Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Proiecte harghitene de succes: Un serial în derulare, pentru un vis în devenire | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Societate » Proiecte harghitene de succes: Un serial în derulare, pentru un vis în devenire
Proiecte harghitene de succes: Un serial în derulare, pentru un vis în devenire

Proiecte harghitene de succes: Un serial în derulare, pentru un vis în devenire

 

Cea de-a doua etapă a Campaniei APDRP care are ca obiectiv general diseminarea şi multiplicarea mesajelor privind accesarea şi derularea fondurilor europene s-a încheiat, pe parcursul ei fiind şi acum vizitate şi prezentate 11 proiecte harghitene de succes.

De subliniat aici e şi faptul că, pentru transmiterea către public a tuturor elementelor ce ţin de fondurile europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală, la iniţiativa MADR, s-a înfiinţat „Reţeaua Multiplicatorilor de Informaţii PNDR – EuroAgricultura” ai cărei membri sunt reprezentanţi ai societăţii civile, ai autorităţilor publice locale, judeţene, regionale, lideri de opinie şi alţii, în rândul cărora, prin chiar specificul profesiei, ne-am numărat. Şi am făcut-o cu convingerea că, prezentând cititorilor noştri o serie de astfel de proiecte, aşa ca într-un serial în derulare, încurajăm iniţiativa şi facilităm transformarea unui vis frumos în ceva palpabil. Pentru că, iată, chiar acele proiecte vizitate sunt dovada unui demers susţinut, la finalizarea căruia beneficiarii lor s-au convins că aşa ceva este posibil. Şi este, pentru că, de pildă…

…în comuna Tuşnad, SC Dako Impex SRL, prin reprezentantul său, Koncz Barna Miklós, a depus la Măsura (M) 121 – „Modernizarea exploataţiilor agricole” un proiect în valoare totală de 7.218.298 lei, care avea ca obiectiv achiziţia de maşini, utilaje şi echipamente agricole, în special pentru cultura cartofului. Acum, dacă nu toate, măcar o parte dintre ele şi-au făcut deja rodajul, scopul proiectului fiind atins.

…în comuna Căpâlniţa, la M 313 – „Încurajarea activităţilor turistice”, a fost depus un proiect cu o valoare totală de 1.917.160 lei, pe seama căruia beneficiarul dorea să construiască şi să introducă în circuitul turistic al localităţii o pensiune de trei stele. Atâta doar că d-l Benedek Zoltán, coproprietarul unităţii de acum, a vrut ca încălzirea/climatizarea, respectiv prepararea apei calde menajere să se realizeze prin energie regenerabilă, şi anume cu valorificarea energiei geotermale prin exploatarea celei stocate în sol. A vrut şi a reuşit, aşa cum împreună cu asociatul său a reuşit să doteze sala de mese cu obiecte populare tradiţionale certificate ca fiind de marcă. Dar important mai este ceva: prin implementarea proiectului în discuţie s-au creat opt locuri de muncă.

…în comuna Dealu, pentru dezvoltarea marketing-ului turistic, pe harta localităţii a apărut recent un Centru de informare. El a fost amenajat într-o casă veche, construită prin 1823, în a cărei curte intri pe o poartă ce trece bine de 100 de ani şi, înainte de a întreba şi afla ce te interesează legat de turismul din zonă, priveşti atent în jur pentru că o şură înălţată acolo din 1900 îţi atrage, vrând-nevrând, atenţia. Inspirată alegere pentru sediul noului obiectiv!

…în comuna Feliceniureni, la finele anului în curs, va fi gata o investiţie foarte importantă şi, după părerea d-lui dr. ing. Ioan Hîrb, directorul executiv al OJPDRP Harghita, una dintre puţinele de acest fel din ţară. Este vorba despre o fabrică de elemente de depoluare pentru autovehicule, întru materializarea căreia reprezentantul beneficiarului, domnul Bordas Sándor Csaba, a depus un proiect la M312 – „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi”, în valoare totală de 1.333.403 lei. Apele par limpezi, domnule Bordas, vânt bun din pupa!

 …în comuna Şimoneşti, satul Cădaciu Mare, pe Schema de ajutor de stat pentru stimularea întreprinderilor din domeniul prelucrării primare a produselor lemnoase – XS28/123F/2008, SC Borsilv Forest SRL a depus un proiect de 2.780.303 lei – valoare totală, cu care şi-a achiziţionat utilaje performante. Că a meritat e sigur, pentru că beneficiarul doreşte să mai acceseze un proiect de îndată ce noul PNDR va fi aprobat de Bruxelles.

…în comuna Corund trăiesc, după părerea domnului Hîrb, „campionii accesării fondurilor publice, dovadă că, de la SAPARD şi până în zilele noastre, autorităţile locale de aici au accesat multe proiecte folositoare comunităţii”. Pentru ultimul dintre ele, depus la M322, şi e vorba despre un proiect integrat în valoare totală de 11.893.000 lei, vinovaţi sunt d-l Katona Mihály, primarul Corundului, şi d-l Vagasi Alpár, managerul de proiect. Cu ce au greşit ei? Vizitaţi-i şi veţi afla!

…în comuna Sărmaş, satul Fundoaia, reprezentantul SC Genex SRL, d-l Vasile Sorin Morar, a construit o hală de producţie pentru prelucrarea lemnului, pe cât de modernă, pe atât de bine dotată, care valorifică materia primă din zonă, asigură foarte multe locuri de muncă şi lucrează pe profit. Pentru asta a depus două proiecte: unul pe M 123, celălalt pe M 312, şi nu i s-a părut greu. Dacă nu mă credeţi, întrebaţi-l!

…în comuna Lăzarea, o familie care a lucrat 20 de ani în Austria a construit şi a dotat un atelier pentru producerea de profile obţinute la rece, la finalizarea obiectivului angajând 9 persoane. Important e că totul a fost posibil ca urmare a depunerii proiectului la M 312, din a cărui valoare totală 70% au fost fonduri nerambursabile.

În sfârşit, dar nu în ultimul rând, la Frumoasa, un tânăr de 27 de ani a înfiinţat un atelier de reparaţii auto. Se numeşte Kolumbán Zsolt şi face parte din generaţia celor ce figurează pe o listă imaginară, care are în deschiderea sa următorul înscris: „Poveşti cu care creşti!”. Am adaptat titlul unei rubrici de la RRA pentru că el se potriveşte foarte bine şi aici, datorită unor tineri cum ar fi Zsolt, ce cresc şi se maturizează odată cu afacerea lor. Sunt tinerii frumoşi ai zilelor noastre…

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.