Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

S-a tras cortina peste TIFFciuc, ediţia a doua | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Cultură » S-a tras cortina peste TIFFciuc, ediţia a doua
S-a tras cortina peste TIFFciuc, ediţia a doua

S-a tras cortina peste TIFFciuc, ediţia a doua

Duminică, ultima zi a celei de-a doua ediţii a festivalului de film TIFFciuc, a adus proiecţia a cinci filme artistice, precum şi prezentarea lucrărilor realizate de copiii, din clasele V-XI, prezenţi în cele două tabere din cadrul workshop-ului.

Înainte de filmul Frumoasele vacanţe au fost proiectate filmuleţe făcute de cei 24 de copii din clasele V-VIII care au participat la tabăra de animaţie de la Lăzarea, sub oblăduirea dascălilor de la Sapientia, Departamentul pentru media şi film. Iar înaintea producţiei care a pus punct final festivalului – Stockholm – au fost prezentate 3 lucrări realizate de elevii claselor IX-XI, participanţii din a doua tabără, de la Miercurea-Ciuc. Toate aceste filme au fost finalizate cu ajutorul a doi cameramani, doi regizori şi un montor.

Capul de afiş al festivalului, care a şi încheiat a doua ediţie a TIFFciuc, a fost Stockholm, film care a primit marele premiu al festivalului TIFF de la Cluj-Napoca.

„Sper că cu acest maraton de filme, de 5 zile, am reuşit să vă oferim un program variat. V-am oferit o gamă de filme care să acopere toate sferele de interes şi toate gusturile. În afara de aceasta, am organizat workshop-uri pe 3 nivele: workshop-ul organizat pentru elevii claselor V-VIII, pentru elevii claselor IX-XI şi pentru studenţii de la actorie şi film. Aceea care ni s-au alăturat în acest maraton, sper că vor pleca de la TIFFciuc mult mai bogaţi din punct de vedere spiritual şi intelectual”, spunea Bogdán Zsolt, directorul artistic al festivalului, cu ocazia festivităţii de încheiere, care a avut duminică seara.

Dându-le dreptate preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, şi părintelui Bojte, care spuneau că este nevoie de mai multă unitate şi atunci totul se rezolvă, respectiv mai puţin circ, mai multă muncă, tot Bogdán Zsolt spunea: „Hai să fim uniţi! Noi vrem bine şi vrem ca acest bine să-l facem bine. Această regiune are nevoie de evenimente culturale, de o adevărată cavalcadă de culori culturale şi trebuie să punem într-un creuzet ce-i al nostru propriu şi ce-i al universului. Mie, de acasă, mi s-a spus să creez, să fac şi să îmbogăţesc. Mama mea mi-a spus să ajut pe oricine, cu orice şi oriunde pot; cel care nu face aşa înseamnă că trăieşte în lux. Suntem mult prea puţini ca să nu fim uniţi”.

Invitat la TIFFciuc, vicepreşedintele Institutului Cultural Român, Mihály Zoltán Nagy, spunea că acest festival de film este destinat regiunii şi locuitorilor de aici. „În Miercurea-Ciuc s-a deschis o fereastră către lume. Prin această fereastră se poate vedea, de exemplu, Stockholmul, se vede şi tabăra Love Building – unde se încearcă să se reîntregească legăturile destrămate – dar putem revedea şi fiul risipitor întors din Japonia şi câteva personaje ale trecutului românesc. Foarte multe lucruri putem vedea prin această fereastră, deoarece lumea filmului este multicoloră. Sper că prin această fereastră veţi putea vedea, nu numai dvs. din Miercurea-Ciuc, ci din întreaga regiune, ce se întâmplă în lumea filmului contemporan”, se spunea în mesajul ministrului secretar de stat Csilla Hegedus, din Ministerul Culturii.

LIVIU CÂMPEAN

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.