Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Numărul persoanelor care au ajuns la spital după ce au căzut pe gheaţă şi în zăpadă a crescut semnificativ | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Numărul persoanelor care au ajuns la spital după ce au căzut pe gheaţă şi în zăpadă a crescut semnificativ
Numărul persoanelor care au ajuns la spital după ce au căzut pe gheaţă şi în zăpadă a crescut semnificativ

Numărul persoanelor care au ajuns la spital după ce au căzut pe gheaţă şi în zăpadă a crescut semnificativ

Peste 20 de cazuri de persoane care au suferit fracturi severe, necesitând intervenţii chirurgicale, au fost înregistrate în primele două săptămâni ale anului la Secţia de ortopedie-traumatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc

Şeful Secţiei de ortopedie-traumatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, dr. Szántó András, a declarat că numărul persoanelor care au suferit fracturi, entorse, luxaţii şi contuzii după ce au căzut pe gheaţă şi în zăpadă în primele 14 zile ale lui 2019 „a crescut semnificativ”, dublându-se, practic, faţă de numărul celor care au ajuns la spital în luna decembrie 2018. Între pacienţii care au necesitat îngrijiri medicale de specialitate s-au aflat peste 20 de cazuri cu fracturi de coloană, de bazin, de gleznă, de pumn, de gambă, care au necesitat intervenţie chirurgicală, cele mai multe suferite de practicanţi ai unor sporturi de iarnă şi de persoane vârstnice.

Medicul primar a remarcat existenţa din ce în ce a mai multor persoane adulte care se expun pericolului, fără să conştientizeze urmările.

„Au fost, anul acesta, fracturi amielice de coloană vertebrală şi fracturi de gambă la persoane adulte de peste 40 de ani, nu la copii, care au legat sania de maşină, aşteptând să fie tractate în goană pe zăpadă. Sunt adulţi, dar fără cap, fac slalom, se răstoarnă de pe săniile mari, ruginite şi urmările sunt grave, pot cauza leziuni cerebrale sau fracturi de coloană cu paralizie pe viaţă. Oamenii trebuie să conştientizeze că nu poţi face aşa ceva decât cu sănii speciale, purtând echipamente adecvate şi în condiţii de protecţie maximă, nu legându-se cu sania de maşină pentru câteva minute de adrenalină, care le pot fi chiar şi fatale”, a declarat dr. Szántó András.

La spital au ajuns şi vârstnici cu fracturi, după ce au căzut pe trotuarele necurăţate, acoperite cu gheaţă.

„Dar am avut pacienţi şi persoane care au ieşit cu şlapii în picioare, să dea zăpada sau să aducă apă. Pentru o persoană vârstnică, de 80 de ani, o căzătură înseamnă, de cele mai multe ori, fractură. În cazul lor, o fractură de bazin este foarte gravă, necesită ba hemiartroplastie, ba montarea unei tije şi mai au probleme cardiace, cu diabetul şi totul se dezechilibrează în organism după o asemenea fractură. Nu e un caz simplu, apar complicaţii care le pot pune în pericol chiar viaţa”, a arătat dr. Szántó.

Şeful Secţiei ortopedie-traumatologie a SJU a subliniat că în cazul fracturilor, entorselor şi luxaţiilor suferinţele sunt „mari”, iar recuperarea de durată. De pildă, „o fractură de gambă poate să facă oricând embolie venoasă, iar tratamentul anticoagulant trebuie ţinut şase săptămâni”, a precizat medicul primar.

Potrivit managerului SJU din Miercurea Ciuc, dr. Konrád Judit, numai la sfârşitul săptămânii, în zilele de 11, 12 şi 13 ianuarie, au ajuns la spital 36 de persoane cu diferite traumatisme. Patru dintre acestea, cu fractură de coloană vertebrală, fractură iliacă şi de falange, au fost internate la Ortopedie-Traumatologie.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.