Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sprijinirea cultelor, dezvoltarea turismului şi digitalizarea învăţământului | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Sprijinirea cultelor, dezvoltarea turismului şi digitalizarea învăţământului
Sprijinirea cultelor, dezvoltarea turismului şi digitalizarea învăţământului

Sprijinirea cultelor, dezvoltarea turismului şi digitalizarea învăţământului

Ajutor de urgenţă

La şedinţa extraordinară convocată miercuri, consilierii judeţeni au aprobat acordarea unui ajutor în valoare de 25.000 de lei din fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Consiliului Judeţean (CJ) pe anul în curs, pentru un copil în vârstă de 2 ani şi jumătate din Bălan, grav bolnav, care are nevoie urgentă de un tratament extrem de costisitor, ce i-ar putea oferi şansa la viaţă.

Sprijin pentru Culte

Suma aprobată ca sprijin financiar alocat în acest an susţinerii unităţilor de cult aparţinând cultelor religioase care îşi desfăşoară activitatea în Harghita este de aproximativ 3,7 milioane de lei. Banii vor fi acordaţi şi utilizaţi pentru asigurarea întreţinerii şi funcţionării unităţilor de cult fără venituri sau cu venituri mici, sprijinirii construirii şi reparării lăcaşurilor de cult, conservării şi întreţinerii bunurilor de patrimoniu aparţinând cultelor religioase, desfăşurării unor activităţi de asistenţă socială şi medicală ale unităţilor de cult, amenajării şi întreţinerii muzeelor cultural-religioase, construirii, amenajării şi reparării clădirilor având destinaţia de aşezăminte de asistenţă socială şi medicală ale unităţilor de cult, construirii şi reparării sediilor administrative ale eparhiilor sau ale centrelor de cult, precum şi construirii şi reparării sediilor unităţilor de învăţământ teologic aflate în proprietatea cultelor recunoscute.

„Aceşti bani vor intra în circuitul economic al judeţului şi nu mă refer doar la protejarea clădirilor bisericilor. Sunt multe comunităţi unde singura instituţie este Biserica şi ea ajută la menţinerea vieţii culturale, sprijină activităţile tinerilor şi astfel Programul de finanţare a Cultelor îndeplineşte mai multe funcţii”, a punctat preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

Au fost înregistrate 72 de solicitări, vizând, între altele, acoperirea costurilor unor lucrări de reabilitare, modernizare, de reparaţii interioare şi exterioare, pentru restaurarea de vitralii, automatizarea clopotelor, repararea orgilor, realizarea sistemelor de încălzire ale bisericilor şi pentru acoperirea cheltuielilor cu combustibilul, dar şi pentru construirea de capele mortuare.

Trei dintre solicitări aparţin Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, care a cerut sprijin pentru „Reabilitarea faţadei şi reparaţii la poarta imobilului din Miercurea Ciuc, str. Petőfi Sándor nr. 23 (90.000 de lei), pentru finalizarea construirii capelei de rit ortodox (35.000 de lei) şi pentru lucrările de reparaţii şi schimbare a învelitorii acoperişului la biserica parohială aparţinând Parohiei ortodoxe Bălan I (50.000 de lei). Şi Parohiei Tulgheş i-a fost aprobat sprijinul financiar solicitat, în valoare de 50.000 de lei, pentru realizarea instalaţiei de încălzire a bisericii. Prin urmare, Biserica Ortodoxă va primi 225.000 de lei. Existau şanse reale ca suma să fi fost mai mare, să fi acoperit şi alte nevoi, dacă s-ar fi depus mai multe proiecte.

 Turism şi învăţământ digital în Harghita

Marţi, la Băile Homorod, a avut loc prima întâlnire cu primarii, de la apariţia pandemiei COVID-19, ocazie cu care a fost aleasă noua conducere a Asociaţiei „Pentru Dezvoltarea Munţilor Harghita”, respectiv a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Harghita. În urma votului, preşedintele CJ Harghita a fost desemnat, în unanimitate, preşedinte al Asociaţiei „Pentru Dezvoltarea Munţilor Harghita”, iar vicepreşedintele CJ, Bíró Barna Botond ales preşedinte al ADI Harghita.

În noua sa calitate, Borboly i-a încurajat pe primari să se pregătească pentru accesarea de fonduri oferite de Uniunea Europeană în noua perioadă de finanţare, atenţionându-i că se vor confrunta cu o provocare majoră, „ţinând cont de faptul că oportunităţile de sprijin guvernamental scad”. „Trebuie să dezvoltăm împreună zona Munţilor Harghita (…), prin cooperare o putem dezvolta fără a afecta natura, putem implementa investiţii care creează locuri de muncă şi asigură venituri proprietarilor de terenuri. (…) Dorim să ni se alăture composesoratele, antreprenorii şi proprietarii de pensiuni”, a adăugat preşedintele Borboly.

Miercuri, la şedinţa extraordinară a CJ, s-a votat extinderea activităţii Asociaţiei „Pentru Dezvoltarea Munţilor Harghita” şi modificarea statutului ADI Harghita, „în scopul dezvoltării turismului, a învăţământului şi pentru relansarea economică”.

Şeful administraţiei publice judeţene a anunţat că pentru digitalizarea învăţământului se intenţionează accesarea unui „pachet de 82 de milioane de euro” pentru cei 25.000 de elevi din clasele I-VIII, care învaţă în cele 74 de şcoli gimnaziale din judeţ. „Dorim să mergem la Banca de Dezvoltare Europeană; va fi un sprijin financiar pe care trebuie să-l returnăm în următorii 10 ani. Conform evaluării noastre, dacă sunt 74 de şcoli, asta înseamnă că, anual, fiecărei localităţi i-ar reveni 7.500 de euro + TVA, sumă pe care cred că şi cea mai mică comună o poate scoate, pentru a oferi copiilor noştri oportunitatea la educaţie digitală”, a afirmat Borboly Csaba.

Potrivit acestuia, ADI Harghita va aplica pentru „digitalizarea învăţământului”.

DANIELA MEZEY

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.