Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A început înscrierea în clasa pregătitoare | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 15 aprilie 2024
Home » Învățământ » A început înscrierea în clasa pregătitoare
A început înscrierea în clasa pregătitoare

A început înscrierea în clasa pregătitoare

În Harghita sunt disponibile 3.200 de locuri n La unele şcoli s-au format cozi, întrucât părinţii doresc să-şi înscrie copiii doar la anumite învăţătoare

 

Înscrierea în clasa pregătitoare a început în cursul zilei de ieri, în judeţul Harghita fiind disponibile 3.200 de locuri. Chiar dacă oficialii Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita au dat asigurări că locurile în clasa pregătitoare sunt suficiente, la unele şcoli deja s-au format deja cozi pentru că părinţii doresc să-şi înscrie copiii la anumite învăţătoare.

Potrivit inspectorul responsabil cu resursele umane de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita, Ferenc Waczel, numărul de clase prognozate este de 180, în care sunt incluse şi clasele simultane. După înscrieri, este posibil ca numărul de clase să mai crească, întrucât prognoza s-a făcut pentru cei 2.800 de copii care împlinesc 6 ani până la 31 august 2014, dar există părinţi care-şi vor înscrie copiii în clasa pregătitoare chiar dacă împlinesc şase ani după această dată.

Inspectorul Ferenc Waczel a dat asigurări că vor fi locuri pentru toată lumea şi se vor mai face suplimentări, dacă este cazul, dar recunoaşte că există „o modă” în rândul părinţilor, care doresc să-şi înscrie copiii doar la o anumită învăţătoare.

„Noi cu moda nu putem face nimic. Dacă o şcoală primeşte 100 de locuri nu putem face nimic că 70 de părinţi vor să-şi de copiii la o anumită învăţătoare.

Din punctul meu de vedere, toate cadrele sunt calificate, dar toţi părinţii au preferinţe. Dacă sunt 50 de solicitări la o învăţătoare, vor fi 25 sau 30 de câştigători şi restul vor fi perdanţi şi atunci vor veni şi vor întreba pe ce bază s-a făcut alegerea”, a afirmat Waczel Ferenc.

De altfel, chiar dacă înscrierea oficială a început ieri, la unele şcoli din Miercurea-Ciuc părinţii au stat la coadă încă de săptămâna trecută, în speranţa că vor putea să-şi înscrie copiii pe o listă de aşteptare, lucru care nu a fost posibil.

Şi în acest an intenţia de înscriere s-a putut face şi electronic, dar acest lucru nu înseamnă o înscriere automată, ci părinţii trebuie să meargă la şcoală pentru ca datele să fie verificate.

În această perioadă are loc şi o evaluare psihosomatică pentru copiii care împlinesc 6 ani după 1 septembrie, care va fi făcută de psihologii şi consilierii şcolari şi care va stabili dacă cei mici sunt apţi pentru şcoală sau dacă trebuie să mai rămână un an la grădiniţă.

Inspectorul responsabil cu învăţământul preşcolar, Lucica Erdei, este de părere că evaluarea privind dezvoltarea şi maturitatea şcolară trebuie să se facă atent şi de o echipă de specialişti, „pe bază de probe realiste” şi nu aşa cum se realizează acum.

„Nu poţi în 5-10 minute să-ţi dai seama că acel copil este matur pentru a face faţă cerinţelor şcolii. Sunt copii cu ritm de dezvoltare diferit. Un copil poate să fie la cinci ani şi şase luni matur pentru şcoală, sau unul de şase ani şi ceva să nu fie matur pentru şcoală, dar această maturitate şcolară se evaluează prin probe (…) de o comisie, nu de un psiholog. Să fie un medic, un psiholog şi educatoarea de la grupe. Nu este cea mai fericită metoda de acum”, a declarat Lucica Erdei.

Aceasta a opinat că sunt părinţi care vor să-şi dea copiii la şcoală de la cinci ani întrucât doresc să-i înscrie la o anumită învăţătoare sau sunt influenţaţi de cei din jur, dar „în nici un caz părinţii nu ţin cont de maturitatea copilului, dacă este apt sau nu pentru şcoală”. (L.M.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.