Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Iar se aşteaptă rectificări pentru plata salariilor profesorilor | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Învățământ » Iar se aşteaptă rectificări pentru plata salariilor profesorilor
Iar se aşteaptă rectificări pentru plata salariilor profesorilor

Iar se aşteaptă rectificări pentru plata salariilor profesorilor

 Pentru luna noiembrie, necesarul este acoperit doar pe jumătate

 

A devenit, parcă, un laitmotiv ca pe final de an calendaristic profesorii din sistemul preuniversitar să se întrebe dacă îşi vor primi salariile în ultimele luni. Iar de fiecare dată cifrele înaintate sunt unele care ar putea da fiori. Şi tot de fiecare dată răspunsul se află în rectificările bugetare care se fac în ultimele luni ale anului, astfel că ipotetica panică creată printre profesori dispare.

Dar să vedem cum se prezintă lucrurile pe final de 2014…

Contabilul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Harghita, Csukás Levente, spunea în cadrul unei conferinţe de presă că necesarul pentru plata salariilor în acest an este de 172 milioane de lei. Iniţial, au fost primite 155 milioane de lei, iar la rectificarea din luna septembrie au mai fost alocate pentru judeţul Harghita încă 8,5 milioane de lei. Astfel s-a ajuns la un total de 163,5 milioane de lei, ceea ce s-ar traduce printr-un grad de acoperire de 95%.

„Dacă ducem discuţia în pragul ultimei luni din 2014 – spunea Csukás Levente – adică ce va fi în decembrie (n.a. – în luna decembrie se plătesc salariile pentru noiembrie) putem spune că suntem acoperiţi în proporţie de 40-45%. Înseamnă că pentru oameni pot să dau bani, pentru că masa salarială se compune din 45% drepturi ale oamenilor, iar 55% viramente către stat”.

Csukás Levente spunea că, în continuare, se fac demersuri pentru a se primi şi restul de 8,5 milioane de lei şi că în această situaţie nu se află doar judeţul Harghita.

 

 Deficit de 6 milioane de lei pentru plata drepturilor câştigate în instanţă

Nici în ceea ce priveşte plata drepturilor câştigate în instanţă de către profesori situaţia nu este mai roz. Aici, spunea Csukás Levente, la începutul anului au fost solicitate 31 de milioane de lei, iar disponibile sunt 24,5 milioane, cu tot cu rectificare. „Deci ne lipsesc încă vreo 6,5 milioane de lei. Suntem acoperiţi în proporţie de 78%, dar n-aş băga mâna în foc, pentru nu avem control aproape deloc asupra veridicităţii acestor date”, spunea contabilul şef al IŞJ Harghita.

La ce se referea când spunea că nu există control asupra veridicităţii acestor date? La faptul că şcolile calculează sumele care trebuie plătite în urma sentinţelor.  „Sunt acolo tot felul de sentinţe câştigate ba în 2008, ba în 2009 şi, evident, sunt procente diferite de plată. Chiar şi aşa – încurcate cum sunt – ele sunt plătite, în tranşe, în 4-5 ani”, preciza Csukás Levente.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.