Ziua Națională a României în municipiul Miercurea Ciuc Subprefectul județului: „Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia din 1 Decembrie 1918 este momentul de glorie absolută al Poporului Român” | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 5 decembrie 2022
Home » Societate »
Ziua Națională a României în municipiul Miercurea Ciuc
Subprefectul județului: „Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia din 1 Decembrie 1918 este momentul de glorie absolută al Poporului Român”
<h5><i>Ziua Națională a României în municipiul Miercurea Ciuc</i></h5> Subprefectul județului: „Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia din 1 Decembrie 1918 este momentul de glorie absolută al Poporului Român”

Ziua Națională a României în municipiul Miercurea Ciuc
Subprefectul județului: „Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia din 1 Decembrie 1918 este momentul de glorie absolută al Poporului Român”

Ziua Națională a României a fost marcată, astăzi, și în municipiul Miercurea Ciuc printr-un ceremonial militar de comemorare al eroilor neamului românesc, la care au participat câteva sute de persoane, unele dintre ele fluturând steaguri tricolore.

După intonarea Imnului Național al României, serviciul religios a fost oficiat de Preasfințitul Părinte Andrei, episcopul Covasnei și Harghitei, împreună cu un sobor de preoți.

„Astăzi, în această zi sfântă pentru poporul român, ne aducem aminte de înaintaşii noştri, care cu preţul vieţii lor au apărat acest pământ strămoşesc şi îl rugăm pe Dumnezeu să îi aşeze în prestolul cel mai presus de Ceruri şi să dăruiască poporului român sănătate, zile îndelungate şi linişte sufletească”, a declarat după slujbă PS Andrei.

De asemenea, acesta a transmis și un mesaj românilor în această perioadă dificilă: „Să ne rugăm pentru cei care se află pe paturile suferinţelor, ale spitalelor şi ale necazurilor, să fim uniţi în duh de rugăciune şi să păstrăm identitatea noastră naţională”.

După ce a dat citire mesajului prim-ministrului României, Nicolae-Ionel Ciucă, subprefectul județului cu atribuții de prefect, Marius Țepeluș, în discursul său, a evidențiat faptul că „de Ziua Națională a României suntem chemați, mai mult ca în alte zile, să ne amintim cine suntem și să ne pomenim eroii, cunoscuți ori necunoscuți, care au făcut posibilă Reîntregirea națională de acum 103 ani”.

„Mai întâi a fost unirea Basarabiei cu țara, la 27 Martie 1918. A urmat unirea Bucovinei la 28 Noiembrie 1918. Apoi, la 1 Decembrie, prin unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului, România devenea România Mare. Sacrificiul a fost asumat, visul a devenit realitate, iar entuziasmul a scris istorie. Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia din 1 Decembrie 1918 este momentul de glorie absolută al Poporului Român, dăruit neamului nostru de către o generație care a înțeles dimensiunea unui act istoric fără precedent. Înaintașii noștri au clădit prin patriotism, jertfă, curaj, muncă și credință în Dumnezeu o țară puternică și demnă. 1 Decembrie este în primul rând despre eroi. Cei care au luptat în primul mare război și au plătit cu viața și sângele lor. Fără eroii noștri și fără patriotismul lor, 1 Decembrie ar fi fost o zi ca oricare alta”, a spus subprefectul.

„Paradoxal, azi, patriotism înseamnă să stai departe de semeni. Să îi protejezi pe cei vulnerabili prin absența ta și, mai ales, să arăți aproapelui tău devotament dăruind ce nu se poate cumpăra”

Marius Țepeluș a vorbit în discursul său și despre ce mai înseamnă patriotismul în această perioada dificilă pe care o traversăm cu toții.

„Astăzi, când distanțarea socială a devenit noua regulă socială, este un bun prilej să reflectăm, poate mai mult decât am făcut-o în anii trecuți, asupra exemplelor de unitate din istoria noastră și să ne întrebăm ce mai înseamnă patriotismul. Acest termen, dincolo de orice dubiu, semnifică dragoste de patrie. Paradoxal, azi, patriotism înseamnă să stai departe de semeni. Să îi protejezi pe cei vulnerabili prin absența ta și, mai ales, să arăți aproapelui tău devotament dăruind ce nu se poate cumpăra. Azi, patriotism înseamnă pur și simplu a face bine. Înseamnă să oferi un zâmbet celor care sunt sufocați de problemele vieții, înseamnă să trăim în armonie, așa diferiți cum suntem, și nu în ultimul rând patriotism înseamnă să ne facem fiecare conștiincios treaba acolo unde muncim, așa cum au făcut-o medicii și întreg aparatul medical, care au depus eforturi supraomenești pentru a-i ajuta și vindeca pe semenii noștri. În Zi Națională simt că e cel mai nimerit să le mulțumesc. La fel cum vă mulțumesc și dumneavoastră, acum când traversăm o perioadă complicată, marcată de pandemia coronavirusului, o nenorocire globală, venită în valuri, în care noi oamenii am fost și victimele și eroii acestei tragedii, o perioadă care ne-a întins limitele și în care omenirea și-a atins mai toate spaimele. Însă această perioadă nu a fost doar tragică, pentru că ea nu a adus doar suferință și anxietate, ea a activat și acel resort divin al speciei umane de a-și depăși potențialul exact atunci când se află în situații limită, iar pentru asta, vă mulțumesc”, a spus subprefectul județului cu atribuții de prefect.

„Îți doresc Românie ani mulți, europeni, oameni senini și vremuri la fel. Îți doresc să ai parte de fii și fiice care te iubesc necondiționat și neostentativ, care te poartă în inimă și te mărturisesc în fiecare zi prin credință și prin muncă”, a mai spus Marius Țepeluș.

Ceremonialul militar din Miercurea Ciuc dedicat Zilei Naționale a României s-a încheiat cu depunerea de coroane de flori și cu defilarea Gărzii de Onoare formată din militari ai Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de penitenciare.

***

Trebuie precizat că este pentru prima dată, după mulți ani, când în municipiul reședință de județ se simțea iz de sărbătoare înainte cu două zile de 1 Decembrie: Primăria Miercurea Ciuc a pavoazat o parte din zona centrală încă de luni, 29 noiembrie.

De asemenea, municipalitatea a mai pregătit o surpriză pentru locuitorii orașului, aceasta putând fi descoperită diseară. (Șt.P.)

Arhivă foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.