Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Operator economic care distribuie produse de panificaţie în cadrul Programului laptele şi cornul, amendat cu 10.000 de lei | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Operator economic care distribuie produse de panificaţie în cadrul Programului laptele şi cornul, amendat cu 10.000 de lei
Operator economic care distribuie produse de panificaţie în cadrul Programului laptele şi cornul, amendat cu 10.000 de lei

Operator economic care distribuie produse de panificaţie în cadrul Programului laptele şi cornul, amendat cu 10.000 de lei

 În ceea ce priveşte depozitarea acestor produse în şcoli nu au fost înregistrate abateri majore

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Harghita a amendat cu 10.000 de lei o firmă care distribuie produse în şcoli în cadrul Programului laptele şi cornul. Abaterile constatate au fost: lipsa la gramaj a cornurilor distribuite, ambalaje deteriorate sau rupte, precum şi nerespectarea graficului de distribuţie a produselor.

Rezultatele controalelor în 18 şcoli din luna octombrie au fost prezentate şi în cadrul Forumului pentru creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ, ce a avut loc săptămâna trecută. Şeful CJPC Harghita, Laurenţiu Moldovan, a explicat că furnizorul căruia i se pot imputa deficienţele constatate a fost invitat la sediul instituţiei, iar pe lângă amendă i s-a dat şi un avertisment scris, fiindu-i impuse şi măsuri conform legislaţiei în vigoare.

Comisarul şef adjunct al CJPC le-a adresat directorilor instituţiilor de învăţământ, prezenţi la întâlnire, rugămintea de a nu prelua cornuri pentru o perioadă mai mare de două zile. „Am rugămintea către dvs. să nu preluaţi, nu vă obligă nimeni, cornul pentru o săptămână întreagă. Cornul are termen de garanţie 48 de ore. Graficul de distribuţie trebuie respectat de către firmă. Iar administratorul sau persoana care se ocupă în şcoală de preluarea acestor cornuri trebuie să le preia pentru două zile”.

Acesta a spus că ar putea dispune măsura opririi temporare a furnizării acestor produse. „Dar nu ştiu dacă am face un lucru bun. Pentru că ar rămâne şcoala şi copiii fără produse. Aceleaşi abateri le-am constatat şi anul trecut şi în acest an, ne-am gândit că sancţiunea aplicată – amenda – ar fi de ajuns pentru aceste firme să remedieze aceste deficienţe”.

Totodată, în perioada amintită la CJPC au fost înregistrate un număr de opt sesizări primite din partea conducătorilor de şcoli din judeţ. Iar toate aceste sesizări au fost cercetate şi s-au luat măsurile care se impun. De asemenea, şeful CJPC Harghita i-a rugat pe conducătorii de şcoli sau persoanele cu atribuţii privind preluarea şi distribuirea produselor ca, în cazul în care aceştia constată neconformităţi ale produselor, să sesizeze imediat CJPC Harghita, şi neapărat să păstreze produsele neconforme pentru a le prezenta comisarilor CJPC. Acesta a dat exemplul operatorului sancţionat, care nu este de acord cu amenda şi cu faptul că produsele nu sunt calitativ conform, deşi majoritatea cornurilor aveau lipsă la gramaj. „Din 20 de cornuri prelevate de comisarii noştri, doar 6 au corespuns. (…) Trebuie proba pentru că astfel suntem contestaţi”.

În ceea ce priveşte modul de păstrare a produselor din cadrul Programului laptele şi cornul, nu s-au constatat abateri, fiind respectate în şcoli cerinţele prevăzute de lege.

 

 Din 25 de grădiniţe controlate, doar la patru s-au găsit abateri

Comisarul şef adjunct Laurenţiu Moldovan a afirmat că îl bucură faptul că măsurile impuse anii trecuţi la grădiniţe au avut efecte benefice, fiind constatate îmbunătăţiri considerabile. „Astfel, din 25 de grădiniţe controlate de comisarii noştri doar la patru dintre acestea s-au constatat abateri”. O abatere constatată a fost descoperirea de carne şi legume congelate care erau depozitate fără elemente de identificare. În urma acţiunilor de control la grădiniţe s-au aplicat două amenzi contravenţionale şi două avertismente, stabilindu-se măsuri de oprire de la consum a diferitelor produse.

Un alt aspect evidenţiat de Laurenţiu Moldovan s-a referit la comercializarea produselor alimentare în incinta şcolilor, prin chioşcuri sau bufete. Astfel, directorii de şcoli sau operatorii economici trebuie „să respecte cu stricteţe aceste prevederi legislative, şi să nu comercializeze produse de genul cafea, chips-uri, băuturi energizante ş.a.”. De altfel, mai multe societăţi comerciale au fost sancţionate de către comisarii pentru protecţia consumatorului tocmai pentru că au comercializat aceste produse în şcoli.

XXX

În cadrul Forumului pentru creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ au mai participat şi susţinut prezentări cu măsuri luate referitoare la acest subiect reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, Inspectoratului de Poliţie, Inspectoratului de Jandarmi, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Direcţiei de Sănătate Publică,

Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog. De asemenea, la întâlnire, alături de directori de şcoli, primari şi reprezentanţi ai părinţilor, au mai participat prefectul şi subprefectul judeţului, Petres Sándor şi Adrian Jean Andrei, precum şi preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.