioane de lei, primită prin HG 1088/06.10.2021 din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului României cuprins în bugetul de stat pe anul în curs, pentru cheltuieli curente şi de capital. Întreaga sumă a fost alocată de CJ Harghita cheltuielilor de întreţinere a drumurilor judeţene.

Din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată (TVA) alocate pentru echilibrarea bugetelor locale, la care s-au adăugat banii primiţi în urma rectificării bugetare pentru drumurile judeţene, în total 1,926 de milioane de lei au fost împărţiţi pentru drumurile comunale din zona Ciuc, Mereşti şi Feliceni, în funcţie de ponderea populaţiei rezidente.

În bugetul judeţului au fost cuprinse, joi, şi fondurile europene câştigate prin diferite proiecte ale Consiliului Judeţean (de exemplu „Dotarea cu echipamente IT a şcolilor speciale Sf. Ana Miercurea Ciuc şi a celor din Ocland şi Bilbor”, „Electrificarea gospodăriilor izolate”, „Rural Growth” ş.a.m.d.).

În cadrul rectificării bugetare s-a mai procedat la virări între capitole, subcapitole şi paragrafe ale bugetului general al instituţiei administrative judeţene.

Sprijin de peste 2,374 de milioane de lei pentru derularea programelor de dezvoltare ale localităţilor judeţului

Din Fondul constituit din cota de 6% din impozitul pe venit estimat pe anul în curs,comunei Dârjiu i-a fost aprobată cererea de repartizare a sumei de 90.000 de lei, pentru finanţarea a două investiţii: construirea trotuarelor pe lângă drumurile din localitate (66.000 de lei) şi realizarea conductei de aducţiune a apei de la Lutiţa până în satul Mujna (31.000 de lei), pentru alimentarea cu apă potabilă a locuitorilor celui din urmă.

Comuna Mugeni va beneficia de un sprijin în valoare 300.000 de lei pentru finanţarea construirii reţelei de canalizare menajeră şi a staţiei de epurare, menite să asigure condiţii decente şi moderne de trai locuitorilor din satele Beta, Tăietura, Dobeni şi Mugeni.

Comunei Atid i-a fost aprobat un sprijin de 60.000 de lei pentru „Reparaţii capitale la toaleta căminului cultural” din satul Inlăceni, unde în perioada următoare vor avea loc mai multe evenimente, potrivit preşedintelui Borboly Csaba, în vreme ce comunei Ciucsângeorgiu i s-au repartizat 297.000 de lei din fondul constituit din cota de 6% din impozitul pe venit pe anul în curs aflat la dispoziţia CJ, pentru „Dotarea Casei comunale Bancu”, „Dotarea bucătăriilor din casele de cultură şi pentru „achiziţionarea de instrumente muzicale pentru dotarea caselor de cultură din comună”.

Consiliul Judeţean a mai aprobat repartizarea sumei de 75.000 de lei comunei Cozmeni, pentru reabilitarea şi amenajarea Clădirii administrative cu cabinet medical în satul aparţinător Lăzăreşti, comuna Racu va beneficia de un sprijin în valoare de 160.000 de lei din fondul constituit din cota de 6% pentru realizarea unui teren de sport multifuncţional şi achiziţionarea camerelor de supraveghere aferente, iar comunei Tomeşti i s-a aprobat cererea în valoare de 80.200 de lei solicitată pentru cumpărarea imobilului şi terenului de lângă Şcoala Generală „Bálint Vilmos” din localitate, în scopul măririi terenului şcolii şi înfiinţării Căminului sătesc al comunei.

De asemenea, comunei Lunca de Sus i-a fost alocată suma de 65.000 de lei pentru extinderea şi renovarea Şcolii Generale nr. 6 Comiat, unde spaţiul existent în prezent este insuficient pentru desfăşurarea procesului de învăţământ în siguranţă, motiv pentru care i s-a refuzat şi autorizarea sanitară de funcţionare, comunei Sândominic i-a fost aprobat un sprijin financiar de 15.000 de lei pentru derularea unui program de prevenţie şi asigurare a siguranţei locuitorilor, prin achiziţionarea unei cuşti pentru capturarea urşilor, iar comuna Mădăraş a obţinut 100.000 de lei pentru acoperirea contribuţiei proprii în cadrul proiectului de construire a unui Centru Social Comunitar multifuncţional, din fonduri europene.

