Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Proiectul „Creşterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare cauzată de răspândirea COVID-19 în Centrele sociale rezidenţiale” la final | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Proiectul „Creşterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare cauzată de răspândirea COVID-19 în Centrele sociale rezidenţiale” la final
Proiectul „Creşterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare cauzată de răspândirea COVID-19 în Centrele sociale rezidenţiale” la final

Proiectul „Creşterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare cauzată de răspândirea COVID-19 în Centrele sociale rezidenţiale” la final

Elekes Zoltán, directorul DGASPC Harghita: „Acum avem acoperite nevoile de acest tip în cadrul centrelor rezidenţiale şi ne bucurăm cu siguranţă de acest lucru, alături de beneficiarii proiectului”

Fondurile europene nerambursabile, în valoare de aproape trei milioane de lei, au fost câştigate printr-un proiect depus în parteneriat de consiliul judeţean şi DGASPC Harghita, ce a vizat creşterea capacităţii de gestionare a crizei COVID-19, prin achiziţionarea echipamentelor şi dotărilor sanitare necesare. Proiectul câştigat, în valoare de 2.930.668,43 lei, a fost finanţat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020, iar fondurile au fost nerambursabile, prin contribuţia Uniunii Europene.

Beneficiarii la nivelul judeţului Harghita sunt 200 de vârstnici îngrijiţi în centrele pentru adulţi din judeţ, în jur de 500 de copii din centrele sociale rezidenţiale destinate acestora, precum şi personalul angajat care le deserveşte.

„Proiectul elaborat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Harghita – cel care a fost şi aplicantul principal – a vizat în primul rând dotarea centrelor de asistenţă socială rezidenţiale cu echipamentele şi aparatura necesare prevenirii infecţiilor cu SARS-CoV-2, dar şi a altor infecţii. Ne bucurăm că am putut să participăm, pentru că vorbim de peste 2,9 milioane de lei care au revenit judeţului în acest scop, banii aceştia reprezentând o economie semnificativă”, explică Elekes Zoltán, directorul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita.

Materialele, echipamentele şi dotările incluse în acest proiect au necesitat acceptul Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Educaţiei. Astfel, din banii alocaţi prin proiect au fost achiziţionate măşti chirurgicale, halate de unică folosinţă, mănuşi de unică folosinţă, botoşei, bonete, combinezoane, viziere reutilizabile, ochelari de protecţie, dozatoare, şerveţele şi substanţe dezinfectante, lămpi bactericide, lămpi UV, termometre non-contact.

Debutul pandemiei în România a fost un şoc pentru toată lumea, nu numai pentru angajaţii şi beneficiarii centrelor sociale rezidenţiale din Harghita.

„În cazul nostru şocul a fost şi mai mare, pentru că a început cu închiderea şi carantinarea centrelor timp de o lună şi jumătate, când şi angajaţii au fost nevoiţi să se mute în centre, iar copiii şi adulţii cu handicap nu au mai avut voie să iasă cu lunile din centre. A fost destul de greu” îşi aminteşte directorul Elekes.

O mare provocare a constituit-o achiziţionarea materialelor sanitare necesare dezinfecţiei şi prevenirii răspândirii noului coronavirus. La început au lipsit fondurile necesare; apoi nu au mai existat oferte, iar virusul risca să se extindă cu repeziciune de la o casă rezidenţială la alta, în cadrul aceluiaşi centru social.

„Noi avem 14 centre, în mai multe locaţii, pentru că vorbim despre centre de plasament de tip familial, între altele, unde sunt mai multe case, de exemplu avem şi 15 case într-un centru. Această aplicaţie s-a deschis mai târziu, iar achiziţia s-a făcut pe la sfârşitul anului trecut – începutul acestui an, când am putut să achiziţionăm echipamente în condiţii normale, existând suficienţi ofertanţi. E bine că am putut să accesăm aceste fonduri, e bine că acum avem acoperite nevoile de acest tip în cadrul centrelor rezidenţiale şi ne bucurăm cu siguranţă de acest lucru”, relatează directorul DGASPC Harghita.

S-a vorbit şi s-a scris mult despre subfinanţarea sistemului de protecţie socială în general şi în special în Harghita, unde contribuţia de la bugetul statului a acoperit, anul trecut, funcţionarea sistemului timp de patru luni şi jumătate, potrivit conducerii DGASPC şi a CJ Harghita. Iar cazurile de COVID-19 nu au ocolit centrele sociale din judeţ, unde se află 1.230 de persoane (angajaţi, respectiv persoane aflate în grija DGASPC Harghita).

(Daniela M)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.