Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ziua Iei la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 februarie 2024
Home » Cultură » Ziua Iei la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni
Ziua Iei la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni

Ziua Iei la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni

  • Cămașă femeiască din Livezi, în patrimoniul instituției din Sf. Gheorghe

Aleasa noastră de Sânziene, declarată neoficial Ziua Universală a Iei, este o cămaşă tradiţională din satul Livezi, comuna Mihăileni, judeţul Harghita.

Ca parte a costumului tradiţional, cămaşa se impune în ansamblul vestimentar prin atenţia dedicată ornamenticii, materialelor şi execuţiei, fiind o expresie a statutului social, a vârstei purtătoarei, precum şi a spaţiului de unde provine.

Cămaşa selectată se înscrie în tipologia cămăşii încreţite la gât, cu ornamentaţia centrată pe suprafaţa mânecii, guler şi piept, cu elemente de ornamentică specifice cămăşilor moldoveneşti îmbinate cu elemente ale cămăşilor transilvănene .

Din punct de vedere al croiului, cămaşa are faţa dintr-un lat prins de doi laţi de pânză despicaţi în dreptul mânecilor şi care se unesc pe mijlocul spatelui. Mâneca este croită dintr-un singur lat de pânză.

Sistemul de ornamentare a mânecii prezintă unele particularităţi: altiţa compact brodată în cruci cu motivul cruciform care nu se mai repetă în alt loc pe cămaşă, încreţul lipseşte, astfel râurile pe mânecă pornesc de sub altiţă. Volanul mânecii, fodorul este susţinut de lanşeţ, o cusătură realizată peste creţuri, pe care o regăsim şi sub guler. Pe pieptul cămăşii, ornamentul îngust este plasat în sens vertical. Pe guler sunt redate ornamente mărunte, delicate, specifice acestei porţiuni. Remarcăm motivele geometrice alături de cele floral-stilizate, precum şi paleta cromatică bogată. Un rol decorativ deosebit îl are dantela, numită local cipcă, care termină volanul mânecii.

Cămaşa prezentată face parte din patrimoniul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, a fost achiziţionată în anul 2008 și poate fi admirată la sediul central al muzeului: Sf. Gheorghe, str. Gábor Áron, nr.16.

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.