Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

O fermieră din Tulgheş – la Congresul European al Tinerilor Agricultori | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 27 februarie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » O fermieră din Tulgheş – la Congresul European al Tinerilor Agricultori
O fermieră din Tulgheş – la Congresul European al Tinerilor Agricultori

O fermieră din Tulgheş – la Congresul European al Tinerilor Agricultori

Cei mai tineri fermieri din România s-au aflat la finele lui ianuarie la Bruxelles, pentru a-şi expune proiectele, în cadrul celei de-a doua ediţii a Congresului European al Tinerilor Agricultori, care a reunit peste 400 de fermieri din 20 de ţări.

Între membrii delegaţiei care a reprezentat România la eveniment (Stancu Alina Viorica – Bucureşti, Iancu Alexandru – Craiova, Teodoreanu Adrian – Iaşi, Ivan Marius – Călăraşi, Ban Ionel – Bucureşti, Romeo Hajdatan – Arad, Horea Nemş – Făgăraş, Bobe Cristian – Medgidia, Gheorghe Ştefan – coordonator grup) s-a prenumărat şi Cruşit Anamaria Corina, tânăr fermier din Tulgheş, singurul participant din Harghita la acest congres.

Cea de-a doua ediţie a Congresului European al Tinerilor Agricultori a fost organizată de grupul PPE din Parlamentul European, cu implicarea d-lui vicepreşedinte Marian-Jean Marinescu. Delegaţia română a avut o întâlnire privată cu comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, unde s-au discutat viitoarea politică comună din agricultura europeană, despre 2014 ca anul deciziilor şi, desigur, despre dificultăţile în accesarea banilor europeni.

Corina Cruşit, de 31 de ani, din Tulgheş – Harghita, a preferat să lase în urmă viaţa din Cluj şi să revină acasă, alături de părinţi, la ţară. În prezent, ea coordonează o fermă de vaci şi viţei, proiect accesat acum doi ani pe Măsura 141 (Sprijinirea fermelor de semisubzistenţă), şi în acest an a achiziţionat şi ovine.

„Povestea mea este puţin mai complicată. Animalele erau deţinute de părinţii mei. Eu m-am întors din Cluj-Napoca acasă şi mi-am dat seama că în alt domeniu nu pot activa în zona respectivă, pentru că e greu cu locurile de muncă. Şi atunci mi-am spus – de ce să nu profit de vârstă, de experienţa pe care totuşi o am, crescând într-o familie care a ţinut întotdeauna animale, şi de ce să nu profit şi să nu fac altceva”, a declarat Corina corespondentului Agerpres la Bruxelles, adăugând că aşa a ajuns să preia ferma pe numele ei şi că în această activitate au ajutat-o foarte mult specializările pe domeniul agricol pe care le avea.

Ea a precizat că pleacă foarte optimistă de la Bruxelles, apreciind iniţiativa ca fiind una extraordinară, pentru că tinerii fermieri din toată Uniunea Europeană au putut interacţiona şi face schimb de experienţă. „Nu ştim cum va fi în viitor, dar cu siguranţă de hrană va fi nevoie, în orice zonă sau continent locuim”, a conchis tânăra fermieră.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.