Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cioban atacat de urs la o stână din Mihăileni | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » Societate » Cioban atacat de urs la o stână din Mihăileni
Cioban atacat de urs la o stână din Mihăileni

Cioban atacat de urs la o stână din Mihăileni

  • Doi turiști din București au sunat la 112 după ce au văzut o ursoaică cu pui în apropiere de Vârful Suhardul Mic de lângă Lacu Roșu

Păstorul, care s-a ales, miercuri, cu multiple plăgi mușcate și cu o fractură din confruntarea cu animalul sălbatic, a fost transportat la Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc.

Potrivit dr. Péter Szilárd, managerul Serviciului Județean de Ambulanță (SAJ) Harghita, ciobanul rănit, în vârstă de 63 de ani, a fost coborât de la stână până în localitatea Frumoasa, de unde a fost preluat de echipajul SAJ și condus cu ambulanța la cea mai apropiată unitate medicală: Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc.

„Ciobanul a fost atacat de un urs la stână. Pacientul are plăgi mușcate abdominale și o plagă mușcată cu fractură la nivelul antebrațului stâng. A fost preluat de echipajul de pe ambulanța SAJ în stare stabilă și transportat la Spitalul Județean de Urgență, pentru investigații și tratament de specialitate” a precizat dr. Péter Szilárd.

Cazul a fost făcut public de președintele Consiliului Județean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, pe Facebook, acesta solicitând autorităților abilitate să ia măsuri concrete pentru prevenirea atacurilor urșilor și de acordare de despăgubiri pentru victimele acestor animale.

„Viața umană este încă în pericol. Problema urșilor așteaptă încă să fie rezolvată în județul Harghita și în tot mai multe județe din România pe măsură ce populația crește exponențial. Trebuie să o menținem pe ordinea de zi și să fie luate decizii importante. Este necesară prevenirea centrată pe oameni. Reducerea birocrației și compensarea imediată, compensarea vieților umane, delegarea tuturor deciziilor care pot fi luate la nivel local și județean”, a consemnat șeful administrației publice județene din Harghita.

DANIELA MEZEY

Tot astăzi, în jurul orei 14:00, jandarmii montani din Lacu Roșu au plecat pe munte pentru a recupera doi turiști, care au observat pe traseul montan ce urcă spre Vârful Suhardul Mic o ursoaică cu pui. Pe traseu a fost reîntors înapoi în stațiune un al treilea bărbat.

Potrivit biroului de presă al Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita, cei doi turiști, din București, au observat la 50 de metri de Vârful Suhardul Mic, din apropierea stațiunii Lacu Roșu o ursoaică cu pui, moment în care au sunat la 112.

Jandarmul aflat în serviciu la Dispeceratul Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita, operator la SNUAU 112, i-a sfătuit pe aceștia să lase în urma lor alimente pe care aceștia le aveau asupra lor, astfel ca animalele sălbatice să fie atrase de acestea, iar ei să se retragă încet spre stațiune, în întâmpinarea lor plecând un echipaj de jandarmi montani. Turiștii au urmat sfaturile primite, iar la scurt timp s-au întâlnit cu jandarmii care i-au coborât în siguranță la mașina aflată în parcare. În timpul coborârii, a fost întors din drum încă un bărbat în vârstă, care dorea să ajungă la același vârf montan.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.