Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Preşedintele CJ Harghita solicită întrunirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru a dezbate problema urşilor, precum şi revizuirea tratatului cu Uniunea Europeană | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Societate » Preşedintele CJ Harghita solicită întrunirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru a dezbate problema urşilor, precum şi revizuirea tratatului cu Uniunea Europeană
Preşedintele CJ Harghita solicită întrunirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru a dezbate problema urşilor, precum şi revizuirea tratatului cu Uniunea Europeană

Preşedintele CJ Harghita solicită întrunirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru a dezbate problema urşilor, precum şi revizuirea tratatului cu Uniunea Europeană

 

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a depus, ieri, o solicitare în atenţia prefectului judeţului Harghita în vederea convocării Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Harghita pentru „a se dezbate şi analiza situaţia pagubelor şi acţiunilor care trebuie întreprinse, inclusiv procedurile şi cazurile excepţionale prevăzute în Ordinul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice nr. 1576 din 16 septembrie 2014, pentru aprobarea derogărilor în cazul speciilor urs, lup şi pisică sălbatică”.

Borboly Csaba spunea că doreşte discutarea problemei urşilor din judeţ în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă deoarece viaţa oamenilor din judeţ este pusă în pericol de aceste animale sălbatice. „Eu cred că – spunea preşedintele CJ Harghita – în momentul prezent, când ne aflăm în situaţia în care după ora 6 (seara) în majoritatea localităţilor din judeţul Harghita oamenii nu mai circulă pe drumuri publice, închid uşile şi aud cum ursul intră în curte, în grajd, este o situaţie de risc major în care trebuie imediat să intervenim.

Nu cred că numai vânătorii pot rezolva această situaţie – chiar dacă, cu ajutorul ministrului Mediului, acum avem mai multe cote de recoltare – pentru că populaţia urşilor a crescut atât de mult, încât trebuie intervenit în alt mod şi mai eficient. Pentru că între urşi nu există democraţie; cel mai tare trăieşte în acelaşi perimetru, iar urşii tineri, mai slabi, sunt alungaţi din pădure”.

Preşedintele CJ Harghita identifica două categorii de urşi: ursul de pădure şi ursul de casă sau de câmp. Iar acesta din urmă, ca şi rozătoarele, aduce foarte multe pagube şi s-a familiarizat cu oamenii, deja trăind în curţi, iar peste câteva luni, probabil, va intra şi în casele oamenilor.

 

 Miezul problemei: revizuirea tratatului cu UE privind protecţia urşilor

Borboly Csaba vede ca soluţie pentru rezolvarea problemei modificarea tratatului cu Uniunea Europeană, astfel încât şi în România primordială să fie viaţa omului.

„Legea nu prevede ca pagubă viaţa omului – spunea preşedintele CJ Harghita. Chiar dacă se plăteşte, după ani de zile, o vacă sau o găină (n.a. ­– ca şi pagube produse de animalele sălbatice, în speţă de urşi), viaţa omului nu o plăteşte nimeni; nici teama, frica. De aceea cred că trebuie să intervenim cât mai eficient şi trebuie să cerem ca tratatul între Uniunea Europeană şi România să fie schimbat, pentru că, eu cred, acesta este miezul problemei.

Făcând parte din Comitetul Regiunilor, am discuţii cu preşedinţi de regiuni, cu reprezentanţi ai diferitelor zone europene şi acolo este clar: viaţa omului este primordială; la noi sunt hârtii, iar viaţa omului nu este luată în serios. Aşadar, dacă în UE primordială este viaţa omului, atunci trebuie să apară acest lucru şi în tratat, astfel încât şi în România viaţa omului să fie primordială. De aceea trebuie să solicităm Guvernului să modificăm acest tratat de bază în acest domeniu, pentru că în următoarele luni problema se va amplifica”.

 

 Circulară pentru recoltarea şi capturarea urşilor care pun în pericol viaţa oamenilor

 

La jumătatea lunii septembrie, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC) a emis un Ordin pentru aprobarea derogărilor în cazul speciilor de urs, lup şi pisică sălbatică. Conform acestui Ordin, la nivel naţional s-a aprobat un număr maxim de intervenţie, repartizat pe judeţe şi gestionari de fonduri cinegetice. Acest Ordin reglementează şi recoltarea sau capturarea exemplarelor din aceste specii, precum şi perioadele în care se pot realiza acţiuni de capturare/recoltare.

Săptămâna trecută, MMSC a emis o circulară către prefecturile din judeţ prin care se precizează că, prin excepţie, exemplarele din speciile urs, lup şi pisică sălbatică ce pun în pericol sănătatea şi siguranţa publică, dar şi cele care se află în intravilanul localităţilor, punând în pericol siguranţa animalelor domestice şi a personalului de îngrijire, pot fi recoltate sau capturate şi în afara perioadelor stabilite pentru derogare.

Totodată, în cadrul circularei, se prevede obligaţia ca numărul maxim de intervenţie alocat gestionărilor să fie utilizat în primul rând pentru situaţii din cele menţionate mai sus. „Această obligaţie o puteţi îndeplini numai printr-o comunicare continuă cu autorităţile locale de pe teritoriul judeţului, astfel încât să înţeleagă că prioritatea o reprezintă siguranţa cetăţenilor, şi nu activităţile de vânătoare recreativă sau sportivă”.

Cu alte cuvinte, ministerul de resort a solicitat ca pentru atingerea numărului maxim aprobat de recoltare a urşilor să se îndrepte către animalele care provoacă pagube în localităţi şi nu către exemplarele din păduri, care reprezintă adevărate trofee pentru vânători.

Această circulară a fost deja trimisă de către Prefectura judeţului Harghita tuturor primăriilor din judeţ.

 Peste 100 de atacuri ale urșilor în acest an

CJ Harghita precizează că în cursul acestui an au fost înregistrate de către Agenția pentru Protecția Mediului Harghita 208 cazuri de daune cauzate de animale sălbatice, din care 151 fiind datorate urșilor. Totodată, în ultimii doi ani, au fost 7 atacuri ale urșilor asupra persoanelor.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.