Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Palatul şi Clubul Copiilor, o oportunitate fericită pentru copii de a-şi petrece timpul liber | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Învățământ » Palatul şi Clubul Copiilor, o oportunitate fericită pentru copii de a-şi petrece timpul liber
Palatul şi Clubul Copiilor, o oportunitate fericită pentru copii de a-şi petrece timpul liber

Palatul şi Clubul Copiilor, o oportunitate fericită pentru copii de a-şi petrece timpul liber

În cadrul unor oraşe mici, cum e cazul celor ca Vlăhiţa, Bălan, Cristuru-Secuiesc, Topliţa şi chiar Miercurea-Ciuc, unde posibilităţile tinerilor de a-şi petrece timpul liber sunt reduse, o alternativă în acest sens o oferă Palatul Copiilor şi Clubul Copiilor.

Într-o conferinţă de presă care a avut loc la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Harghita, inspectorul şcolar Lucica Erdei spunea că în judeţ sunt două unităţi cu personalitate juridică care oferă activităţi educative într-un cadru non-formal. Este vorba de Palatul Copiilor din Miercurea-Ciuc, care are filiale şi în Bălan, Gheorgheni ş Topliţa, şi Clubul Copiilor „Cimbora” din Odorheiu-Secuiesc, cu filialele din Cristuru-Secuiesc şi Vlăhiţa.

„Aceste unităţi – spunea Lucica Erdei – funcţionează în clădiri corespunzătoare: patru aparţin Inspectoratului Şcolar Judeţean, iar trei spaţii aparţin primăriilor şi sunt date în chirie pentru derularea acestor activităţi. Condiţiile sunt bune, iar unele dintre acestea au şi fost renovate, cum este Clubul de la Topliţa şi cel de la Gheorgheni”.

Activitatea Palatului şi Clubului Copiilor se desfăşoară după structura anului şcolar, dar pe perioada vacanţelor oferă activităţi extra-şcolare, printre care tabere şi diferite concursuri. În luna septembrie, administratorii acestora încep să prezinte şcolilor activităţile pe care le desfăşoară şi tot atunci se fac şi înscrierile. În cele 7 unităţi funcţionează 44 de cercuri cu 3 domenii mari de activitate – tehnic, cultural artistic, sportiv – iar de îndrumarea celor mici (5.311 copii, ceea ce reprezintă cam 10% din numărul elevilor) au grijă 42 de cadre didactice care lucrează în cadrul Palatului şi Clubului elevilor, acestea fiind încadrate cu normă întreagă. Dar, poate, cel mai important lucru este acela că activităţile desfăşurate în cadrul acestor cercuri sunt gratuite.

Dezvoltarea aptitudinilor şi petrecerea timpului liber

Inspectorul şcolar Lucica Erdei spunea că „pentru oraşele mai mici activitatea din cluburi reprezintă o oportunitate fericită pentru copii de a-şi petrece timpul liber şi pentru a-şi dezvolta talentele”. Iar implicarea în cadrul cercurilor şcolare poate aduce, cu timpul, şi anumite performanţe notabile, unele dintre acestea urmând să le amintim în cele ce urmează.

Palatul Copiilor din Miercurea-Ciuc se evidenţiază prin formaţia de dans popular Borsika, prin echipa de schi care a obţinut rezultate deosebite la concursurile naţionale, prin echipa de orientare sportivă care obţine clasări în frunte în cadrul campionatelor naţionale.

În cadrul filialei din Bălan funcţionează 6 formaţii de dans (dans modern, popular şi gimnastică ritmică), precum şi un cerc de muzică, iar copiii au reuşit să se facă remarcaţi atât pe plan naţional, cât şi internaţional, obţinând la diferite concursuri 57 de premii. De asemenea, aceşti copii care s-au evidenţiat în cadrul cercurilor de dans ori de muzică participă la evenimentele organizate în cadrul comunităţii locale.

Mai trebuie precizat faptul că în cadrul filialei sunt înscrise şi două fetiţe cu deficienţe – una fără vedere şi alta fără o mână – acestea obţinând locul I la concursul naţional de interpretare muzică uşoară.

La Cristuru-Secuiesc, în cadrul cercului de instrumente muzicale, există un taraf care a participat inclusiv la spectacole în străinătate. De asemenea, o altă formaţie de dans este implicată în activităţile oraşului.

În Vlăhiţa s-a evidenţiat corul de copii din cadrul cercului de cor şi grup vocal care, în parteneriat cu filarmonica de copii, participă la concursuri internaţionale şi a devenit o emblemă pentru comunitate.

În Topliţa s-au dezvoltat mai mult cercurile de creaţie plastică – foto, pictură, desen, sculptură – copiii de aici adunând 65 de premii la concursurile regionale şi naţionale.

Filiala Palatului Copiilor din Gheorgheni s-a axat pe educaţia ecologică şi, poate din acest motiv cele două locuri II şi o menţiune obţinute la concursurile naţionale nu par atât de remarcabile, dar activitatea de aici este cât se poate de interesantă.

Recompense pe măsură

În anul şcolar trecut, copiii din cadrul Palatului şi Clubului Copiilor au obţinut, în total, 282 de premii la concursurile regionale şi naţionale (86 – locul I, 83 – locul II, 78 – locul III, 35 – menţiune). Pentru aceşti elevi, IŞJ Harghita a iniţiat în urmă cu doi ani un proiect care se numeşte „Tinere talente” şi care se desfăşoară în luna decembrie. Scopul iniţiativei este de a-i face pe elevi cunoscuţi în comunitatea lor, proiectul desfăşurându-se în toate cele 7 localităţi.

De asemenea, copii care activează în cadrul unor cercuri de sport, an de an, au fost răsplătiţi pentru performanţele lor şi în cadrul Galei Sportului Harghitean, ultimii premiaţi fiind Sogor Sarolt (schi alpin, Palatul Copiilor M. Ciuc) şi Kis Tamara (rachetomodelism, Clubul Copiilor Od. Secuiesc, filiala Cristuru-Secuiesc).

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.