Au mai primit bani din Fondul constituit din cota de 6% din impozitul pe venit comuna Plăieşii de Jos – 150.000 de lei pentru achiziţionarea de containere modulare funcţionale veterinare, care vor intra în dotarea noii clinici ce urmează să fie înfiinţată, comuna Şimoneşti – 32.200 de lei pentru Programul de prevenire şi intervenţie în cazul pagubelor produse de animale sălbatice, respectiv achiziţionarea unei arme tranchilizante cu sistem de ochire pe timp de noapte, oraşul Băile Tuşnad – 75.000 de lei pentru sprijinirea unui program amplu care vizează înfiinţarea echipelor de intervenţie locale sau microregionale şi pentru procurarea armelor tranchilizante, proiectilelor anestezice şi accesoriilor necesare acestora, în scopul protejării locuitorilor şi turiştilor în faţa urşilor care coboară zilnic şi noapte de noapte în staţiune, în căutare de hrană şi municipiul Miercurea Ciuc – 875.000 de lei pentru amenajarea de locuri de parcare, a drumului de acces şi aleilor în zona de locuit de pe Aleea Octavian Goga, în cadrul unei investiţii de anvergură, care mai prevede, între altele, modernizarea şi reabilitarea reţelelor de alimentare cu apă portabilă şi de canalizare, iluminatul public, realizarea trotuarelor, de noi locuri de joacă, a unui teren de sport şi amenajarea spaţiilor verzi.

„Mă bucur că avem o colaborare bună cu Consiliul Judeţean (…). Miercurea Ciuc nu este numai un oraş al celor 36.000 de locuitori, ci este un centru pentru 80.000 de locuitori (incluzând localităţile învecinate – n.a.). Astfel, avem responsabilităţi şi dincolo de sarcinile noastre punctuale şi pentru asta a trebuit să facem eforturi în acest an, care vor da rezultate anul viitor; aici vorbim despre zona metropolitană împreună cu localităţile limitrofe, încercăm să facem diferite strategii pentru dezvoltarea Hargita Víz, să ne pregătim şi pentru provocările în privinţa gestionării deşeurilor. Şi putem vorbi şi despre coordonarea şi managementul şcolilor, pentru care va trebui să plătim până în decembrie cu un milion de lei în plus faţă de contractele iniţiale, pentru întreţinerea acestora şi pentru instituţiile culturale, ca urmare a creşterii preţului energiei electrice şi gazului. Avem o responsabilitate comună enormă, în baza căreia şi reşedinţa de judeţ, şi regiunea vor avea beneficii. (…) Dorim să finalizăm cartierul Goga, anul acesta am cheltuit 11,5 milioane de lei şi banii primiţi din cota de 6% înseamnă un sprijin foarte mare pentru noi. Sperăm că atât cu ajutorul sistemul instituţional guvernamental, cât şi cu cel al Consiliului Judeţean vom face mai sustenabil bugetul oraşului, fiindcă singuri nu ne putem descurca. Avem o responsabilitate imensă în anii care urmează, în toate domeniile vor apărea cheltuieli noi, pe care le vom putea achita doar în solidar. Iar rezultatul va fi că judeţul Harghita şi zona Ciuc vor fi mai demne de deceniul în care am intrat”, a declarat Korodi Attila, primarul municipiului Miercurea Ciuc.

Săptămâna viitoare se va semna Acordul de cooperare între judeţul Harghita şi Raionul Străşeni din Republica Moldova

La invitaţia Preşedintelui Pavel Tamaciuc, între 24 şi 26 octombrie, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, însoţit de o delegaţie oficială formată din 15 consilieri vor participa la semnarea Acordului de cooperare între judeţul Harghita şi Raionul Străşeni din Republica Moldova.

În luna mai, reprezentanţii Consiliului Raional Străşeni, şi-au exprimat intenţia şi deschiderea pentru stabilirea unei relaţii de colaborare cu judeţul Harghita, în scopul implementării unor proiecte şi programe comune în diferite domenii de interes judeţean.

Semnarea Intenţiei de Cooperare între cele două unităţi administrative a fost urmată de vizite reciproce, cu prilejul cărora au avut loc discuţii privind activităţile şi iniţiativele propuse în cadrul diferitelor domenii de colaborare.

Străşeni este un raion în curs de dezvoltare, cu aproape 89.000 de locuitori, situat la doar 23 de kilometri depărtare de Chişinău, capitala Republicii Moldova, şi de cele mai importante noduri rutiere. Este o zonă cu specific aparte şi cu păduri seculare, care se aseamănă cu cele din Harghita.

Domeniile de interes comun în care vor colabora Raionul Străşeni şi Consiliul Judeţean Harghita sunt: Administraţia, Dezvoltarea socio-economică, Investiţiile, Dezvoltarea teritorială şi rurală, Educaţia, Cultura, Sănătatea, Turismul, Sportul şi Protecţia Mediului, în baza legislaţiilor în vigoare în cele două ţări: România şi Republica Moldova.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.